Tällaista et ole ennen nähnyt! Pystyhirsistä rakennettu kelohonkasauna on Rautavien mökkipihan helmi
Sisustus
Tällaista et ole ennen nähnyt! Pystyhirsistä rakennettu kelohonkasauna on Rautavien mökkipihan helmi
Hanna ja Vesa Rautava matkaavat Pohjanmaan lakeuksilta mökkeilemään Keski-Suomeen, missä heitä odottaa ainutlaatuinen sauna.
6.4.2018
 |
Meidän Mökki

Pohjanmaan lakeuksilla asuvat Hanna ja Vesa Rautava etsivät mökkiä ensin läheltä, sitten kaukaa ja lopuksi vuonna 2014 Keski-Suomesta, parinsadan kilometrin päästä kotimaisemista. Koko perhe istui autoon ja matkusti katsomaan uudenkarheaa mökkiä, joka vasta etsi ensimmäisiä asukkaitaan.

– Lapset ilmoittivat, etteivät lähde kotiin, ennen kuin ostamme mökin. Niinhän siinä sitten kävi, Hanna kertoo ja nauraa.

Vesa ja Hanna ihastuivat rakennuksen pulpettikattoon. Helppohoitoinen piha kasvaa varpuja.
Ellen, Vesa, Hanna ja Elias eivät mökkeilisi enää muualla. Kirkas järvivesi ja puhdas luonto ovat perheen sielunmaisemaa.

Kättä lyötiin päälle samana päivänä, jolloin Hanna ja Vesa viettivät yhdeksättätoista kihlajaispäiväänsä. Rautavat ristivät oitis piilopaikkansa Naavattareksi.

Hanna ja Vesa ihastuivat päärakennuksen pulpettikattoon sekä saunarakennuksen harmaisiin honkiin. Ehkä ne muistuttivat molempien lapsuudesta Sodankylässä.

Kelohonkarunkoinen sauna on ainut laatuaan. Eikä vähiten siksi, että hirret on aseteltu pystysuoraan.
Saunaan virtaa valoa harvan rakenteen ansiosta. Puiden väleihin on viritelty lasit.

Leif Frelanderin suunnittelemassa pyöreässä saunassa on jokaisen halkaistun hirren väliin sovitettu lasi, mikä luo sisätiloihin satumaisen tunnelman. Rakennuksessa on sauna, erillinen pesutila ja pukuhuone. Etupatiolle Rautavat ovat asentaneet paljun.

– Kun Vesa katoaa, tiedän, että mies löytyy todennäköisesti saunalta. Miesporukalla tehtyyn kylpyreissuun kuluu usein tuntikausia, Hanna kertoo.

– Suuren saunan lämmitykseen vierähtää pari tuntia. Happea on löylyissä enemmän kuin yhdessäkään muussa saunassa, jossa olen kylpenyt, Vesa perustelee pitkiksi venyviä löylyttelyjä.

Vesa voisi viettää kaikki mökkipäivät saunoen. Lämmitykseen menee parisen tuntia.
Hanna on loihtinut pienillä asioilla saunaan tunnelmaa.
Saunan lämmitys onnistuu Hannaltakin.
Rannassa olevaa rakennusta ei hevin tunnista saunaksi.
1 kommentti