Ostoskori

Ostoskorissasi ei ole tuotteita.

Jatka ostoksia
Suosittelemme
Papua pöytään

Papujen sadonkorjuu ja käsittely – muista keittää ja kokeile myös kuivausta

Itse kasvatetut pavut ovat herkkua! Korjaa papusato oikeaan aikaan ja keitä tuoreet pavut, jotta saat tuhottua niiden sisältämän myrkyllisen lektiinin.

1. Tarkkaile sadon valmistumista ja aloita korjuu, kun palot ovat vielä hoikkia. Pavut ovat mureimmillaan ennen siementen pullistumista. Palot kehittyvät nopeasti, joten kerää satoa pari kertaa viikossa.

Taittopapu Mascotte.
Taittopapu Mascotte. Kuva Teija Tuisku.

2. Käsittele palot mahdollisimman pian keruun jälkeen, sillä tuore papu säilyy huonosti ja sitkistyy nopeasti. Jos et ehdi valmistaa papuja heti, säilytä ne jääkaapissa 2–5 asteen lämpötilassa ja käsittele pavut parin päivän sisällä. Pavut ovat arkoja etyleenille, joten pidä ne etäällä omenista.

3. Huuhtele pavut, poista tyvipään varrenpätkät ja pätki palot halutessasi useampaan osaan. Tuore papu on rapsakka, joten et tarvitse saksia, vaan palko katkeaa helposti sormilla.

4. Keitä tai höyrytä palkoja 5–10 minuuttia. Kiehutus tuhoaa tuoreiden papujen sisältämän myrkyllisen lektiinin. Älä kypsennä papuja liikaa, niihin saa jäädä hiukan purutuntumaa. Keltaiset palot säilyttävät keitettäessä värinsä, violetit muuttuvat tummanvihreiksi.

Salkopapu Blauhilde. Kuva Adobe Stock.

5. Nauti ryöpätyt pavut saman tien tai jos käytät pavut myöhemmin, jäähdytä ne nopeasti kylmällä vedellä. Nopea jäähdytys säilyttää palkojen väriä ja napakkuutta. Valuta vesi pois ja kuivaa palot halutessasi vielä kevyesti pyyhkeellä painellen.

6. Säilytä kypsennetyt pavut jääkaapissa ja valmista ruoaksi parin päivän sisällä. Voit myös pakastaa satoa sopivan- kokoisiin annospusseihin. Katso ruokatoimittajan vinkit papujen pakastamiseen.

7. Käytä papuja monipuolisesti kylmissä ja lämpimissä ruoissa. Pavut sopivat salaatteihin, keittoihin, lisukkeisiin ja patoihin. Voit myös valmistaa niistä kirpeää pikkelssiä joko yksin tai yhdessä muiden vihannesten kanssa.

Kokeile kuivausta

Valitse kuivattavaksi papuja, joiden palkoihin ennättää muodostua siemeniä. Anna siementen kypsyä paloissaan mahdollisimman pitkään. Jos halla uhkaa, korjaa kasvusto valmistumaan sisätiloihin.

Leikkaa varret poikki ja ripusta kuivumaan ilmavasti. Kun palko on kuiva ja aukeaa helposti, kerää siemenet ja anna niiden kuivua huoneenlämmössä täysin kuiviksi. Ennen ruoan valmistusta liota kovia siemeniä vedessä yön yli. Kuivattu papu on yhä raaka ja vaatii siksi kypsennyksen. Ruokavirasto suosittelee kuivatuille tarhapavuille 30–45 minuutin ja ruusupavuille 1–1,5 tunnin keittoaikaa.

Voit kuivata papuja myös palkoina. Ryöppää ja pätki palot ja kuivaa ne kasvikuivurissa tai lämpimässä ja ilmavassa paikassa.

Borlottipapu
Borlottipapu. Kuva Impecta.
Kommentit
Ei kommentteja vielä
Katso myös nämä
Uusimmat
Tilaa uutiskirje tästä

Parhaat poiminnat suoraan sähköpostiisi.

terve
KäyttöehdotTietosuojaselosteEvästekäytännöt