Maku

Näin letität pitkon kuin oikea leipuri! Opi pullapitkon letitys neljällä säikeellä



Näin letität pitkon kuin oikea leipuri! Opi pullapitkon letitys neljällä säikeellä

Pullapitkon letitys vaatii hetken miettimistä, mutta siistin ja tasaisen letin tekemisen oppii nopeasti. Nelisäikeinen pitko näyttää aivan ammattileipurin työltä!
Teksti Jasmin Raitakari, Annika Elomaa
Kuvat Tanja Pellikka

Pullapitko on suomalaisen kahvipöydän kestosuosikki. Pitkon voi letittää kolmella, neljällä, viidellä tai jopa kuudella letillä. Jo neljällä letitetyistä pullapitkoista tulee juhlavan näköiset.

1. Aloita pullapitkon letitys leipomalla kaksi (120 cm) tasapaksua säiettä ja taita ne neljäksi säikeeksi.

2. Siirrä vasemmalta laskettuna kolmas säie ylös.

3. Siirrä vasemmalta ensimmäinen säie kaikkien yli oikealle.

4. Laske ylhäällä oleva säie alas ”toiseksi” keskelle.

5. Nosta vasemmalta laskettuna kolmas säie ylös. Pidä muodostuva lenkki löysällä, jotta pitko ei myöhemmin repeile.

6. Nosta jälleen vasemman puolimmainen säie kaikkien yli oikealle.

7. Jatka kuten kohdassa 4. Letitystä helpottaa, jos pidät oikealla olevan säikeen koko ajan äärioikealla.

8. Jatka, kunnes pitko on valmis. Nipistä päät yhteen ja taita pitkon alle.

Voit kokeilla letitystä ensin peruspullapitkolla. Jos letittäminen tuntuu yhä hankalalta, ei hätää, vaan kokeile saksittua porkkanakakkupullaa ja omenaista saksipitkoa tai kiertämällä tehtyä sahramilla viritettyä pitkoa.

Julkaistu: 6.2.2018