Nokkonen yllättää monipuolisuudellaan – näin hyödynnät luonnon omaa superkasvia keittiössä, puutarhassa ja kauneudenhoidossa!
Piha ja puutarha
Nokkonen yllättää monipuolisuudellaan – näin hyödynnät luonnon omaa superkasvia keittiössä, puutarhassa ja kauneudenhoidossa!
Nokkonen on luonnon superkasvi, jota voi hyödyntää muun muassa ruoanlaitossa ja puutarhanhoidossa. Kurkkaa vinkit nokkosen erilaisiin käyttötarkoituksiin!
25.3.2019
 |
Meillä kotona

Nokkonen on vanha luonnonyrtti, joka yllättää monipuolisuudellaan. Nokkosta on käytetty aikojen saatossa muun muassa rohtona, ravintona ja kuitukasvina, ja vielä nykyäänkin kasville löytyy lukuisia erilaisia käyttömahdollisuuksia.

Ravintoarvoiltaan villinä rehottava nokkonen on huippuluokkaa. Se sisältää runsaasti kivennäis- ja hivenaineita, C-vitamiinia ja flavonoideja. Runsaasti rautaa sisältävä nokkonen on yksi kasvikunnan parhaimmista kalsiumin lähteistä. Terveellisyytensä lisäksi kasvi on myös hyvänmakuinen.

Nokkonen on todellinen luonnon superyrtti, jota voi hyödyntää muun muassa puutarhan- ja kauneudenhoidossa sekä ruoanlaitossa.

Nokkosten kerääminen

Kerää pieniä, vasta maasta nousseita nokkosia kokonaisina tai isompien nokkosten ylimpiä latvoja ja lehtiä. Ruoanlaitossa kannattaa hyödyntää nuorimmat nokkosenversot ennen kukintaa. Leikkaamalla on mahdollista kerätä kolmekin satoa kesän aikana.

Keväällä nokkosen kerääminen on nopeaa ja helppoa, kun käyttää hansikkaita ja saksia apuvälineenä. Nokkonen ei polta enää, kun sen lehdet nahistuvat tai kun se on ryöpätty kiehuvassa vedessä. Ryöppää nokkoset aina ennen ruokaan lisäämistä tai säilö kuivaamalla.

Nokkosia ei kannata kerätä navettojen, huussien, kompostien tai vastaavien paikkojen läheisyydestä, sillä näissä paikoissa nokkoset voivat olla liian nitriittipitoista. Vältä myös isojen teiden varsia ja vilkasliikenteisiä paikkoja.

Nokkonen ruoanlaitossa

Nokkonen päihittää ravintoarvossa lähes kaikki kasvikset, joten sitä kannattaa kerätä ja käyttää ruokiin tuoreena ja vielä kuivata tai pakastaa talven varalle.

Nokkonen sopii kaikkiin ruokiin, mihin laittaisit yleensä pinaattia. Nokkonen käy mainiosti esimerkiksi lettu- ja leipätaikinaan, keittoihin, kastikkeisiin, salaatteihin, pestotyyppisiin tahnoihin, risottoihin ja piiraisiin. Nokkosta voi käyttää myös smoothieen, kun pyöräytät ainekset tehokkaalla sekoittimella. Sekä tuoreista että kuivatuista lehdistä voit hauduttaa nokkosteetä.

Ruoaksi valmistettaessa nokkoset on hyvä kiehauttaa ensin vähässä vedessä ja valuttaa ne hyvin siivilässä. Silppua nokkoset veitsellä tai monitoimikoneessa ja valmista ruoaksi tai pakasta pienemmissä erissä myöhempää käyttöä varten.

Nokkosen maku on parhaimmillaan, kun versot ovat tuoreita.

Nokkonen avuksi puutarhassa

Nokkosvesi kirvoja vastaan

Kerää 0,5 kg nokkosia sankoon, kaada päälle 2,5 litraa vettä. Anna seoksen hautua 1–2 vuorokautta. Siivilöi ja sumuta kirvojen vaivaamiin kasveihin. Uusi käsittely moneen kertaan.

Nokkosvesi lannoitteena

Pane sankoon puoli kiloa nokkosia ja 2,5 litraa noin 20-asteista vettä. Anna seistä viikon tai kaksi. Siivilöi. Laimenna lannoitteeksi: 1 osa nokkoskäytettä, 10 osaa vettä. Varaudu siihen, että haju on aika tymäkkä.

Nokkonen kauneudenhoidossa

Nokkosvesi hiuksille

Silppua 2–3 dl tuoreita nokkosia ja lisää päälle puoli litraa vettä. Kiehauta 10 minuuttia, siivilöi kasvit pois ja jäähdytä. Hiero nokkosvettä hiuksiin ja päänahkaan sampoopesun jälkeen. Jätä hiuksiin. Nokkosvesi ehkäisee päänahan kuivumista ja hilseen muodostumista.

Virkistävä jalkakylpy

Saat nokkosesta virkistävän jalkakylvyn, kun sekoitat merisuolan joukkoon nokkosta, kookosöljyä, kehäkukkaa ja virkistävää eteeristä öljyä. Lisää seosta lämpimään jalkakylpyyn ja nauti. Voit myös hienoa jalkojen kovettumia sitruunanpuolikkailla.

1 kommentti