Kotivinkki

Monikäyttöiset sitrushedelmät sopivat mainiosti ruoanlaittoon ja leivontaan – poimi vinkit hedelmien käyttöön sekä 6 herkullista reseptiä

Monikäyttöiset sitrushedelmät sopivat mainiosti ruoanlaittoon ja leivontaan – poimi vinkit hedelmien käyttöön sekä 6 herkullista reseptiä
Sitrushedelmistä tunnemme parhaiten appelsiinin ja sitruunan, mutta hedelmähyllystä löytyy vanhojen tuttujen lisäksi myös hieman tuntemattomampia herkkuja. Oletko maistanut esimerkiksi kumkvattia tai sweetietä?
Kuvat Hannes Paananen

Sitrushedelmät maistuvat sekä sellaisenaan että erilaisissa suolaisissa ja makeissa ruoissa. Kylvetä kokonainen broileri appelsiinimehussa, testaa pomeloa salaattiin ja purista mandariinimehua makeisiin leivonnaisiin – mahdollisuudet ovat rajattomat!

Herkulliset sitrushedelmät – tunnetko nämä?

Mandariini ja moni muu

Mandariini, klementiini vai satsuma? Kaikki kolme ovat pikkusitruksia, joista mandariinia enää harvemmin löytyy kaupoista. Syynä ovat sen runsaat siemenet. Klementiini on mandariinin ja pomeranssin risteytys, ja satsuma taas mandariinin ja klementiinin risteytys.

Sweetie

Vihreäkuorinen sweetie on pomelon ja greipin risteytys. Aromaattisesta ja raikkaasta mausta puuttuu greipin karvaus.

Verigreippi

Verigreipit saivat alkunsa, kun vuonna 1929 Texasissa kasvaneet greippipuut paleltuivat ja sato menetettiin. Osa puista alkoi kuitenkin versota uudelleen, ja näistä versoista kasvoi punalihaisia greippejä tuottavia hedelmäpuita. Nykyisin verigreippi on yksi talven suosikeista.

Kumkvatti

Kitkerän makea minisitrus kumkvatti kätetään kuorineen. Maku on kuin appelsiini tiivistetyssä muodossa.

Greippi

Jos pidät oikein happamasta greipistä, valitse kuoreltaan mahdollisimman tummia ja voimakkaan värisiä hedelmiä.

Lime

Jos sitruunan happamuus on liikaa, se kannattaa vaihtaa sitruunaa pienempään, kauniin vihreään limeen. Siinä eivät siemenetkään häiritse.

Pomelo

Pomelo kasvaa samannimisessä sitruspuussa. Hedelmän vihertävä kuori on todella paksu, mutta kuoren alta paljastuu mehukas ja makea, hieman melonin ja limen makuinen hedelmäliha.

Parhaat sitrushedelmäreseptit ja ideat ruoanlaittoon

Rapeat pomeloleivät

Pomeloleivät sopivat kevyeksi lounaaksi, raikkaaksi alkuruoaksi tai herkulliseksi välipalaksi. Idea on varsin simppeli: rapeaksi paahdettujen maalaisleipäviipaleiden päälle kasataan pomeloa, marinoitua lehtikaalia sekä avokadoa. Ruokaisuutta voi lisätä paahdetuilla parmankinkkuviipaleilla.

Sitruspasta herne-lehtipersiljapestolla

Limeltä ja sitruunalta maistuva pasta tuo sitrusten tuulahduksen arjen keskelle. Hurauta seuraksi herne-lehtipersiljapestoa ja viimeistele pasta-annos mozzarellalla. Tämän helpommaksi herkullisen pastan valmistaminen ei tule!

Sitruunainen kala-äyriäiskeitto

Sitruunainen kala-äyriäiskeitto kuulostaa (ja myös maistuu!) varsin ylelliseltä, mutta on silti superhelppo tehdä. Maukkaassa liemessä uiskentelee kalan lisäksi katkarapuja ja simpukoita, ja annos kruunataan täyteläisellä sitruunamajoneesilla juuri ennen tarjoilua.

Appelsiini-rosmariinibroileri

Älä turhaan arastele kokonaisen broilerin kokkaamista! Yksinkertaisten esivalmisteluiden jälkeen appelsiini-rosmariinibroileri kypsyy uunissa meheväksi kuin itsestään.

Verigreippimarinoidut uuniribsit

Aasialaistyylisten uuniribsien maku tulee kirpsakasta verigreippimarinadista, jossa on myös aavistus potkua. Liha mehevöityy herkulliseksi uunissa jo tunnissa ja – mikä parasta – ilman paistamisesta johtuvaa käryä.

Mandariinineliöt

Makeat mandariinineliöt hurmaavat sitrusten ystävät. Herkkupalojen esikuvana ovat amerikkalaiset Lemon Bars -leivonnaiset, joiden suosion salaisuus löytyy makean ja kirpeän koukuttavasta yhdistelmästä.

Julkaistu: 28.2.2019
Kommentoi »