
Presidenttiehdokkaat avautuvat keittiöelämästään: ”Perheessämme on vain yksi gourmet-kokki – ja se en ole minä”
Ehtivätkö presidentinvaaliehdokkaat touhuamaan lieden äärellä? Mitä heidän lautasiltaan löytyy arkisin? Kysyimme ehdokkailta heidän arkisista ruokatottumuksistaan.
Mitä Suomen seuraava presidentti syö mieluiten arkena? Ehtivätkö poliitikot kokata vai pelastaako noutoruoka kiireiset päivät? Meillä kotona selvitti, mitä presidentinvaaliehdokkaiden lautasilta löytyy ja miten arjen ruokahuolto sujuu.
Otimme yhteyttä kaikkiin ehdokkaisiin, ja vastaukset saimme määräaikaan mennessä Jussi Halla-aholta (ps.), Pekka Haavistolta (vihr.), Li Anderssonilta (vas.) ja Sari Essayahilta (kd.).
Onneksi saamme ruokavaliosta jotakin selville myös aikaisempien haastattelujen perusteella. Kokoomuksen Alexander Stubb kertoi Maaseudun Tulevaisuudelle, ettei mikään päihitä suomalaista lohikeittoa ja ruisleipää, ja Mika Aaltola (sit.) taas paljasti samassa jutussa nautiskelevansa ajoittain lihapiirakkaa. Harry Harkimo (liik.) on kertonut, ettei syö lihaa, ja Helsingin Sanomien Kuukausiliitteessä hän esittelee ruokabravuurinsa bataattikeiton ja paistettuja ahvenia ankanrasvaperunoilla. Keskustan Olli Rehn (kesk.) taas sanoo MTV Uutisille muuntuvansa kesäisin grillimaisteriksi. Jutta Urpilainen (sd.) puolestaan on kertonut ET-lehdelle, että perheessä syödään lasten suosikkiruokia, kuten lihapullia ja muusia, nakkikeittoa, lohta ja pasta carbonaraa.
Pekka Haavisto: ”Voisin syödä Antonion valmistamia spagettiaterioita joka päivä”

”Perheessämme on kaksi hyvän ruoan ystävää, mutta vain yksi gourmet-kokki – ja se en ole minä. Jos olisin yksineläjä, ruokavalioni koostuisi varmaan pastasta, pakastepizzoista ja munakkaista. Ei niissäkään sinänsä mitään vikaa ole. Koska olen kasvissyöjä, Antonio on opetellut yhteisen 25 vuoden aikana tekemään todella herkullisia kasvisruokia.
Pidän eniten pastaruoista, joita Antonio sitten tekee eri variaatioilla ja syömme ne salaatin kera. Pastaruoat ovat perheessämme arkiruokaa, ja voisin syödä Antonion valmistamia spagetti- ja penne-aterioita joka päivä. Antonion erityisvahvuus ruoanlaitossa on tuunata valmiit pastakastikkeet tuoreilla paprikoilla ja tomaateilla siten, että ne maistuvat kotona tehdyiltä ja tuoreilta.
”Jos olisin yksineläjä, ruokavalioni koostuisi varmaan pastasta, pakastepizzoista ja munakkaista.”Pekka Haavisto
Meiltä löytyy keittiöstä aina kokkausta varten tuoreita paprikoita ja tomaatteja, sitruunoita sekä erilaisia juustoja: mozzarellaa, sinihomejuustoa, fetaa ja emmentalia. Pidämme myös paljon mehuista – erityisesti seljankukka- ja omenamehusta.
Pastaruokien lisäksi Antonio on todella taitava tekemään riisiruokia sekä keittoja. Keitoista varsinkin suomalainen lohikeitto on hänen ykkössuosikkinsa, ja hän tekee sen yleensä kolmen juuston kermaan. Hän kokkaa myös huumaavan tuoksuisia etelä-amerikkalaisia ruokia, varsinkin kalaa kookosmaidolla, joka on hänen bravuurinsa.
Jälkiruokien osalta pidämme molemmat jäätelöstä. Siitä tulee usein sanomista Antoniolta, koska jäätelö katoaa pakastimesta mystisesti ja nopeasti. Ehkä olen perinyt jäätelötottumukset isoisältäni Olavilta. Hän lähetti kerran poikansa, isäni Joukon ostamaan kioskilta vieraille jäätelöä. Isäni kysyi ’Paljonko ostetaan?’ ja isoisänineuvoi ’Osta nyt vaikka litra jokaiselle.’”
Jussi Halla-aho: ”Kotona syön lähinnä aamupalan, joka on joka päivä samanlainen”

”En ehdi kovin usein oikeasti kokata. Silloin, kun aikaa on, kokeilen mielelläni keittokirjojen reseptejä. En tilaa koskaan ruokaa, koska en halua tukea ruokalähettifirmojen bisnesmallia.
Olen ruuanlaittajana hyvin säntillinen. Siivoan saman tien sotkuni ja noudatan tarkasti ohjeissa annettuja mittoja. Inhoan ilmaisuja ’maun mukaan’ ja ’sopivasti’.
”Inhoan reseptien ilmaisuja ’maun mukaan’ ja ’sopivasti’.”Jussi Halla-aho
En syö muuta lihaa kuin kalaa. Muuten kaikki maistuu. Syön arkisin yleensä työpaikkaruokalassa, jossa on tarjolla milloin mitäkin. Kotona syön lähinnä aamupalan, joka koostuu paistetusta munasta, tomaatista, kurkusta, ruisleivästä, luumuista ja pähkinöistä, ja joka on joka päivä samanlainen.”
Li Andersson: ”Kun laitan ruokaa, teen usein pestopastaa”

”En rehellisesti sanottuna laita kovin usein itse ruokaa kiireisen arjen vuoksi. Mutta kun laitan, teen usein pestopastaa. Se on maukasta sekä helppo ja nopea tehdä. Perheemme yleinen arkibravuuri on puolisoni valmistama tonnikalapasta.
”En ole hyvä ruoanlaittaja enkä voi sanoa erityisesti pitäväni ruoanlaitosta.”Li Andersson
En ole hyvä ruoanlaittaja enkä voi sanoa erityisesti pitäväni ruoanlaitosta. Arkisin puolisoni kokkaa meillä tavallisesti ruoan. Joskus kun saavumme työviikon päätteeksi Turkuun myöhäiseen aikaan, saatamme myös tilata ruokaa, tyypillisesti tutusta hyvästä kiinalaisesta ravintolasta. Olen kasvissyöjä, mutta syön myös toisinaan kalaa.”
Sari Essayah: ”Arkibravuurini on kanapata”

”Arkisin ehdin usein syömään vasta illalla, mutta pyrin syömään puuroaamiaisen ja lounaaksi usein ruokaisia voileipiä. Illalla kokkaan jotain nopeaa ja helppoa. Viikonloppuna voi sitten tehdä vähän enemmän aikaa vieviä ruokia. Arkibravuurini on kanapata, syön sitä ehkä pari kertaa kuussa. Se on helppo valmistaa, paistuu uunissa itsekseen ja sillä aikaa ehtii tehdä monta muuta asiaa.
”Olen kaikkiruokainen ja pidän kaikenlaisesta ruoasta.”Sari Essayah
Olen kaikkiruokainen ja pidän kaikenlaisesta ruoasta. Minulle on tärkeää, että elintarvikkeet olisivat mahdollisimman laajasti kotimaisia. Ruoka, josta kovasti pidän, on suomalainen kala, laitettuna eri tavoin – paistettuna tai sitten vaikkapa uunissa.”