Ohjeet parsakaalin kasvatukseen
Piha ja puutarha
Ohjeet parsakaalin kasvatukseen
Parsakaalia on helppo kasvattaa, ja sato on mitä suurinta herkkua. Kun kasvatus menee nappiin, yksi kukoistava taimi tuottaa jopa kymmeniä pikkuisia nuppulatvoja.
Julkaistu 14.4.2016
Viherpiha

Parsakaalin pienet, mureat sivukukinnot ovat herkullisinta kaalisatoa, mitä kuvitella saattaa. Ne poikkeavat tavallisista muhkeista ja kupolimaisista kukinnoista. Ohut varsiosa kypsyy hetkessä, sillä sato korjataan ennen solukon puisevoitumista. Ja mikä parasta: sivuversojen sato jatkuu syksyyn saakka.

Tavalliset parsakaalin lajikkeet kasvattavat kukinnon pääverson kärkeen. Kun pääverso korjataan, sivuversot lähtevät kasvuun ja tuottavat pieniä kukintoja. Ne voi korjata suoraan pannulle. Parsakaalista on jalostettu myös lajikkeita, jotka tuottavat runsaasti sivukukintoja (esim. 'Healthy Option' F1, 'Summer Purple').

Suojaa taimet tiiviisti harsolla tai hyönteisverkolla heti istutuksen jälkeen. Laadukkaimman sadon kaali tuottaa +15–20 asteessa.

Parsakaalin kasvatus – näin onnistut

1. Esikasvata parsakaalia noin neljä viikkoa. Kylvä potteihin tai kennostoon. Voit myös ripotella siemenet suoraan maahan. Jos haluat korjata pelkästään sivukukintoja, valitse pieniä nuppuja tuottava lajike, kuten ’Healthy Option’ F1 tai latvo taimi, kun se on kasvattanut 6–8 lehteä. Istuta taimi kalkittuun maahan, kun siinä on muutama kasvulehti. Pieni taimi juurtuu nopeasti ja jatkaa kasvuaan nikottelematta. Sekoita istutusmultaan rakeista lannoitetta, kompostia tai palanutta lantaa.

2. Suojaa taimi kirppoja ja kaalikoita vastaan heti istutuksen jälkeen. Hyönteisverkko päihittää kasvuharson, sillä se voi olla pitkään kasvuston päällä. Kasvulle paras lämpötila on +15–20 astetta. Poista harso, kun kukinto on halkaisijaltaan parisenttinen.

3. Kastele kuivina jaksoina, sillä kaalien isot lehdet haihduttavat runsaasti.Kookkaan taimen juuret yltävät syvälle maahan, joten perusteellinen kastelu kerran viikossa riittää. Vähennä haihduntaa maan pintaan levitettävällä katteella, esimerkiksi ruohosilpulla. Anna lisälannoitusta 1–3 kertaa, jotta parsakaali kasvaa tasaisesti ja jaksaa tuottaa sivuversoja.

4. Korjaa pää- ja sivukukinnot, kun nuput ovat nuppineulan pään kokoisia. Käytä sato saman tien tai säilytä viileässä haihdunnalta suojattuna. Korjaa sivuversoja pääverson jälkeen. Käytä myös parsakaalin versot, joissa on muutama kukka auki. Korkea ja harva kukinto sekä ennen aikojaan avautuvat kukat johtuvat liian korkeasta lämpötilasta.

Kommentoi »