Sadan piparitalon taituri! Ninna loihtii taikinasta ja pikeeristä huimia luomuksia – "Minulla on aina hätävarataikina pakastimessa"
Ihmiset
Sadan piparitalon taituri! Ninna loihtii taikinasta ja pikeeristä huimia luomuksia – "Minulla on aina hätävarataikina pakastimessa"
Ninna Mäkisen, 44, kotona tuoksuu joulunaikaan paistettu pipari. Ninnan mielestä pipareiden leipomisessa parasta on koristelu, ei niinkään syöminen. Karkeilla koristelu on vuosien aikana vaihtunut pikeeriin.
Julkaistu 11.12.2020
Kotivinkki

”Aloitan piparkakkujen leipomisen jo loka-marraskuun vaihteessa. Ensimmäisenä päivänä teen taikinan, toisena leivon, kolmantena koristelen reunat, neljäntenä täytän pinnat pikeerillä, viidentenä koristelen, kuudentena kokoan talot, seitsemäntenä viimeistelen saumat ja kahdeksantena pakkaan lahjapiparit.

Tämän sarjan saatan tehdä monta kertaa ennen joulua. Taikinaa menee kymmeniä kiloja. Yhteensä elämäni aikana olen tehnyt ainakin sata piparkakkutaloa.

Kun Ninnan lapset olivat pieniä, Ninnalla oli tapana tehdä piparkakkutalon ympärille tarpeeksi kuusia syötäväksi. Näin talo säästyi jouluun saakka.
Olen joskus mennyt kauppaan paistettuani neljä tuntia piparkakkuja ja tajunnut, että tuoksun aivan kokonaan pipareilta.
Kun geelimäistä elintarvikeväriä sekoittaa 80-prosenttiseen alkoholiin saa maalia, jolla voi piirtää pikeerille.
Ninna valmistaa pikeerin valkuaisesta ja tomusokerista, jolloin se on jähmeämpää kuin vesi-tomusokeriseos. Pursottamisessa Ninna käyttää Minigrippussia.

Olen tehnyt piparitaloja lapsesta saakka, mutta 1970–80-luvuilla ne koristeltiin karkeilla. Innostuin uudestaan, kun alettiin koristella pikeerillä.

Vaikka puuha on hidasta, sitä oli kuitenkin helppo tehdä silloinkin, kun kolme nyt jo teini-ikäistä lastani olivat pieniä. Pipareita kun voi koristella vaikka vain yhden kerrallaan ja jatkaa myöhemmin, toisin kuin esimerkiksi kakkua.

Piparileivonnassa parasta on ehdottomasti koristelu. Siinä täytyy keskittyä, ja aivot lepäävät. Tosin hartiolle näpertely ei lepoa ole.

Minulle joulutunnelma tulee piparin tuoksusta, vaikka niitä paistaessa tuoksuun tottuukin. Olen joskus mennyt kauppaan paistettuani neljä tuntia piparkakkuja ja tajunnut, että tuoksun aivan kokonaan pipareilta.

Minusta on ihanaa antaa pipareita tuliaisena joulukukan sijaan.
Ninnan poliisituttava lahjoittaa joka vuosi Tyksiin Ninnan tekemän piparkakkutalon. Usein pipariluomuksissa näkyy poliisien tunnuksia. Miekan kuviot on tehty elintarviketussilla.
Poropipari on ollut Mäkisten perheen suosikki jo pitkään, erityisesti lasten ollessa pienempiä. Poro on tehty piparkakkupoikamuotilla, joka on käännetty ylösalaisin.

Minusta on ihanaa antaa piparkakkuja tuliaisina joulukukan sijaan. Joka joulu myös poliisituttavani tilaa minulta piparkakkutalon, jonka hän käy viemässä Tyksin syöpä- tai lastenosastolle ilahduttamaan potilaita.

Piparkakkutalo ei ole minulta koskaan pudonnut tai hajonnut, mutta kerran kävi pikeerin pursotuksessa pieni tapaturma: olin tekemässä piparkakkutaloa tilauksesta tutulleni. Edellisenä iltana koristetta pursottaessani pursotinpussi halkesi ja pikeeri valui pitkin piparitaloa. Oli pakko alkaa leipoa joulukuusipiparia, jonka kiinnitin talon kylkeen peittämään sotkun. Siitä lähtien minulla on aina ollut hätävarataikina pakastimessa.

Teen piparit aina hyvissä ajoin ennen joulua valmiiksi, en koskaan enää viikkoa ennen. Perheemme joulupöydässä on paitsi koristeltuja piparkakkuja, myös pipareista tehtyjä jälkiruokia. Jouluna piparit eivät enää itselleni kuitenkaan maistu.”

Parasta on piparien koristelu, sillä siinä aivot lepäävät.
Ninnan 17-vuotias poika innostui tekemään piparista yli puolimetrisen rekan pienoismallin. Myös 14-vuotias poika tykkää piparkakkujen koristelusta äitinsä tapaan, mutta 16-vuotias tytär taas ei juurikaan.
Ninna innostui pikeerikoristelluista pipareista parikymmentä vuotta sitten löytäessään niille ohjeita ja ideoita netistä.
Sydänpipareissa kuvio tehdään tiputtamalla pikeerille tipat eriväristä kuorrutetta ja vetämällä kuvio hammastikulla pikeerin pintaan.
Donitsinmuotoiset piparkakut on tehty kahdella erikokoisella ympyrämuotilla. Piparin ääriviivat tehdään ensin jähmeällä pikeerillä, jonka kuivuttua pikeeriin lisätään vettä ja levitetään kuorrutus ääriviivojen sisään.
Kommentoi »