Maku

Näin helppoa se on! Ammattilainen paljastaa 4 vinkkiä, joilla valmistat elämäsi parhaan gazpachon


Kypsiä tomaatteja, maukkaita paprikoita, ripaus raikkautta sekä tilkka laadukasta öljyä. Siinä täydellisen gazpachon resepti kaikessa yksinkertaisuudessaan. Kurkkaa vinkit elämäsi parhaaseen gazpachoon ja tutustu klassikkokeiton herkullisiin muunnelmiin!
Kuvat A-lehtien kuva-arkisto, Sanna Peurakoski

Näillä vinkeillä teet elämäsi parhaan gazpachon

1. Käytä mahdollisimman kypsiä ja makeita tomaatteja

Mitä kypsempiä ja makeampia tomaatteja saat käsiisi, sen ihanampi gazpachosta tulee. Raakoja tomaatteja ei kannata käyttää, koska niiden rakenne on usein hileinen ja maku vaisun vetinen. Kypsytä tomaattteja tarvittaessa pari päivää pöydällä.

Upean värin saat keltaisista ja oransseista tomaateista tai tummanpuhuvista kumatoista.

2. Valitse paprikoista oma lempivärisi

Kotimaiset makeat paprikat ovat paras valinta gazpachoon. Keltaiset ja oranssit paprikat sopivat mainiosti keiton raaka-aineeksi.

Jos pidät voimakkaammasta mausta ja virheät pilkut keitossa eivät haittaa, kokeile vihreää paprikaa. Lisäpotkua saa myös silppuamalla keiton sekaan chilipaprikoita.

3. Lisää raikkautta ja nestettä

Kurkku tuo keittoon raikkautta ja nestettä. Avomaankurkut ovat gazpachoon mitä ihanin raaka-aine maukkautensa takia. Jos käsillä ei ole avomaankurkkuja, tavallinen kurkku käy oikein hyvin keittoon, kuorineen päivineen. Jos haluat vaihtelua, kokeile kurkun sijaan vesi- tai hunajamelonia.

4. Tee viimeinen silaus öljyllä

Oliiviöljy tekee gazpachoon miellyttävän pehmeän rakenteen ja antaa makua. Öljyn laadussa ei kannata säästellä. Valitse omaan makuusi sopiva pippurinen, hedelmäinen tai ruohoinen oliiviöljy.

Jos et ole oliiviöljyn ystävä, kokeile keittoon maultaan miedompaa rypsiöljyä. Voit mausta öljyn teelusikallisen sitruunankuorta, rosmariinia, basilikaa tai valkosipulia.

Parhaat gazpacho-reseptit – perusohje ja 4 sovellusta

Gazpachon varma perusohje

Perinteinen gazpacho valmistuu hujauksessa yllätysvieraille tai mukaan rannalle. Tomaattien, kurkun, paprikan ja valkosipulinkynsien sekaan soseutetaan muutama leipäviipale. Kylmänä nautittava leitto maustetaan oliiviöljyllä, valkoviinietikalla, suolalla, sokerilla ja mustapippurilla. Jos ehdit, tee keitto valmiiksi jääkaappiin jo edellisenä päivänä. Tällöin maut tasaantuvat sopiviksi.

Inkiväärillä maustettu gazpacho

Mausta gazpacho vaihteeksi inkiväärillä lisäämällä perusohjeeseen kaksi teelusikallista tuoretta, raastettua inkivääriä. Halutessasi voit vaihtaa valkoviinietikan punaviinietikkaan ja lisätä sekaan hienonnettua salottisipulia.

Gazpacho paahdetuista kasviksista

Paahteinen gazpacho syntyy paahtamalla kasviksi 200-asteisessa uunissa noin puolen tunnin ajan. Lisää uunipellille makua antamaan myös lakritsiin vivahtavaa fenkolia ja tavallista sipulia.

Vihreä gazpacho

Vihreästä gazpachosta unohdetaan tomaatit! Keitto surautetaan kurkusta ja vihreästä paprikasta, ja mausteeksi lisätään runsaasti tuoretta, hienonnettua korianteria.

Vesimeloni-gazpacho

Makea vesimeloni toimii tomaattien sijaan hienosti vesimeloni-gazpachon pääraaka-aineena. Sipulin sijaan voi kokeilla varsiselleriä, ja mausteena ihastuttavat tuore basilika ja inkivääri.

Julkaistu: 26.10.2018