TV saunassa ja kimaltava lattia! Kari ja Kristiina remontoivat vanhasta huussista ylellisen pihatalon
Sisustus
TV saunassa ja kimaltava lattia! Kari ja Kristiina remontoivat vanhasta huussista ylellisen pihatalon
Vanhassa Raumassa asuvat Asmundit remontoivat Vapaakirkon vanhan ulkohuussin karhean kimaltelevaksi pihataloksi. Vieraita varten on nukkumaparvi ja isännälle televisio saunassa. Urheilukisat katsotaan tietenkin lauteilta!
Julkaistu 1.8.2017
Meidän Talo
Ennen ja jälkeen. Piharakennus sai remontin yhteydessä uuden, päärakennuksesta selvästi poikkeavan ulkovärityksen. Värejä mietittiin yhdessä arkkitehdin kanssa, ja ne hyväksytettiin Korjausrakentamiskeskuksen neuvonta-arkkitehdillä.

Vaaleansininen portti avaa näkymän Vanhan Rauman umpipihaan, jota ympäröivät 1700-luvulla rakennettu talo, Iso-Jäärlä, ja hauskannäköinen, juuri korjattu piharakennus ruutuikkunoineen. Pihatalo kätkee sisäänsä modernit saunatilat sekä uniikin vierashuoneen.

– Tuolla ylhäällä parvella oli aikoinaan huussi, ja tätä alakerran ikkuna-aukkoa käytettiin tyhjennysoperaatiossa, talon emäntä Kristiina Asmundi kertoo.

Ennen ja jälkeen. Vanha puucee muuttui remontissa tyylikkääksi takkahuoneeksi. Sen kalustus odotti remontin valmistumista peräkamarissa lähes vuoden. Taljat Kristiina leikkasi kirurginveitsellä tuoleihin sopiviksi.

Nyt piharakennuksen menneisyyttä ei hevin arvaa. Entisen huussin paikalle yläilmoihin on rakennettu tilava parvisänky, jonne vieraat saavat kavuta yöksi.

Sen alla on pöytäryhmä illanistujaisia varten. Isäntä Kari Asmundi osti nettikirpputorilta takorautajalat. Pöytälevynä hän käytti vintiltä löytyneitä vanhoja lankkuja.

Vierastuvan värityksen lähtökohta oli Belle Artin harmaassa hartsilattiassa, joka muodostaa harmonisen väriparin vanhan tiiliseinän kanssa.

Vanhojen tiilien tunnelmaa

Pariskunnan rakkaus käsillä tekemiseen näkyy kaikkialla: kekseliäitä ideoita ja taidokkaita toteutuksia syntyy tuon tuosta.

Vierashuoneen tiiliseinää varten Kristiina ja Kari hankkivat vanhoja tiiliä Pohjanmaalta. Tiilet ovat vanhasta tulisijasta, ja siksi joukossa on huolellisesta puhdistamisesta huolimatta mustuneita yksilöitä. Tiilet muurattiin niin, että sinne tänne jäi pikku tasoja tuikkukupeille. Kynttilänvalossa seinä – ja koko tila – on upean tunnelmallinen.

Vanhoista pohjalaistiilistä muurattiin eläväpintainen seinä. Tuikkulaseille tehtiin sinne tänne pieniä hyllyjä.

Tiiliseinän ja katon listoitus hoitui paksulla köydellä. Ylös katonharjaan Kristiina sitoi näyttävän köysiruusukkeen. Oven yläpuolella on hauska viinilasiteline, jonka Kari teki talosta löytyneestä vanhasta laudasta.

Vierashuoneen seinissä on ilmeikäs, vanhaa lautaa muistuttava panelointi, joka on ladottu kalanruotokuvioon.

– Idea siihen syntyi Vain elämää -ohjelmaa katsoessa. Satulinnassa orkesterin taustaseinä on vastaavanlaista paneelia, Kristiina kertoo.

Vierassänky on parvella, johon kiivetään seinälle kiinnitettyjen tikapuiden kautta. Parven kauniin takorautalaidan teki Kristiinan isä Muisto Laine.

Vierashuoneen sisustus on jännittävä sekoitus rustiikkia ja bling-blingiä. Jälkimmäistä edustaa hartsilla pinnoitettu betonilattia. Pinnoitteen joukkoon lisättiin kimallusta, ja lopputulos muistuttaa isoa marmorilaattaa.

Kristiina on tyytyväinen lattiavalintaan, sillä hartsi on osoittautunut kestäväksi ja helppohoitoiseksi. Kun hartsi käsitellään suoja-aineella, se ei ime itseensä likaa tai rasvaa.

Lauteet ovat tervaleppää. Tuntun riippuvat saunaistuimet on helppo irrottaa puhdistusta varten. Lasiseinä Laitilan rakennuslasi, kiuas Harvian Legend 240 Duo.

Kisakatsomo saunan lauteilla

Päätalossa ei ole koskaan ollut saunaa, eivätkä Asmundit sitä sisälle halunneetkaan. Ajatus pihasaunasta oli mielessä alusta asti. Viitisen vuotta sitten toteutetussa kodin remontissa sisälle asennettiin kaksi höyrysuihkua tuuraamaan oikeita löylyjä, mutta nyttemmin höyryssä istuminen on jäänyt.

– Piharakennus on meille kuin mökki, jolle pääsemme omasta pihasta, Kristiina kiittelee.

Suihkutilan katon sormipaneelit antavat lämpöä hartsipinnoille. Tasaisen lattian mahdollistavat suihkukourut ovat Geberitin. Hanat Oras ja kattolautaset Styledesign.

Vierashuoneen hartsilattia jatkuu saunatilojen puolelle, mutta muuten tunnelma muuttuu asteen modernimmaksi. Seinät ovat saaneet saman pinnoitteen, vain hieman eri sävyisenä. Pesuhuoneessa katse kiinnittyy tyylikkääseen, kauniisti valaistuun shampootelineeseen, joka on puusepän käsialaa.

Asmundien saunassa ei olla hiljaa kuin kirkossa. Löylyhuoneessa on televisio. Urheilun suurkisojen aikaan sauna toimii kisastudiona – ja ääntä lähtee!

Löylyhuoneeseen on saatu mahtumaan kaikki herkut, jopa televisio! Kari on urheilumies henkeen ja vereen, ja esimerkiksi viime kesänä jalkapallon EM-kisojen aikaan sauna lämpeni kisastudiota varten joka ilta. Pihasaunan taika ei ole kadonnut, vaan edelleen Asmundit saunovat lähes päivittäin.

Tervaleppälauteiden päälle Kristiina ja Kari valitsivat saunaistuimet. Ne riippuvat rungossa kuin kansituoleissa ja myötäilevät näin löylyttelijän selkää.

Herkkuja ei ole säästelty kiukaassakaan. Sen päällä on löylyannostelija, jota ohjataan lauteiden käsinojista. Kiukaalle voi valita tavallisen veden lisäksi myös tuoksuvettä rauhoittamaan tai virkistämään saunojaa.

Harvian kiukaassa on tulipesä vierastuvan puolella. Saunan ja oleskeluhuoneen välinen seinä on muurattu vanhoista pohjalaisista tiilistä.

Pieni paratiisi

Saunan jälkeen on mukava vilvoitella pihalla – istuskella sohvilla, grillailla, kuunnella hiljaa musiikkia.

Asmundien piha on pieni, niin kuin Vanhan Rauman umpipihat yleensäkin. Silti 400 neliömetriin mahtuu kaikki tarvittava. Puutarhurillekin se tarjoaa puuhaa.

Kun Asmundit ostivat talon, piha oli noppakivin kivetty mutta muuten karu. Päätalon putki- ja sähkötöiden yhteydessä kivet oli nostettava ylös. Pariskunta päätti säästää ne ja hyödyntää myöhemmin piharemontissa. He ostivat koristeeksi mukulakiviä ja tekivät niistä muun muassa kauniit liuskat portin eteen.

Seuraava projekti hautuu jo mielessä. Tarkoituksena on rakentaa pihan nurkkaan halkoseinä, joka kätkee taakseen muun muassa polkupyörät, puutarhatyökalut ja muun tilpehöörin.

Asmundien päätalo on nimeltään Iso-Jäärla, ja se on rakennettu 1700-luvun puolivälissä. Nimi tulee todennäköisesti Kokemäen Järilän kylästä, josta rakentaja lienee muuttanut Raumalle.

Viime kesänä Rauman Pitsiviikolla Kristiina ja Kari toivottivat tutut, turistit ja kylänmiehet tervetulleiksi pihalleen osana Vanhan Rauman avoimet pihat ja pihakirppikset -tapahtumaa.

Tulijoita riitti jonoksi asti. Ihmiset ihastelivat portin takaa avautuvaa salaista paratiisia, jonne kaupungin äänet eivät kantaudu, vaikka vilkas Kauppatori sijaitsee vain kivenheiton päässä.

3 kommenttia