Meidän Mökki

”Mitä enemmän saunomme, sitä nopeammin saunakausi päättyy” – Henri ja Soile rakensivat saunan jäästä

”Mitä enemmän saunomme, sitä nopeammin saunakausi päättyy” – Henri ja Soile rakensivat saunan jäästä
Jääsaunan löylyissä saunotaan kuin viimeistä päivää, sillä lysti loppuu viimeistään kevätauringon porotukseen. Saunan seinistä haihtuva kosteus tekee löylyistä uskomattoman pehmeät.
Julkaistu: 15.1.2019

Ensi silmäyksellä Henri Hytösen ja Soile Runtin mökillä järvimaisema näyttää aivan tavalliselta. Kun katsoo tarkasti, näky muuttuu epätodelliseksi. Järvenjäällä näkyy kelkan jalasten päällä oleva kiuas ja sen vieressä jääsauna, joka hohkaa salaperäistä, pakkasensinistä valoa.

Pariskunta päätti kokeilla jääsaunan rakentamista Äänekosken Konginkankaalla sijaitsevan mökin pihaan, koska aiemmat kokeilut iglun rakentamisesta olivat alkuvaikeuksien jälkeen olleet rohkaisevia.

Jäinen projekti aloitettiin heti tammikuun pakkasilla. Ensimmäiseksi Keiteleen rantaveteen sahattiin moottorisahalla seitsemän metriä pitkä avanto tarpeeksi vahvojen jäiden jäädyttämistä varten.

– Tyhjensimme avannon jääpaloista ja annoimme pakkasen muodostaa sinne pikkuhiljaa uutta, vahvaa teräsjäätä, Henri kertoo.

Räsymattopolku johtaa mökiltä järvenjäälle saunaan. Toisinaan pariskunta laskee rinteen alas liukureilla.
Henri lämmittää kiukaan taivasalla ja työntää sen vasta lopuksi saunaan. Näin jääsauna ei sula tarpeettoman paljon. Kierrätyskiukaassa on reilu kivipesä, jotta tila lämpenee seinien kylmyydestä huolimatta.

Kun jää oli riittävän paksua, Henri sahasi rakentamista varten aihioita. Välillä moottorisahan jäätynyttä teräketjua piti lämmitellä sisällä.

Henri sahasi ja nosteli jääharkot paikoilleen. Soile muurasi ne kiinni toisiinsa sohjon avulla. Henri päätti muurata jäästä portaat, jotta ylimpien harkkokerrosten asentaminen helpottuu.

– Ihmettelen, että emme kertaakaan tipahtaneet hyiseen rantaveteen, Soile siunailee ja naurahtaa päälle.

Suunnitelmissa oli aluksi nykyistä viittä neliötä suurempi sauna, mutta sahaamisen työläys kannusti tyytymään pienempään. Samoin luovuttiin holvikaaren muotoisesta katosta. Nykyinen kattoratkaisu pitää kiukaan lämmön hyvin seinien sisäpuolella.

– Katoksi on asennettu levy ja sen päälle styroksit. Maastoutimme rakennelman maisemaan lumen avulla, Henri kertoo.

Perinteinen öljylyhty on hyvä apu hämärää vastaan.

Suunnitelmissa oli jäiset lauteet, mutta ne saivat jäädä. Henri teki pikalauteet puusta valmistumista nopeuttaakseen.

Lämmitys kestää pari tuntia. Henri sai käytetyn kiukaan tuttavaltaan, joka teki saunaremonttia. Henri hitsasi kiukaan alle jalakset, mutta niitä ei asennettu pelkästään estetiikan vuoksi.

– Kiukaan lämpeneminen jääsaunassa sulattaisi rakenteita liikaa, joten se lämmitetään ulkona. Kun kivet ovat tarpeeksi kuumat, kiuas työnnetään sisälle patakintaat käsissä, Henri kertoo.

Saunan seinään liitetty hormiputki vie savut turvallisesti ulos. Ensimmäisellä kerralla pariskunta saunoi varmuuden vuoksi häkävaroitin mukanaan.

– Hauskaahan tämä on, vaikka joku tietysti luulee meidän lämmittävän kiuasta harakoille. Aloitamme valmistelut jo hyvissä ajoin, jotta ennätämme saunaan vielä valoisan aikaan, Soile kertoo.

Soile ja Henri käyvät sisällä mökissä suihkussa ja pujahtavat sieltä jääsaunan lämpöön kylpytakit päällään.

Saunan lämpenemistä odotellessa Henri ja Soile kattavat eväspöydän, jossa on varsin usein tarjolla kroissantteja ja porkkanakakkua.
Kuppikakut pidetään lumelta suojassa mukisäilytyksessä.

Pariskunnan mielestä löylyt ovat paremmat kuin missään muussa saunassa, jossa he ovat kylpeneet. Kun jää sulaa, ilman täyttää uskomaton kosteus. Seiniin syntyy vesinoroja.

Tarvittava valo tulee jääseinien läpi. Varmuuden vuoksi Henri on sovittanut alimpaan jääharkkokerrokseen ledivalot.

Soile ja Henri suunnittelevat yhä jäisten lauteiden toteuttamista. Samalla pariskunta pohtii, mitä rakennelmalle tapahtuu auringon selätettyä pakkasen keväällä.

– Saa nähdä, päätyykö saunamme lautaksi järvelle vai sulaako se vähitellen jäälle. Tietysti kesto riippuu meistäkin. Mitä enemmän saunomme, sitä nopeammin saunakausi päättyy, Henri toteaa.

Ja mikä parasta: jääsaunan rakentaja ei tarvitse rakennuslupaa, eikä tarkastaja tule mittaamaan saunan etäisyyttä vesirajasta.

Henrin ja Soilen sauna on pesunkestävän suomalainen, mutta sisäilman kosteus tuo mieleen turkkilaisen saunan. Kosteus ja lämpö tekevät kokemuksesta kirjaimellisesti jäätä sulattavan. Kierrätetty saunanovi pitää lämmön visusti lauteilla.
7 kommenttia