Kotivinkki

Lasagne x 4

Lasagne x 4

Lasagne on täydellinen ruoka suuren joukon ruokkimiseen. Kun jauheliha alkaa kyllästyttää, käytä kasviksia tai kalaa.
Teksti Kotivinkki
Kuvat Johanna Myllymäki
Mainos

Jauhelihalasagne
8 hengelle | 30 min + 50 min kypsentäminen

250 g lasagnelevyjä
jauhelihakastike
2 sipulia
3 valkosipulinkynttä
2 varsisellerin vartta
1 ruukku basilikaa
2 rkl oliiviöljyä
500 g naudanpaistijauhelihaa
1 tlk (á 400 g) tomaattimurskaa
1 dl valko- tai punaviiniä
1 ½ rkl lihafondia
1 tl suolaa
½ tl mustapippuria
valkokastike
50 g voita
¾ dl vehnäjauhoja
8 dl maitoa
150 g juustoraastetta
½ tl suolaa
¼ tl muskottipähkinää
pinnalle
50 g juustoraastetta

1. Aloita valmistamalla jauhelihakastike. Kuori ja hienonna sipulit. Viipaloi varsisellerin varret ja hienonna basilika.
2. Kuumenna öljy suuressa pais­tinpannussa. Ruskista sipulit ja jauheliha pannulla.
3. Lisää joukkoon varsisellerin var­ret, basilika ja loput jauheliha­kastikkeen aineet. Anna hautua hiljaa pulpahdellen noin 15 minuuttia. Sekoita välillä.
4. Valmista valkokastike jauhelihakastikkeen hautuessa. Sulata voi pinnoitetussa katti­lassa. Lisää vehnäjauhot ja anna kiehahtaa.
5. Lisää maitoa vähitellen koko ajan sekoittaen. Anna kastik­keen kiehahtaa. Ripottele jouk­koon juustoraaste ja mausteet.
6. Voitele laakea uunivuoka (noin25 x 30 cm). Levitä pohjalle kauhallinen lihakastiketta ja lado päälle lasagnelevyjä vieri viereen.
7. Levitä lasagnelevyjen päälle lihakastiketta ja valkokastiketta. Toista kerrokset. Laita viimei­seksi lasagnelevyjen päälle valkokastiketta ja ripottele pinnalle juustoraastetta.
8. Kypsennä lasagnea 175-asteisen uunin keskitasolla 40–50 mi­nuuttia. Kokeile veitsen kärjellä, ovatko kaikki pastakerrokset pehmenneet. Anna lasagnen vetäytyä noin viisi minuuttia ennen tarjoilua.

Ideoita soveltamiseen

  • Innokas kotikokki valmistaa lasagnelevyt itse. Tuorepastalevyt imevät makuja enemmän ja kypsyvät nopeammin.
  • Voit korvata pastalevyt tortillaletuilla.
  • Erilaiset juustot sopivat lasagneen. Kokeile vaikkapa sinihome­juustoa broilerilasagnessa.
  • Kasvislasagnen kerrosten väliin voi laittaa artisokansydämiä, tuo­reita tomaatteja, papuja, raejuustoa, soijarouhetta ja juuresraastetta.
  • Jauhelihan voit korvata makkaralla tai broilerilla ja tonnikalan äyriäisillä tai lohella.
  • Pesto sopii valkokastikkeen mausteeksi.
  • Älä täytä vuokaa reunoja myöten, sillä lasagne kuohuu helposti yli laitojen.
  • Tee isompi määrä lasagnea kerralla ja pakasta se annospaloina.

Tonnikalalasagne

Valmista lasagne kuten perusohjees­sa, mutta korvaa kastikkeen jauheliha 2 tölkillä tonnikalaa. Käytä tonnikala­kastikkeessa lihafondin sijaan kala­fondia ja basilikan tilalla tilliä. Vaihda valkokastikkeen juustoraaste sulate­juustoon. Kokoa ja kypsennä lasagne kuten perusohjeessa.

Kasvislasagne

Valmista perusohjeen mukaan, mutta lisää jauhelihan sijaan 200 g pilkottu­ja siitakesieniä, 150 g pinaattia ja 50 g aurinkokuivattuja tomaatteja. Maus­ta kastike basilikan sijaan timjamil­la ja korvaa lihafondi kasvisfondilla. Jos käytät soijamaitoa ja jätät juuston pois, saat maidottoman lasagnen.

Hienompi lasagne

Valmista perusohjeen mukaan, mutta käytä lampaan- tai karitsanjauhelihaa. Mausta basilikan sijaan mintulla. Käytä valkokastikkeessa juustona 100 g peh­meää vuohenmaitojuustoa ja ripottele väliin 75 g pinjansiemeniä. Laita pinnal­le juustoraasteen sijaan 100 g vuohenmaitojuustotangosta leikattuja viipaleita.

Kotivinkki 7/2013

Katso myös:

Julkaistu: 16.9.2013
Katso myös nämä