
Pikkelöinti maustaa kesän ja syksyn sadon – kurkkaa vinkit ja parhaat reseptit!
Pikkelöinti on helppo tapa säilöä kasvikset, marjat ja hedelmät maukkaalla etikkaliemellä. Raaka-aineet saavat uuden herkullisen maun ja rapsakkaan hapokkaan suutuntuman.
Mitä pikkelöinti on?
Pikkelöinti on tapa saada kasviksiin raikkaan hapanta makua ja pidentää niiden säilyvyyttä. Se ei varsinaisesti ole säilöntää, vaan tapa maustaa kasvikset aromikkaalla etikkaliemellä. Etikkaliemessä vihannekset ja juurekset säilyvät pidempään, koska etikan happo estää bakteerien kasvun. Pikkelöinnin avulla voi minimoida hävikkiä hyödyntämällä menetelmää ylijääneisiin vihanneksiin ja juureksiin. Lientä voi varioida lähes loputtomiin etikoita ja mausteita vaihtelemalla. Pikkelivihannekset ja -juurekset maistuvat salaatin joukossa, leipien täytteenä, ruokien lisäkkeinä tai juustojen ja leikkeleiden kanssa tarjottuna.
Mitä kaikkea voi pikkelöidä?
- Pikkelöinti sopii useimmille kasviksille. Myös marjoja ja hedelmiä voi pikkelöidä.
- Kasviksista pikkelöintiin sopivat erityisen hyvin kurkku, fenkoli, sipuli, porkkana, palsternakka, retikka, kukkakaali, kurpitsa, retiisi, pikkutomaatti, paprika, inkivääri sekä sienet ja kaalit.
- Marjoista ja hedelmistä hyviä vaihtoehtoja ovat luumu, omena, päärynä, nektariini, viinirypäle, mansikka, kirsikka ja karviainen.
Pikkelöintiliemi maustaa ainekset nopeasti. Katso helpon 1-2-3-liemen perusohje!

Mikä etikka kannattaa valita pikkelöintiin?
- Mausteliemeen voi valita etikan kuin etikan. Etikoissa on eroja, ja siksi ne kannattaa valita omien makumieltymysten mukaan.
- Väkiviinaetikka valmistetaan ohrasta, josta saadaan alkoholikäymisen ja tislauksen tuloksena väkiviinaa, joka muutetaan etikkahappobakteerien avulla etikaksi. Väkiviinaetikkaa voi maustaa.
- Etikkaa valmistetaan myös kemianteollisuudessa laimentamalla synteettistä etikkahappoa vedellä, tällöin raaka-aineena on maaöljy tai -kaasu.
- Synteettisesti valmistetuilta etikoilta puuttuvat käymisetikoille ominaiset luonnonaromit eikä niitä saa maustaa. Säilöntäominaisuuksiltaan väkiviinaetikka ja etikka ovat samanlaiset.
- Viinietikat, kuten punaviini-, valkoviini- ja omenaviinietikka valmistetaan nimensä mukaisesti viinistä. Aasialainen riisiviinietikka valmistetaan puolestaan riisistä, ja sillä saa liemeen aasialaisen makean mausteisen vivahteen.
- Valikoimista löytyy myös sherryviinietikka ja siiderietikka.
- Tumman balsamiviinietikan raaka-aineena on viinirypäleistä mehustettu rypälemehu. Balsamiviinietikkaa saa myös vaaleana versiona, makeahkona valkoisena balsamiviinietikkana.
Sopivasti makeutta
Sokeri antaa etikkaliemelle makean mausteisen maun. Liemeen sopivat niin talous- kuin ruokosokerikin. Makeuttajana voi käyttää myös hunajaa tai siirappia. Pikkelöintiliemen perusohjeen mukaista sokerin määrää voi hieman vähentää, jos ei pidä makeasta mausta.

Pikkelöintiliemen maustaminen
- Vaihtelua liemeen saat erilaisilla mausteilla ja yrteillä. Kokeile rohkeasti erilaisia yhdistelmiä.
- Suola ei ole välttämätön, mutta se syventää makuja.
- Tuoreyrtit sopivat hyvin etenkin varsina tai hienonnettuna.
- Kuivayrttejä ja laakerinlehteä kannattaa käyttää kiehautetun liemen kanssa ja pidempään pikkelöitäessä.
- Tuore inkivääri on hyvä raastaa tai viipaloida.
- Sitrushedelmistä liemeen sopivat sitruunan, limen ja appelsiinin raastetut kuoret.
- Valkosipulin voi laittaa kokonaisena, viipaleina tai hienonnettuna.
- Pippurit ja chilit antavat liemelle potkua.
- Neilikka, tähtianis ja kanelitanko antavat liemelle mausteisen maun.
- Sinapin-, fenkolin-, aniksen ja korianterinsiemenet sopivat hyvin myös lisämausteeksi.
Vinkki!
Valitse sopiva purkki pikkelöintitavan mukaan. Pikapikkelöinti onnistuu hyvin kulhossa tai rasiassa, pidempään pikkelöintiin ja säilytykseen on hyvä käyttää tiivistä säilöntäpurkkia. Kurkkaa kattavat ohjeet lasipurkkien oikeaoppiseen desinfiointiin!