Kotivinkki

Nokkosrisotto ja parmankinkkulastut

35 min
0
0

Nokkosrisotto ja parmankinkkulastut

Nokkosrisotto on juhlaruoka, joka kruunataan rapeilla parmankinkkulastuilla.
Teksti Kaisa Torkkeli
Kuvat Nico Backström
Tulosta
Mainos

Ainekset (4 annosta)

  • 1 dlryöpättyjä nokkosia
  • 3–4uutta sipulia (ilman varsia)
  • 2valkosipulinkynttä
  • 6–7 dlvettä
  • (½ kasvisliemikuutiota)
  • 2 rkloliiviöljyä
  • 1 rklvoita
  • 3 dlrisottoriisiä
  • 2 dlkuivaa valkoviiniä
  • 1 dlraastettua parmesaanijuustoa
  • 1 dlkuohu- tai vispikermaa

Lisäksi

  • 4-8viipaletta parmankinkkua

Tee näin

35 min
{
AKTIIVINEN35 min
PASSIIVINEN

1. Aloita ryöppäämällä nokkoset. Kiehauta reilu kattilallinen vettä. Lisää 1 rkl suolaa 1 litraan vettä. Upota nokkoset veteen. Kun vesi alkaa taas kiehua, keitä nokkosia 30–60 sekuntia. Kaada vesi pois ja pysäytä kypsyminen laskemalla nokkosten päälle kylmää vettä. Valuta nokkoset hyvin, purista mytyksi ja hienonna veitsellä haluamaaasi karkeuteen.
2. Valmistele myös lisäke. Levitä parmankinkkuviipaleet uunipellille, leivinpaperin päälle, ja paahda niitä 200 asteisen uunin keskitasolla noin 10 minuuttia. Nosta viipaleet talouspaperin päälle valumaan ja jäähtymään.
3. Hienonna sipulien vaaleat osat ja säästä varret toiseen ruokaan. Kuori ja hienonna myös valkosipulit. Kiehauta vesi ja mausta se halutessasi liemikuutiolla.
4. Kuumenna öljy ja voi kattilassa. Kuullota sipulit. Lisää riisit ja kuumenna niitä sekoitellen muutama minuutti.
5. Lisää valkoviini ja anna kiehahtaa. Keitä risottoa keskilämmöllä välillä sekoitellen. Lisää kasvislientä kauhallinen kerrallaan, aina edellisen erän imeydyttyä riisiin.
6. Kun riisi on lähes kypsää, eli puraistaessa jyvä antaa vielä hampaille vastusta, lisää nokkonen, parmesaani ja kerma. Sekoita tasaiseksi ja tarjoa heti. Murskaa annoksen päälle parmankinkkulastuja.
 

Vinkki!

Säilö ryöpättyä nokkosta pakastimeen. Nokkonen on pinaattia ravintorikkaampaa ja aromaattisempaa.

MITÄ PIDIT?
0
Katso myös nämä