Rakastatko pataleipää? Pyöräytä samalla kaavalla myös leipomotasoinen ruisleipä, gluteeniton leipä ja rapsakat sämpylät
Ruoka
Rakastatko pataleipää? Pyöräytä samalla kaavalla myös leipomotasoinen ruisleipä, gluteeniton leipä ja rapsakat sämpylät
Ei turhaa vaivaamista ja taikinan pyörittelyä – ja silti maailman helpoin leipä on kuin juuri leipomosta haettu! Pataleivän veitsen alla rahisevaan rapeaan pintaan ja ilmavan kuohkeaan sisukseen on helppo koukuttua, mutta älä jumiudu yhteen reseptiin, vaan leivo pataleivän kaavalla viisi muuta takuuvarmaa leipäherkkua. Ehkä huomenna sinullakin on uunituore aamupala?
Julkaistu 23.2.2018
Maku

1. Lähde liikkeelle tästä

Jos vasta aloittelet pataleipäpuuhia, tartu takuuvarmaan perusohjeeseen. Englanniksi pataleipä on no knead bread eli nimensä mukaisesti sitä ei tarvitse vaivata. Sekoittelet vain löysän taikinan, annat lepäämisen tehdä taikojaan yön yli ja paistat padassa hurmaavan rapeakuoriseksi leiväksi. Pieni nokare hiivaa ja pitkä kohotusaika ovat tämän maukkauden salaisuus. Jos kaapistasi ei löydy valurautapataa, myös uuninkestävä, kannellinen teräskattila tai keraaminen pata toimivat leivän paistossa hyvin. Leivän onnistumisessa on olennaista, että taikina kaadetaan kuumaan pataan, jotta rapsakka pinta muodostuu, eikä leipä tartu kiinni.

2. Tuo mukaan lempijauhot – tai vaikka olutta

Jos pelkästään vehnäjauhoista leivottu leipä ei ole juttusi, noin puolet leivän jauhoista voi korvata muilla jauhoilla. Rouskuvassa pähkinäpataleivässä yli puolet jauhoista on spelttiä. Lukijamme Leena vinkkaa lisäksi, kuinka virittää ohjetta oluella: "Mahtava leipä koko sakin mielestä, tosin olutfanaatikkona käytin nesteenä pils-olutta. Suosittelen kokeilemaan."

3. Pieni on kaunista: patasämpylät

Muffinipeltiä ei kannata säästellä vain muffineille, sillä sen kolosissa saat paistettua myös tosi rapsakat patasämpylät. Lukijamme Santsa tykkäsi näistä niin paljon, että kommentoi reseptiä näin: "Ihan huippuja! Kiitos!".

4. Kyllä, pataleipä on herkkua myös gluteenittomana

Rapea leipä onnistuu loistavasti myös gluteenittomana. Gluteenittomaan leipään saa paremman rakenteen, kun taikinaa vatkaa reippaasti, mutta leipä onnistuu myös ilman vatkaamista, jolloin siihen jää hieman isommat ilmakuplat. Jos kaapista löytyy valmista gluteenitonta jauhoseosta, kokeile hieman oranssia leipää, jossa on porkkanamehua väriä ja siemeniä sekä pähkinöitä rakennetta tuomassa. Jos taas haluat sekoitella jauhoseoksen itse, ota testiin porkkanaraasteella mehevöitetty gluteeniton tattari-kauraleipä. Näitäkin voi tuunata, kuten lukijamme vinkkaavat: "Korvasin kaurajauhon tattarihiuraleilla ja tummalla riisijauholla. Paistoaika täsmäsi ja makoisa leipä tuli." ja "Luontaisesti gluteenitonta leipää saa, kun jauhoseoksen tilalla käyttää 4dl riisijauhoa ja 2dl maissi-/perunajauhoa.".

5. Ruisleipäkin onnistuu padassa!

Haluatko leipoa täydellisen, ihkaoikean ruisleivän? Sekin käy padassa! Perinneruokaa prkl -blogin Mikan nerokkaat leivät ovat molemmat pinnaltaan huikean rapeita. Jos tykkäät vähemmän happamasta leivästä, kokeile leipää, jossa on mukana myös vehnää ja vähän reilummin siirappia, mutta jos taas rakastat täysrukiista leipää, tartu tähän ihanan helppoon ohjeeseen. Kumman tahansa valitsetkin, se maistuu ihan täydelliseltä lämpimänä ja voinokareen kera. Jos et usko, niin lukijammekin kommentoi ohjetta näin: "Olen tehnyt pataleipiä aiemminkin, ja ruisleivän ystävälle tämä on todella hyvä versio. On helppoa onnistua."

Vinkki!

Kun olet leiponut nämä leivät läpi, villinä korttina kannattaa napata talteen kevättä varten raparperi-pataleivän resepti. Tiedetään, se kuulostaa hassulta, mutta toimii!

Kommentoi »