Maku

Piparikranssi – tässä on joulun suloisin tuliainen!

5 h
{
Aktiivinen
1 h
Passiivinen
4 h
Piparikranssi on suloinen joulutuliainen, joka valmistuu piparkakkutaloa helpommin. Leivo ihanan mausteinen piparitaikina, leikkaa kranssin pohja ruokalautasten avulla ja koristele piparit juomalasilla. Viimeinen silaus syntyy minimarengeilla. Tämä kranssi tulee myös syötyä!
5
0
Julkaistu: 26.11.2018


Ainekset (20 annosta)

Taikina

  • 2 1/2 dlsokeria
  • 2 dltummaa siirappia
  • 1 rklkanelia
  • 2 tlkardemummaa (jauhettua)
  • 2 tlneilikkaa (jauhettua)
  • 2 tlinkivääriä (jauhettua)
  • 1 1/2 tlmaustepippuria (jauhettua)
  • 1 tlmuskottia (jauhettua)
  • 1 tlpomeranssia (jauhettua)
  • 250 gvoita (kylmää)
  • 9 dlvehnäjauhoja
  • 1muna
  • 2 tlruokasoodaa
  • 2 rklvettä

Kiinnittäminen

  • 1 tuubivalmista sokerikuorrutetta (tai Baking Glue -elintarvikeliimaa, Dr. Oetker)

Pikkumarengit

  • 2valkuaista (huoneenlämpöistä)
  • 1 1/2 dlkidesokeria (hienoa, esim. Siro)
Tulosta

Piparikranssi tehdään näin:

  1. Mittaa kattilaan sokeri, siirappi ja mausteet. Kuumenna sekoitellen kiehuvaksi ja keitä miedolla lämmöllä ja sekoitellen 5 minuuttia.
  2. Lisää kylmä voi ja sekoita tasaiseksi. Anna siirappi-voiseoksen jäähtyä huoneenlämpöiseksi.
  3. Lisää seokseen noin puolet jauhoista ja muna. Sekoita tasaiseksi.
  4. Sekoita sooda veteen, lisää soodaseos hyvin sekoittaen taikinaan ja sen jälkeen loput jauhoista. Sekoita nopeasti tasaiseksi mutta älä enää vaivaa. Anna taikinan jäähtyä peitettynä jääkaapissa vähintään 4 tuntia.
  5. Jaa taikina kahtia. Kauli puolet taikinasta jauhojen avulla ja kahden leivinpaperin välissä pyöreäksi 5 millin levyksi. Leikkaa terävällä veitsellä ja suurta ruokalautasta (Ø 25–30 cm) apuna käyttäen taikinasta ympyrä. Leikkaa pienemmän lautasen avulla keskeltä pienempi pyörylä irti (Ø 15 cm).
  6. Paista kranssia 175-asteisen uunin keskitasolla kauniin väriseksi ja kypsäksi, 15–20 minuuttia. Tarkkaile uunia, sillä piparkakkutaikina saa helposti liikaa väriä.
  7. Kauli loput taikinasta jauhojen avulla tavallista hieman paksummaksi (n. 5 mm) levyksi. Kasta vanhat lasinpohjat vehnäjauhoihin ja paina niillä sitten piparitaikinasta otettuihin pyörylöihin kaunis kuvio. Paina kuvio riittävän syvälle, jotta se säilyy myös paistettaessa. Leikkaa kuviot irti ympyrämuotilla (Ø 5 cm).
  8. Nosta piparkakut lastan avulla pellille leivinpaperin päälle. Paista pipareita 200-asteisen uunin keskitasolla 5–7 minuuttia.
  9. Kiinnitä jäähtyneet piparkakut sokerikuorrutuksen tai elintarvikeliiman avulla kiinni pohjakranssiin.
  10. Valmista pikkumarengit koristeeksi. Vatkaa huoneenlämpöiset valkuaiset kovaksi vaahdoksi kuivassa ja puhtaassa kulhossa. Lisää sokeri edelleen vatkaten. Vatkaa vielä muutama minuutti, kunnes vaahto on kovaa ja kiiltävää.
  11. Siirrä marenkimassa pursotuspussiin ja pursota uunipellille leivinpaperin päälle. Kuivata marenkeja 125-asteisessa uunissa noin tunti tai kunnes ne irtoavat leivinpaperista ja ovat kevyitä.
  12. Kiinnitä marengit koristeiksi piparikranssiin.

Vinkki!

MITÄ PIDIT?
5
Kommentoi »