Maku

Pullapitkot kuin mummon uunista! Näin leivot neljän letin kaunokaisen kahvipöytään

2 h 30 min
{
Aktiivinen
50 min
Passiivinen
1 h 40 min
Letitettävät pullapitkot vievät aikamatkalle mummolan kahvipöytään. Pitkoksi leivottavaan pullataikinaan voi käyttää hiukan enemmän jauhoja kuin pikkupullataikinaan. Jämäkämpää taikinaa on helpompi käsitellä, ja pitko pitää muotonsa ryhdikkäästi. Muista kohottaa pitkot hyvin.
KA
3.8
1
Julkaistu: 8.9.2021


Ainekset (3 kpl)

Pullataikina

  • 50 gtuorehiivaa
  • 5 dltäysmaitoa
  • 2 dlsokeria
  • 2 rklkardemummaa
  • 1 tlsuolaa
  • 1muna
  • 200 gvoita
  • (2 dl rusinoita)
  • 16 dlvehnäjauhoja

Voitelu

  • 2keltuaista

Koristelu

  • ½ dl raesokeria
Tulosta

Pullapitkot leivotaan näin:

  1. Murenna hiiva kädenlämpöiseen maitoon ja sekoita, kunnes se on liuennut.
  2. Lisää sekaan sokeri, kardemumma, suola, muna ja sulatettu voi. Lisää halutessasi myös rusinat.
  3. Sekoita taikinaan puolet jauhoista. Alusta loput jauhot desi kerrallaan käsin vaivaten. Jatka alustamista, kunnes taikina on kimmoisaa ja irtoaa käsistä ja kulhon reunoista.
  4. Peitä kulho liinalla ja kohota lämpimässä paikassa noin 45 minuuttia, kunnes se on kohonnut kaksinkertaiseksi.
  5. Kumoa taikina jauhotetulle pöydälle ja vaivaa sitä noin 10 minuuttia. Jaa taikina kolmeen osaan ja jokainen osa neljään palaan. Pyöritä palat nauhoiksi. Kiinnitä neljä nauhaa päästä kiinni toisiinsa ja letitä pitko neljällä. Nosta pitkot pellille leivinpaperin päälle ja peitä liinoilla. Katso tarkemmat letitysohjeet sivulta 73.
  6. Kohota pitkoja lämpimässä, vedottomassa paikassa noin 30 minuuttia.
  7. Voitele pitkot keltuaisilla ja koristele raesokerilla.
  8. Paista 200-asteisen uunin alatasolla 20–25 minuuttia.

Letitä pitko kuin oikea leipuri!

Pullapitkon letitys vaatii hetken miettimistä, mutta siistin ja tasaisen letin tekemisen oppii nopeasti. Katso ohjeet täältä.

1 kommentti