Maku

Sahrami-pullapitko

2 h
5
0

Sahrami-pullapitko

Sahramilla värjätty ja hillolla täytetty rahkapullapitko syntyy ilman letittämistä. Leikkaa rullalle kiepautettu taikina keskeltä kahtia ja väännä rennosti kierteelle. Superkaunis pitko on myös supermehevä!
Teksti Elina Jyväs
Kuvat Satu Nyström
Tulosta
Mainos

Ainekset (30 annosta)

Taikina

  • 150 gvoita
  • 2 dltäysmaitoa
  • 200 gvaniljarahkaa
  • 1/2 gsahramia (+ 2 rkl kuumaa vettä)
  • 30 ghiivaa
  • 1 kplmunaa
  • 1 rklkardemummaa
  • 1/2 tlsuolaa
  • 10 dlvehnäjauhoja (noin 10-11 dl )

Täyte

  • 284 ghilloa (appelsiini-inkivääri, St. Dalfour)

Voiteluun ja päälle

  • 1 kplmunaa
  • 1 rklmantelirouhetta

Tee näin

2 h
{
AKTIIVINEN30 min
PASSIIVINEN1 h 30 min

Valmista sahrami-pullapitko näin:

Sulata voi kattilassa. Lisää maito ja vaniljarahka. Kuumenna seos kädenlämpöiseksi.

Kaada voi-maitoseos kulhoon. Lisää vesitilkkaan liuotettu sahrami ja murenna sekaan hiiva. Lisää muna, kardemumma ja suola.

Alusta taikinaan jauhot vähän kerrallaan ja voimakkaasti vaivaten. Vaivaa 5 minuuttia, kunnes taikina on kimmoisaa.

Kohota taikina peitettynä kaksinkertaiseksi (noin tunti).

Kumoa taikina jauhotetulle leivonta-alustalle. Kauli ohuemmaksi levyksi (noin 30 cm x 40 cm).

Levitä taikinalevylle hillo. Kääri taikina rullalle kääretortun tapaan.

Leikkaa taikinarulla halki pituussuunnassa terävällä veitsellä.  Kierrä rullan puolikkaat yhteen kierrepitkoksi. Sulje päät tiiviisti taittamalla ne pitkon alle.

Voitele pitko vatkatulla munalla. Ripottele päälle mantelirouhetta.

Paista sahrami-pullapitkoa 200-asteisen uunin keskitasolla noin 30 minuuttia, kunnes pitko on kypsä ja saanut kauniin värin.

Vinkki!

  • Tässä pitkossa ei ole sokeria, sillä vaniljarahka ja hillo hoitavat pullan makeuttamisen
  • Voit halutessasi jättää sahramin pois taikinasta. Hillona voit käyttää myös tavallista appelsiinihilloa.
MITÄ PIDIT?
5
Katso myös nämä