Suomi on (ihmeellisten) saunojen maa! Halkopinosauna, saunalautta ja 6 muuta erikoisen upeaa saunaa lyövät ällikällä

Suomi on (ihmeellisten) saunojen maa! Halkopinosauna, saunalautta ja 6 muuta erikoisen upeaa saunaa lyövät ällikällä
Nämä saunat todistavat, että suomalaiset toden totta ovat saunahullu kansa. Missä näistä sinä löylyttelisit mieluiten?
Julkaistu: 3.6.2019

1. Mikä kumma tuolla seilaa?

Vaihtuvat maisemat, ympärillä liplattava vesi ja kunnon hiet – kyllä kelpaa!

Ihan kuin ihmiset, eivät kaikki saunatkaan ole paikallaan pysyvää sorttia. Sodankylän vesillä on voinut bongata astetta erikoisemman aluksen: Antti Keron ja Juha Vierisen saunalautan. Nelitahtimoottorin voimalla puksuttavassa saunassa on koettu muun muassa erään rakkaustarinan alku. Hyppää lauttasaunan kyytiin täältä!

2. Sauna, joka ei sovi mihinkään muottiin

Reino Yrnäjällä oli jo mökillään kaksi saunaa, mutta tottahan kolmaskin oli saatava.

Löylyt tuoksuvat savulta, vaikkei olla savusaunassa. Reino Yrnäjän pyöreä (vai onko se kuitenkin kuusikulmainen?) sauna on aivan omanlaisensa. Ota löylyt Reinon kanssa täällä.

3. Halkopino... ei kun sauna!

Halkopinosaunan seinät on kasattu oman metsän puista.

Polttopuiden tekeminen on koukuttavaa puuhaa, sen tietää moni. Ilmajokelainen perhe ahkeroi puita jopa oman saunansa rakennusmateriaaliksi. Halkopinosaunan lämmittäminen ei ole hätäisten hommaa, mutta palkintona saa monta päivää kestävän lämmön. Kurkkaa jouluiseen saunaan täältä.

4. Yhtä aikaa kylmä ja kuuma

"Mitä enemmän saunomme, sitä nopeammin saunakausi päättyy", Henri ja Soile sanovat.

Järvenjäällä Äänekoskella odottaa sydäntalvella epätodellinen näky. Kelkan jalasten päällä tönöttää kiuas, ja vieressä jääkuutio hohkaa pakkasensinistä valoa. Sehän on sauna! Henri Hytönen ja Soile Runtti olivat aiemmin rakentaneet igluja mutta halusivat astetta haastavamman projektin. Kurkista upeaan jääsaunaan täältä.

5. Pyöröhirret poikkiteloin ja valoa yllin kyllin

Koivikossa lepää pyöreä rakennus, jota ei saunaksi arvaisi.
Valo kuultaa sisään löylyhuoneeseen.

Kuka sanoi, että saunan pitää olla hämyisä ja että hirret kuuluu latoa poikittain? Hanna ja Vesa Rautavan mökkipihassa Keski-Suomessa seisoo pyöreä saunarakennus, jonka kelohonkaiset seinähirret jököttävät pystysuorina. Hirsien väleihin on jätetty raot ja rakoihin asennettu lasit. Valo siivilöityy pukuhuoneeseen ja löylytilaan upeasti. Kurkkaa Hannan ja Vesan mökkisaunaan täältä!

6. Pihasauna 2010-luvun tyyliin

Pihasaunasta tulee ensin mieleen kesämökki ja sitten rintamamiestalo, mutta voipa sellainen ylellisyys nykyään löytyä uudesta kaupunkikodistakin. Helsingin Maunulaan rakannetun modernin funkistalon kainalossa on talon tyyliin saumattomasti sopiva sauna. Ihanan perinteistä ja samalla uutta! Katso lisää kuvia talosta ja saunasta täältä.

7. Ikivanha palapeli

Jotakin uutta ja jotakin tosi vanhaa.
Pärekatto jatkuu saunasta suihkutilaan.

Kiiminkiläisten Niina Hepo-ojan ja Jarmo Siltakosken saunassa uusi ja vanha yhdistyvät sulavaksi kokonaisuudeksi. Saunan helmi on päreistä palapelin lailla koottu seinä ja katto. Päreet saatiin Jarmon serkulta, jonka aittaremontista ne jäivät yli. Astu Niinan ja Jarmon vieraaksi täältä.

8. Kisastudio, jossa tunnelma on erityisen kuuma

Vapaakirkon vanhasta huussista tuli remontissa karhean kimalteleva pihatalo. Ja pihataloon tuli tietysti myös sauna. Tämä sauna on urheiluhullun unelma: peliä tai kisoja voi jännittää suoraan lauteita seinään upotetusta telkkarista. Tämän pihatalon saunoineen haluat nähdä!

2 kommenttia