
Näistä kasviksista saat satoa syyskuussa – kurkkaa lista ja sadonkorjuuvinkit!
Mangoldi, punajuuri, parsakaali ja moni muu. Katso kasviesittelyt sekä pidempi lista syyskuun sadosta jutun lopusta!
1. Mangoldi
Mangoldi lukeutuu helppoihin ja kylmänkestäviin vihanneksiin, jotka tuottavat satoa pitkälle syksyyn. Sitä voi kasvattaa kasvimaan lisäksi potagerissa, kukkapenkissä ja ruukussa yrttien ja kukkien seurana.
Käytä raakana vain pieniä lehtiä. Tarjoa kookkaat lehdet ryöpättyinä tai kypsennettyinä. Vältä tarjoamasta mangoldia alle yksivuotiaille lapsille. Mangoldi voi kerätä nitraattia, erityisesti, jos kasvi saa liian vähän valoa ja vettä.
Katso, miten onnistut mangoldin kasvatuksessa.

2. Pavut
Papu on monimuotoinen ja -käyttöinen ja myös terveellinen kasvi. Kaikki pavut puskevat arvokasta proteiinipitoista ruokaa.
Papusatoa korjataan 2–3 kertaa viikossa heti, kun palkoja alkaa ilmestyä ja siemenet tuntuvat vain pieninä kohoumina palon sisästä. Siemeninä korjattavien papujen taas annetaan kasvaa täysikokoisiksi. Anna palkojen tuleentua, jos haluat kuivata papuja.
Näillä nikseillä sujuu papujen kasvatus. Katso myös, miten pavut tulee käsitellä ennen syömistä.

3. Punajuuri
Punajuurikas menestyy multavilla hiekkamailla, mutta viljely onnistuu myös savimailla. Punajuurikas tuo väriä kasvimaalle ja lautaselle. Keltaisten ja raitaisten värimuotojen myötä siitä on tullut yhä suositumpi.
Varastoitava punajuurikas korjataan syyskuussa. Sadonkorjuu jatkuu pitkälle syksyyn, sillä kasvi kestää hieman kylmää. Katso vinkit punajuuren kasvatukseen.

4. Parsakaali
Parsakaalia on helppo kasvattaa, ja kun kasvatus menee nappiin, yksi kukoistava taimi tuottaa jopa kymmeniä pikkuisia nuppulatvoja. Mureat sivukukinnot ovat herkullisinta kaalisatoa, mitä kuvitella saattaa. Ne poikkeavat tavallisista muhkeista ja kupolimaisista kukinnoista. Ohut varsiosa kypsyy hetkessä, sillä sato korjataan ennen solukon puisevoitumista. Ja mikä parasta: sivuversojen sato jatkuu syksyyn saakka. Tutustu tarkemmin parsakaalin kasvatukseen.

5. Mustajuuri
Mustajuuri on monivuotinen asterikasvi, joka kasvattaa ensimmäisenä vuonna lehtiruusukkeen ja toisena kukat. Monipuolinen herkkukasviksen kasvatus onnistuu koko maassa. Tummakuoristen juurien lisäksi mustajuuri tuottaa lehtisatoa alkukaudella ja kukkanuppuja myöhemmin kesällä.
Juurisato nostetaan myöhään syksyllä tai keväällä ennen kasvun alkamista. Katso, miten mustajuurta kasvatetaan.

Kerää satoa myös näistä
- Lähes kaikki yrtit
- Chili ja paprika
- Daikon
- Jättisipuli
- Juuripersilja
- Kaalit (kerivät)
- Kaurajuuri
- Kesäkurpitsa
- Kukkakaali
- Kyssäkaali
- Lanttu
- Latva-artisokka
- Lehti- ja palmukaali
- Lipstikka
- Melonit
- Mukulaselleri
- Munakoiso
- Palsternakka
- Paksoi ja tatsoi
- Porkkana
- Retikka
- Rukola
- Ruusukaali
- Salaatit
- Tomaatti
- Talvikurpitsa
- Yrtti- ja ruotiselleri