Maku

Piparkakkukranssi

13 h 45 min
5
0

Piparkakkukranssi

MA
0
5
Hurmaava piparkakkukranssi tehdään hyvin muotonsa paistossa säilyttävästä taikinasta. Tämä piparitaikina sopii erinomaisesti muihinkin piparkakkurakennelmiin, kuten piparkakkutaloon. Käytä piparkakkujen kiinnittämiseen kaupan valmista sokerikuorrutetta, jolla liitoksista tulee kestävät. 
Teksti Emma Iivanainen
Kuvat Timo Pyykkö
Tulosta
Mainos

Ainekset (4 kpl)

Piparitaikina

  • 300 gleivontamargariinia (rasvaa 80 %) (tarvittaessa maidotonta)
  • 1 1/2 dlsiirappia (tummaa)
  • 3 1/2 dlsokeria
  • 1 rklkanelia
  • 2 tlneilikkaa
  • 2 tlinkivääriä
  • 2 tlkardemummaa
  • 3 kplmunaa
  • 12 dlvehnäjauhoja
  • 2 tlruokasoodaa
  • 1/4 tlsuolaa

Lisäksi

  • 1 tuubi sokerikuorrutusta

Tee näin

13 h 45 min
{
AKTIIVINEN1 h 45 min
PASSIIVINEN12 h

Mittaa kattilaan paloiteltu margariini, siirappi, sokeri, kaneli, neilikka, inkivääri ja kardemumma.

Kuumenna seosta, kunnes se kiehahtaa. Kaada seos suureen kulhoon ja anna sen jäähtyä huoneenlämpöiseksi.

Lisää munat yksitellen hyvin sekoittaen.

Yhdistä toisessa kulhossa vehnäjauhot, ruokasooda ja suola.

Lisää jauhoseos siirappiseokseen ja sekoita vain sen verran, että taikina on tasaista.

Peitä kulho kelmulla ja siirrä taikina jääkaappiin tekeytymään seuraavaan päivään.

Kauli taikinaa levyksi ja paina tähden muotoisilla piparkakkumuoteilla kuvioita taikinasta. Yhtä kranssia varten tarvitset seitsemän halkaisijaltaan 8 cm:n, seitsemän 6 cm:n ja kymmenen 4 cm:n kokoista tähteä. Nosta piparit leivinpaperin päälle pellille.

Paista piparkakkuja 175-asteisen uunin keskitasolla noin 7 minuuttia. Seuraa paistoaikaa, koska piparkakut palavat helposti.

Kokoa kranssi asettelemalla 7 suurta tähteä ympyrän muotoon leivinpaperin päälle. Pursota tähtien saumoihin kiinnikkeeksi sokerikuorrutetta. Kiinnitä 7 keskikokoista tähteä saumakohtien päälle levittämällä sokerikuorrutetta tähtien pohjiin. Kiinnitä 10 pientä tähteä samoin ympäri kranssia.

Vinkki!

  • Saat erittäin mittatarkkoja piparkakkuja, kun kaulit taikinan suoraan leivinpaperin päälle. Painele tähtikuviot muoteilla taikinaan ja nosta ylimääräinen taikina kuvioiden ympäriltä pois. Siirrä leivinpaperi suoraan uunipellille. Näin vältät piparkakkukuvioiden siirtelyn ennen paistamista.
  • Piparikranssi ei kaipaa runsasta koristelua. Muutaman piparitähden voi nostaa esille kehystämällä ne valkuaisen ja tomusokerin sekoituksella.
MITÄ PIDIT?
5
Katso myös nämä