Piparitikkarit
Ruoka
Piparitikkarit
Joulun hittileivonnainen on tänä vuonna piparitikkari! Leivo tikkarit yhdessä lasten kanssa ja koristele ne suloisiksi.
Julkaistu 28.11.2013
Kotivinkki

Piparitikkarit

¼ piparitaikinasta (ohje alla) marsipaania tai sokeripäällystettä sokerikuorrutetta (ohje alla) sokerikoristeita tikkaritikkuja

1. Kauli taikina noin 1 cm:n paksuiseksi levyksi, eli normaali-pipareita paksummaksi. 2. Ota taikinasta muotilla haluamiasi kuvioita, kaksi kuviota yhtä tikkaria kohti. Käännä piparit ja paina tikkaritikulla kolo kuvion puolestavälistä reunaan asti. Tähän koloon saat aseteltua tikun paistamisen jälkeen. Käännä piparit ennen paistamista oikein päin. 3. Paista piparikuvioita 200-astei-sen uunin keskitasolla noin kuusi minuuttia, kunnes ne ovat saaneet väriä. Jäähdytä kuviot. Kaavi terävällä veitsellä tikkujen kolot sopivan kokoisiksi. 4. Kaulitse marsipaani tai sokeripäällyste ohueksi levyksi ja ota siitä kuvio samalla muotilla kuin piparikuviosta. Liimaa kuvio sokerikuorrutteella pipariin. 5. Laita sokerikuorrutetta tikku-koloon, paina tikku koloon ja laita toinen piparikuvio päälle. Anna kuivua jonkin aikaa. 6. Koristele tikkari sokerikoristeilla tai -kuorrutteella.

Lasten piparitaikina

Valmistusaika 40 min + tekeytymisaika1 vrk

Tämä määrä taikinaa riittää 24 pikkupipariin, kuuteen piparitikkariin ja kahteen linnaan. Taikina käy mainiosti lasten leivontaan, sillä se kauliintuu helposti pienissä käsissä. Taikina kestää myös piparirakennelmissa, kuten linnoissa ja taloissa.

4 dl sokeria 2 dl siirappia 2 dl vettä 250 g margariinia tai voita 2 rkl kanelia 1 rkl jauhettua kardemummaa 1 rkl jauhettua neilikkaa 1 rkl soodaa 15 dl vehnäjauhoja jauhoja leipomiseen

1. Laita kattilaan sokeri, siirappi ja vesi. Kiehauta seos ja ota kattila liedeltä. 2. Paloittele margariini tai voi kulhoon. Lisää joukkoon mausteet. Kaada päälle kuuma sokeriseos niin, että rasva sulaa. Sekoita välillä. Jäähdytä seos huoneenlämpöiseksi. 3. Sekoita sooda vehnäjauhoihin. Sekoita jauhot puuhaarukalla taikinaan. Taikina on aluksi löysää, mutta turpoaa myöhemmin 4. Anna taikinan levätä ainakin vuorokausi ennen leipomista muovipussissa, jääkaapissa. 5. Ota taikinaa aina pieni pala kerrallaan kaulittavaksi. Ripottele hieman jauhoja alustalle ennen kaulimista. Painele kaulinta kevyesti. 6. Ota taikinasta haluamiasi kuvioita ja paista niitä 200-asteisen uunin keskitasolla 4–6 minuuttia. Ole tarkkana, sillä piparit kärähtävät helposti.

Sokerikuorrute

Valmistusaika 5 min

Tomusokerista tehtävää kuorrutetta lapsikin voi käyttää turvallisesti liimana, koska sokeria ei tarvitse sulattaa ja kuorrute ei polta sormia. Tällä määrällä koristelet ja liimaat kaikki 24 kalenteripiparia, piparitikkarit ja linnan. Tee kuorrutetta pienissä erissä tarpeen mukaan. Veden määrä on ohjeellinen, lisää sitä tipoittain sopiva määrä.

4 dl tomusokeria noin 1 rkl vettä

1. Lisää vesi tomusokeriin tipoittain ja sekoita tasaisen kiiltäväksi seokseksi. Valmis seos on paksuhkoa, mutta notkeaa ja juoksevaa. 2. Laita seos pursotinpussiin tai minigrip-pussiin, tee kulmaan pieni reikä ja pursota tarpeen mukaan.

Kotivinkki Jouluherkut 1/2012

Suosittelemme myös näitä

Kommentoi »