Runebergintorttu on todellinen klassikkoherkku – ota talteen perinteinen suosikkiresepti
40 min
{
Aktiivinen
20 minPassiivinen
20 minRunebergintorttu on rakastettu klassikkoleivos, johon mieltyi jo itse kansallisrunoilija Johan Ludvig Runeberg. Ota tästä talteen suosittu perinteisen runebergintortun ohje!
KA
3.9
Teksti
Kuvat
Julkaistu: 31.7.2019

Runebergintorttu on todellinen klassikkoherkku – ota talteen perinteinen suosikkiresepti
Reseptin ainekset (6 kpl)
Runebergintorttu
- 200 gvoita
- 2 dlsokeria
- 2 kplmunaa
- ½ dlappelsiinitäysmehua
- 2 dlkorppujauhoja
- 2 dlmantelijauhoja
- 2 dlvehnäjauhoja
- 1 tlleivinjauhetta
- ½ tlkardemummaa
- 1 rklappelsiininkuoriraastetta
Kostutus
- 1 dlvettä
- 2 rklsokeria
- 4 rklpunssia
Koristelu
- ½valkuainen
- 2 dltomusokeria
- 1 dlvadelmahilloa
Runebergintorttu valmistuu näin:
- Vaahdota voi ja sokeri keskenään. Lisää kananmunat joukkoon yksitellen koko ajan vatkaten. Lisää lopuksi appelsiinimehu ja raastettu appelsiinin kuori.
- Mittaa kaikki kuivat ainekset erilliseen kulhoon ja sekoita hyvin. Yhdistä ainekset ja kääntele torttuseos tasaiseksi massaksi.
- Voitele korkeat leivosvuoat tai käytä paperisia muffinssipapereita. Taikinasta syntyy 6 isoa tai 10 pienempää runebergintorttua.
- Paista runebergintorttuja 175 asteessa noin 30 minuuttia. Jäähdytä. Leikkaa leivoksien pinta tasaiseksi tarvittaessa, jotta torttu pysyy pystyssä.
- Valmista runebergintorttujen kostuke sekoittamalla vesi, sokeri ja punssilikööri keskenään. Valele seosta runebergintorttujen pintaan.
- Valmista sokerikuorrute sekoittamalla tomusokeri kananmunanvalkuaiseen.
- Lisää jokaisen runebergintortun päälle teelusikallinen vadelmahilloa ja tee ympärille rengas sokerikuorrutteella.
Perinteikäs runebergintorttu
Rakastettu runebergintorttu on saanut nimensä kansallisrunoilija Johan Ludvig Runebergin (1804–1877) mukaan. Tarinan mukaan Runebergin vaimo Fredrika olisi kehittänyt reseptin kaapista löytyvistä aineksista, kun makeannälkä yllätti isännän. Alun perin tortun kuitenkin lienee luonut porvoolainen kondiittorimestari Lars Astenius 1840-luvulla.
Runebergintortuilla on Suomessa vankat perinteet. Talven leivossesonki huipentuu Runebergin päivään 5. helmikuuta, joka on Johan Ludvigin syntymäpäivä.
Klassinen runebergintorttu on lieriön muotoinen, punssilla tai rommilla kostutettu korkea leivos, jonka viimeistelee usein vadelmahillo ja sokerikuorrute.
Kun kaipaat vaihtelua, kokeile perinteisen runebergintortun lisäksi näitä suosittuja reseptejämme:
- Runebergin peltikakku on helppo versio perinneleivoksesta. Makoisa taikina paistetaan pellillä, koristellaan vadelmahillolla ja sokerikuorrutteella ja leikataan annospaloiksi.
- Runeberginkakku leivotaan rengasvuokaan ja viimeistellään tomusokerikuorrutteella. Gluteeniton runeberginkakku puolestaan yllättää mehevyydellään!
- Runebergin juustokakku on Perinneruokaa prkl -blogista tuttu näyttävä ja suussasulava ilmestys. Paksun gluteenittoman torttupohjan päällä lepää kermaista tuorejuustotäytettä ja kruununa makea vadelmahillokiekko.
- Runebergin kääretorttu on leivoksen rullalle pyöritetty muunnos. Maku on klassikon mutta muoto uusi!
- Runebergin kerrosjälkiruoassa maistuvat ihana taikinamuru, vaniljakastike ja vadelmakastike.
- Gluteenittomat runebergintortut leivotaan gluteenittomasta jauhoseoksesta ja gluteenittomista korppujauhoista. Kun käytät reseptissä maidotonta margariinia, tortut ovat myös maidottomia.

Helpot runebergintortut – tee klassikkoleivonnaiset kätevästi muffinivuokiin
Maku

Runebergintorttu pellillä – tästä herkusta riittää jaettavaksi isommallekin porukalle
Maku

Parhaat laskiaispullat kaikilla herkuilla! Nämä pullat kätkevät sisäänsä sekä mantelimassaa että hilloa
Maku

Hiekkahentunen – leivo iki-ihanat, vaniljakiisselillä täytetyt leivokset & nosta isoäidin pitsiliina pöytään!
Maku

Ihannekakku – juuri se kakku, jota mummo aina leipoi kahvipöytään
Maku

Arabialainen maustekakku – se eksoottisempi kakku mummon reseptivihkosta
Maku

Kaneliässät – suomalaisen pikkuleipäperinteen ikisuosikki hurmaa sinutkin
Maku

Hanna-tädin kakut mummojen salaisella reseptillä
Maku