
Filotaikina – nappaa käyttövinkit ja parhaat reseptit ihanan rapeisiin leivonnaisiin
Filotaikinasta on helppo leipoa suolaista ja makeaa. Monipuolinen valmistaikina taipuu monenlaisiin makumaailmoihin.
Mitä on filotaikina?
Välimeren alueelta kotoisin oleva filotaikina on tuttu näky suomalaiskauppojen pakastealtaissa. Vedestä ja vehnäjauhoista valmistettu filotaikina on monipuolinen ja helppo tuote leivontaan. Filotaikina on ohuen ohueksi kaulittua taikinaa, joka kerrostetaan lehtevän ja rapean lopputuloksen takaamiseksi.
Filotaikinan käyttö leivonnassa – ohje:
- Sulata filotaikina ennen käyttöä. Varaa sulatukseen kaksi tuntia. Sulaneet taikina-arkit kannattaa käyttää kerralla, koska taikinaa ei voi pakastaa uudelleen.
- Ryhdy leivontaan ripeästi sulatuksen jälkeen, sillä taikina kuivuu nopeasti.
- Taikinalevyjä käytetään päällekkäin useampi. Niiden välit voidellaan rasvalla, kuten oliiviöljyllä tai sulatetulla voilla. Rasvan kanssa ei kannata pihistellä, jos haluaa mahdollisimman rapean ja lehtevän lopputuloksen. Voidellessa väleihin voi lisätä makua esimerkiksi sitruunan kuoren tai seesaminsiementen avulla.
- Yksinkertaisimmillaan voit nostaa voidellut levyt piirakkavuokaan ja kaataa täytteen päälle ja paistaa piirakan. Filotaikinan voi kuitenkin myös rullata, rypyttää, taitella pasteijoiksi, tai muotoilla pieniksi kupeiksi. Myös taikinakerrosten väleihin voi kerrostaa täytettä.
4 ihanaa reseptiä filotaikinasta
1. Perinteiset fetakierteet

Ihanat kreikkalaiset kierteet kätkevät sisäänsä klassisen pinaatin ja fetan yhdistelmän. Rapeat pikkusuolaiset sopivat hyvin kahvipöytään tai eväsretkelle.
2. Tuplajuustolla kiitos!

Suolaista, makeaa ja rapeaa – filotaikinasta pyöräytetyn spiraalipiirakan sisällä maistuvat sinihome- ja parmesaanijuusto sekä pähkinät ja timjami. Kaunis piirakka on näyttävä herkku illanistujaisiin!
3. Sienipiirakka filotaikinasta

Myös sienipiirakan voi tehdä filotaikinasta. Tähän suppilovahvero-purjopiirakkaan täyte kootaan kerrosten väliin. Lopputulos on ihanan mehevä ja rapea!
4. Persikkaa ja filoryppyjä

Helppo persikkapiirakka ei vaadi edes filotaikinan voitelua vaan se tehdään kätevästi rypyttämällä taikinalevyt vuokaan. Piirakka saa ihanan säväyksen sitruunankuoresta!