Maku

Rapeat peltisämpylät

12 h 30 min
5
1

Rapeat peltisämpylät

MA
MU
1
5
Pataleipä onnistuu myös sämpylöinä! Tosi rapsakat sämpylät paistuvat kypsiksi muffinivuoat kolosissa.
Teksti Kati Pohja
Kuvat Johanna Myllymäki
Tulosta
Mainos

Ainekset (12 kpl)

  • 4 dlvehnäjauhoja
  • 3 dlhiivaleipäjauhoja
  • 2 tlsuolaa
  • 1/2 tlkuivahiivaa (tai herneen kokoinen pala tuorehiivaa)
  • 3 1/2 dlvettä (vettä)

Vuoan voitelu

  • 2 tlruokaöljyä

Tee näin

12 h 30 min
{
AKTIIVINEN30 min
PASSIIVINEN12 h

Yhdistä kulhossa kuivat aineet. Lisää noin 42-asteinen vesi ja sekoita nopeasti. Älä vaivaa. Peitä kulho kelmulla ja jätä huoneenlämpöön 12–24 tunniksi. Mitä pidempi kohotusaika on, sitä enemmän taikina saa makua.

Kumoa taikina jauhotetulle pöydälle. Älä vaivaa, mutta kääntele se palloksi. Peitä liinalla ja anna kohota vielä uunin kuumenemisen ajan.

Pane uuni kuumenemaan 225 asteeseen. Pane uuniin 12-koloinen tai isompi muffinipelti. Kun uuni on kuuma, jaa taikina niin moneen osaan kuin muffinipellissäsi on koloja. Ota pelti uunista ja sipaise nopeasti talouspaperilla jokaiseen koloon öljyä.

Nosta koloihin taikinapalat ja nosta pelti takaisin uuniin. Pane foliopala löyhästi pellin päälle ja anna leipien paistua uunissa 20–30 minuuttia. Ota lopussa folio muutamaksi minuutiksi pois, jotta sämpylät saavat kauniin värin.

Ota pelti uunista ja irrota sämpylät heti. Jos haluat pinnan säilyvän rapeana, älä peitä sämpylöitä kuumina.

MITÄ PIDIT?
5
Katso myös nämä