Maku

Nokkonen

Nokkonen

Kevään ensimmäiset maasta työntyvät nokkoset saavat veden kielelle. Sadosta kannattaa nauttia heti ja oikein käsiteltyinä keväisistä antimista syntyy monenlaista tarjottavaa.
Teksti Katri Schröder
Kuvat Mika Haaranen
Mainos

Nokkonen on vanha luonnonyrtti, jota on käytetty niin rohtona, ravintona kuin kuitukasvinakin. Villinä rehottava nokkonen on hyvänmakuinen ja superterveellinen hyötykasvi. Se sisältää runsaasti kivennäis- ja hivenaineita, C-vitamiinia ja flavonoideja. Rautarikas nokkonen on yksi kasvikunnan parhaimmista kalsiumin lähteistä. Nokkonen päihittää ravintoarvossa lähes kaikki kasvikset, joten sitä kannattaa kerätä ja käyttää ruokiin tuoreena ja vielä kuivata tai pakastaa talven varalle.

Keväällä nokkosen kerääminen on nopeaa ja helppoa, kun käyttää hansikkaita ja saksia apuvälineenä. Ravinnoksi kannattaa kerätä nuorimmat nokkosenversot ennen kukintaa ja leikkaamalla voit korjata kolmekin satoa kesän aikana. Siellä, missä nokkonen rehottaa runsaimpana, eli navetan, ulkohuussin ja kompostien lähellä, ei nokkosta kannata kerätä runsaiden typpipitoisuuksien vuoksi.

Nokkosta käytetään kuten pinaattia. Voit valmistaa siitä keittoja, muhennoksia, kastikkeita ja se maustaa leivonnaiset, lettutaikinat ja munakkaat. Tuoreista ja kuivatuista lehdistä voit hauduttaa myös nokkosteetä.

Ruoaksi valmistettaessa nokkoset on hyvä kiehauttaa ensin vähässä vedessä ja valuttaa ne hyvin siivilässä. Silppua nokkoset veitsellä tai monitoimikoneessa ja valmista ruoaksi tai pakasta pienemmissä erissä myöhempää käyttöä varten.

Julkaistu: 16.5.2007