Paraisten piparkakut
{
Aktiivinen
Passiivinen
Paraisten piparkakut tunnetaan joka puolella Suomea! Näiden ainutlaatuisten piparien salaisuus löytyy taikinasta.
3.5
Teksti
Julkaistu: 24.10.2012

Paraisten piparkakut
Reseptin ainekset
Paraisten piparkakut
- 250 gvoita
- 1½ dlsiirappia
- 2¼ dlsokeria
- 1 rklkanelia
- 1 rklinkivääriä
- 1 rklpomeranssinkuorta
- 2 tlneilikkaa
- 1 tlmaustepippurijauhetta
- 2munaa
- 1 rklsoodaa
- 1 tlsuolaa
- 500 gvehnäjauhoja
Paraisten piparkakut valmistuvat näin:
- Mittaa kattilaan rasva, siirappi, sokeri, kaneli, inkivääri, pomeranssinkuori, neilikka ja maustepippuri. Kuumenna sekoitellen ja anna kiehahtaa. Siirrä levyltä ja anna jäähtyä.
- Lisää kananmunat jäähtyneeseen seokseen ja sekoita tasaiseksi. Yhdistä sooda ja suola vehnäjauhoihin. Lisää vehnäjauhoja vähitellen ja sekoita hyvin, kunnes taikina on kiinteää. Peitä taikinakulho ja nosta jääkaappiin kiinteytymään seuraavaan päivään.
- Ota taikinaa sopiva pala kerrallaan ja pehmitä sitä painelleen jauhotetulla pöydällä. Kauli taikinasta ohut, noin 3-5 millimetrin paksuinen levy. Tarkista ajoittain, että taikina ei ole tarttunut kiinni pöytään. Lisää pöydälle ja taikinalevyn päälle jauhoja tarvittaessa.
- Paina taikinalevystä kuvioita piparkakkumuoteilla tai leikkaa kuvioita veitsellä tai pizzaleikkurilla. Siirrä samankokoiset kuviot samalle uunipellille leivinpaperin päälle. Näin ne kypsyvät yhtä aikaa.
- Paista 200 asteisessa uunissa koosta riippuen 6–10 minuuttia.
Vinkki!
Kurkkaa myös perinteisten piparkakkujen resepti!

Perinteiset joulupiparit
Maku

Piparkakut – perinteinen resepti, joka kuuluu erottamattomasti jouluun
Maku

Vaaleat piparit
Maku

Piparitalon omasta kodistasi – katso ohje!

Pipariporot
Maku

Piparkakkutalotaikina – ohje, jolla rakennat joulun upeimman piparitalon
Maku

Spelttipiparit
Maku

Paras piparitaikina – tästä helposti kaulittavasta taikinasta syntyvät rapsakat piparit
Maku

Paraisten piparkakkutaikina
Maku

Piparitaikina
Maku