Joulupiparitaikina taipuu moneen makuun – 4 herkullista vaihtoehtoa
12 h 30 min
{
Aktiivinen
30 minPassiivinen
12 h Joulupiparitaikina kannattaa valita tarkoituksen ja makusi mukaan. Haluatko valmistaa ohuita ja rapeita vai paksuja ja meheviä piparkakkuja? Tai kenties piparkakkutalon? Tee taikina aina vähintään päivää ennen leipomista, jotta se ehtii jähmettyä mukavasti kaulittavaksi.
3.9
Julkaistu 24.10.2012

Joulupiparitaikina taipuu moneen makuun – 4 herkullista vaihtoehtoa
Reseptin ainekset (100 kpl)
Joulupiparitaikina
- 2 dlsiirappia
- 2 dlsokeria
- 250 gleivontamargariinia tai voita
- 3 tlkanelia
- 1 tlinkivääriä
- 1 tljauhettua pomeranssin kuorta
- 1 tljauhettua kardemummaa
- 1 tlneilikkaa
- 2 tlruokasoodaa
- 2kananmunaa
- 10 dlvehnäjauhoja
Joulupiparitaikina valmistuu näin:
- Mittaa siirappi, sokeri, margariini ja mausteet kattilaan ja anna kiehahtaa. Jäähdytä seos.
- Sekoita sooda vehnäjauhojen joukkoon ja lisää jauhot siivilöiden siirappiseokseen.
- Sekoita taikina käsin tasaiseksi.
- Kun piparkakkutaikina on jäähtynyt, sekoita kananmunat taikinaan.
- Pakkaa taikina muovipussiin tai kelmuun ja anna sen tekeytyä seuraavaan päivään.
- Jaa taikina neljään osaan ja kauli levyksi pala kerrallaan. Ota muotilla haluamasi kuviot taikinalevystä. Paista osia 180-asteisen uunin keskitasolla koosta riippuen 6–8 minuuttia. Vahdi pipareita. Teräväreunaiset kuviot kärähtävät helposti.
Vinkki!
Kurkkaa hauskat ideat piparkakkujen koristeluun!
Kokeile myös näitä joulupiparitaikinoita!
Gluteenittomat appelsiinipiparkakut
Nämä piparkakut ovat kananmunattomia, gluteenittomia, maidottomia ja herkullisia. Appelsiinin maku voimistuu vasta seuraavana päivänä paistamisesta.
Piparkakkutalotaikina
Piparkakkutaloa varten tarvitaan taikina, jota on helppo kaulia ja joka pitää paistettaessa muotonsa. Taikinasta tehtyjä osia voi myös muotoilla kuumana heti paistamisen jälkeen. Katso myös, miten rakennat ihanan piparkakkutalon!
Paraisten piparit
Klassikkopipareista on lukuisia ohjeita. Tällä ohjeella pipareista tulee pehmeitä ja paksuja.
Siirappipiparit
Tästä taikinasta leivotut piparit ovat ohuita ja rapeita. Säilytä piparit hyvin suljetussa rasiassa, jotta ne eivät pääse kostumaan.

Perinteiset joulupiparit
Maku

Piparkakut – perinteinen resepti, joka kuuluu erottamattomasti jouluun
Maku

Vaaleat piparkakut
Maku

Pipariporot
Maku

Piparkakkutaikina
Maku

Piparkakkutalotaikina – ohje, jolla rakennat joulun upeimman piparitalon
Maku

Spelttipiparit
Maku

Paras piparitaikina – tästä helposti kaulittavasta taikinasta syntyvät rapsakat piparit
Maku