Suomalaiset rakastuivat persimoniin – näin oranssi pallero on parhaimmillaan!
Ruoka
Suomalaiset rakastuivat persimoniin – näin oranssi pallero on parhaimmillaan!
Uusi suosikkihedelmä sopii salaattiin, uunissa paahdettavaksi ja juustokakkuun. Kokosimme vastaukset yleisimpiin persimonikysymyksiin!
7.12.2017
 |
Maku

1. Mikä ihmeen persimoni?

Persimoni on eebenpuiden sukuun kuuluva kasvi, jonka oranssit marjat ovat syötäviä. Kyllä, luit oikein. Tomaatin ja kurpitsan sekoitukselta näyttävä hedelmä on viralliselta kasviluokitukseltaan marja, mutta me maallikot voimme hyvin suhtautua siihen hedelmänä. Persimonit kasvavat Espanjassa, ja kypsät hedelmät ovat pehmeitä ja todella makeita. Kakit ja sharonit ovat saman hedelmän eri lajikkeita.

2. Miten tunnistan kypsän persimonin?

Kypsä persimoni on painettaessa hieman pehmeä, ja sen vihreä kanta irtoaa helposti.

3. Apua, persimonissani on mustia pilkkuja! Onko se pilalla?

Päinvastoin: pantteriversio on paras! Kuoren ja hedelmälihan ruskeat pilkut kertovat makeudesta eli hedelmän hiilihydraattien muuttumisesta sokereiksi. Kypsä persimoni on kuin valmista hilloa viilin, jogurtin tai puuron päälle lusikoituna.

4. Ostin kivikovan persimonin, mitä teen?

Kypsytä se huoneenlämmössä esimerkiksi banaanin tai omenan kyljessä. Kypsä, jo pehmentynyt hedelmä säilyy taas parhaiten jääkaapissa.

Puolikypsän hedelmän voit paahtaa uunissa makeaksi. Myös pakastaminen tekee sille taikoja, sillä persimoni muuttuu siellä aivan itsestään sorbetiksi. Pese ja laita kokonainen kypsä persimoni pakastimeen. Ota jäätynyt hedelmä pakkasesta ja anna sulaa noin 15 minuuttia. Halkaise ja kaavi sisus, sorbetti, lusikalla suuhun! Voit myös antaa hedelmän sulaa ja käyttää läpikuultavaksi muuttuneen persimonin kypsän tavoin.

5. Pitääkö persimoni kuoria?

Jos haluat, voit kuoria persimonin kuorimaveitsellä tai hyvin kypsänä veitsellä, mutta se ei ole pakollista.

6. Miten käytän persimonia?

Syö ihan sellaisenaan tai kuutioi vaikka iltapalajogurtin päälle.

Kokeile myös herkullisia leipiämme, jotka täytetään paistetuilla kanafileillä, pikkelöidyllä punasipulilla ja persimoniviipaleilla.

Persimoni sopii loistavasti salaattiin esimerkiksi mozzarellajuuston tai sinihomejuuston pariksi. Se toimii myös salsassa katkaravun ja limen kaverina. Smoothieen se tuo suloista pehmeyttä.

Uunissa paahdettu persimoni ja sinihomejuustomurut ovat tämän jouluisan salaatin juju, joka näkyy myös kuvassa. Paahdetut persimonit sopivat ihanasti lounasleipiin.

Persimoni on omiaan myös leivontaan. Persimoni-juustokakussamme oranssi pallero kohtaa inkiväärin ja kanelin. Kokeile persimonia myös joulutorttujen täytteeksi.

Kuutioituna hedelmä uppoaa mainiosti muffinien sattumiksi. Hedelmän sokerinen ja mieto aromi kaipaa usein rinnalleen jotain kirpeää, kuten sitruunaa tai marjoja.

Kypsästä persimonista voi surauttaa monikäyttöistä sosetta. Kuori ja soseuta persimoni sauvasekoittimella tai blenderissä. Upota sosetta sosekeittoon, smoothieen tai rahkaan tai pakasta se myöhemmän herkuttelun varalle.

Lue lisää:

Kommentoi »