Maku

100 % pataruisleipä

14 h 35 min
{
Aktiivinen
5 min
Passiivinen
14 h 30 min
Nyt on pataleipä tehty täysin ruisjauhoilla.
3.7
7
Julkaistu: 19.2.2016


Ainekset (1 kpl)

  • 3 1/2 dlvettä
  • 1 tlkuivahiivaa
  • 2 tlsiirappia
  • 2 tlsuolaa
  • 7 dlruisjauhoja
Tulosta

Pataruisleipä leivotaan helposti näin:

  1. Sekoita kuivahiiva 42-asteiseksi lämmitettyyn veteen. 
  2. Mittaa siirappi veteen ja ripottele suola mukaan. Lisää ruisjauhot. Sekoita taikina valmiiksi, mutta älä vaivaa. 
  3. Laita taikinakulhon päälle kelmu ja anna kohota huoneenlämmössä 12-24 tuntia. 
  4. Ota taikinakulho esiin kohotuksen jälkeen. Ripottele päälle vähän ruisjauhoja ja käännä taikina pari kertaa ympäri sen kummemmin vaivaamatta. Käytä kuitenkin reippaasti ruisjauhoja kokoajan. Ripottele lopuksi kerros jauhoja pöydälle ja jätä taikina pöydälle kohoamaan. Laita toki kelmu taikinan päälle. 
  5. Laita pata kylmään uuniin ja lämmitä uuni 250:een asteeseen. Ota pata uunista, kun taikina on kohonnut ja pata kuumentunut. 
  6. Laske uunin lämpö 225:een asteeseen. Kaada taikina pataan ja pistä kansi päälle. Paista ensin 30 minuuttia. Nosta kansi pois ja paista tämän jälkeen vielä 1 tunti. 
  7. Kumoa leipä pois padasta ja peitä kevyesti liinalla. Anna jäähtyä omassa rauhassa.
MITÄ PIDIT?
3.73
7 kommenttia