
Miltä maistuu ruotsalainen kesäkeitto? Testasimme naapurimaan hitiksi nousseen sitruunaisen kesäkeittoversion
Kesäkeitto on saanut uutta nostetta naapurimaassa, kun tv-kokki ja ruokavaikuttaja Jessica Frej teki siitä sitruunalla ja yrteillä täydennetyn version. Testasimme, miltä uusi ruotsalainen kesäkeittoversio maistuu. Nappaa myös keiton resepti jutun lopusta!
Milloin viimeksi söit kesäkeittoa? Onko keitosta hyvät muistot? Klassikkokeiton juuret ovat 1900-luvun alussa, jolloin se oli perinteinen kotiruoka. Koska raaka-aineet olivat yksinkertaiset, soppa oli suosittua pula-aikana. Ruotsalaiset nimittivätkin sitä kitsaaksi keitoksi, snålsoppa.
Kesäkeitto on suomalaisillekin tuttu makumuisto – joillekin tosin parempi sellainen. Nostalgisen ruoan ideana on maitopohjainen liemi ja tuoreet kasvikset, kuten peruna, porkkana, kukkakaali ja herneet. Keiton kruunaavat hienonnetut yrtit.
Kesäkeitto on ollut lapsesta saakka lempiruokiani, Kotivinkin toimituspäällikkö Hanna-Mari Arosilta kirjoittaa. Sen salaisuus voi olla äidin resepti, joka yhdessä asiassa poikkeaa reilusti useimmista kesäkeiton teko-ohjeista. Lue juttu täältä.

Viime vuonna kesäkeitto sai Ruotsissa ison buustin, kun ruotsalaisen ruokavaikuttaja Jessica Frej'n ja Ikean yhteistyönä syntynyttä sitruunaista kesäkeittoa tarjottiin Ikea-tavarataloissa. Ruokavaikuttajan suosituimpiin resepteihin kuuluva sommargryta eli suomalaisittain kesäpata tai kesäkeitto on raikastettu sitruunalla. Pehmeyttä se saa kunnon lorauksesta vispikermaa. Resepti löytyy Jessican keittokirjasta Jessicas Vegomiddagar.

Päätimme testata, miltä maistuu naapurimaamme uusi versio kesäkeitosta. Testikokkimme Mika Rampa laittoi sopan tulille. Keitto syntyy yksinkertaisista raaka-aineista ja aikaakin pitäisi kulua vain puoli tuntia. Millaista keitto oikein on?
– Keitto on lähellä sitä suomalaisillekin tuttua klassista kesäkeittoa. Kesäkeitto jakaa muutenkin paljon mielipiteitä, toiset rakastavat ja toiset vihaavat. Ehkä sitruunaa lisäämällä roolit muuttuvat? Mika pohtii.
Sitruunanmehua hän suosittelee lisäämään vähän kerrallaan, jotta saa keittoon omaan suuhun sopivan makumaailman. Kesäkeitosta tuntuu puuttuvan jotakin. Perinteitä kunnioittava kokkimme jää kaipaamaan tiettyä kasvista.
– Kukkakaali puuttuu keitosta kokonaan. Se on harmi, sillä se on yksi suosikkikasviksistani ja sopisi varmasti joukkoon.
Kasvikset ovat kypsiä ja liemi on valmista. Testikokkimme maistaa lusikallisen ja jännitys tiivistyy. Onko lopputulos onnistunut?
– Kesäkeitto on vähän sellainen klassikko, jolta odottaa tiettyä makua. Erityisesti sitruunan ystäville keitto on passeli! Mika vinkkaa.
Kurkkaa ruotsalaisen kesäkeiton ohje täältä.

Innostuitko? Testaa seuraavaksi herkullisia ruotsalaisia lihapullia tai aivan parasta skagenröraa.
