Kukoistava äitienpäivälahja ilahduttaa aina! Suosituimmat äitienpäiväkukat ja niiden hoito
Piha ja puutarha
Kukoistava äitienpäivälahja ilahduttaa aina! Suosituimmat äitienpäiväkukat ja niiden hoito
Toukokuun toinen viikonloppu on äitien juhlaa ja yksi vuoden vilkkaimmista kukkasesongeista. Mutta millainen kukka olisi hyvä äitienpäivälahja?
Julkaistu 4.5.2017
Viherpiha

Mitäpä olisi äitienpäivä ilman siihen kuuluvaa kukkalahjaa? Kukista ruukkuruusu on edelleen perinteisin ja suosituin äitienpäivälahja. Suosittuja ovat myös jalohortensia, orvokki ja orkidea.

Ruukkukukka on kaunis ja kestävä äitienpäivälahja. Kukat tuotetaan usein lähipuutarhoilla ja niiden kukinta jatkuu äitienpäivän jälkeenkin, parhaimmillaan läpi kesän ja vielä seuraavanakin vuonna.

Ruukkukukkien lisäksi äitienpäivälahjaksi annetaan kimpuiksi sidottuja leikkokukkia.

Millainen kukka sitten olisi juuri sinun äidillesi sopiva äitienpäivälahja? Kysy rohkeasti mistä hän pitää tai osta kukka summamutikassa – kukkalahja ilahduttaa aina!

Jalohortensia

Muhkeakukkainen hortensia ilahduttaa kauan, kun hankit hortensian, jossa on vielä avautumattomia kukkia. Näillä ohjeilla hoidettuna hortensia kukoistaa.

Ruukkuatsalea

Ulkona kasvaville alppiruusuille ja atsaleoille sukua oleva ruukkuatsalea on ihana röyhelöinen kukkapilvi. Valitse äitienpäivälahjaksi atsalea, jossa on muutaman auki olevan kukan lisäksi nuppuja. Katso ohjeet ruukkuatsalean hoitoon.

Orvokki

Orvokkiamppeli tai muutaman orvokin ryhmä on hurmaavan raikas toukokuun piristys. Orvokit kestävät kevään vaihtelevia ja viileitäkin säitä. Valitse äitienpäivälahjaksi orvokki-istutus, jossa on sekä avonaisia kukkia että nuppuja.

Ruukkuruusu

Pienet ruukkuruusut ovat niin sanottuja miniruusuja. Suurempikasvuiset, äitienpäivänä myytävät ruukkuruusut ovat monivuotisia ryhmäruusuja. Ryhmäruusut voi jaotella terttu- ja jaloruusuihin. Tertturuusujen kukinto koostuu lukuisista pienehköistä kukista, kun taas jaloruusulla kehittyy 1–3 suurta kukkaa tukevan varren latvaan.

Pienet ruukkuruusut voi istuttaa esimerkiksi parvekelaatikkoon tai suurempaan ruukkuun yhdessä vaikkapa lobelian kanssa. Isot ruukkuruusut ovat monivuotisia ja ne voi istuttaa myös maahan. Ryhmäruusut istutetaan niin syvään, että ruusun jalonnuskohta jää 15–20 cm maanpinnan alle. Ryhmäruusut on hyvä suojata talveksi.

Miniruusut ja ryhmäruusut ihastuttavat väreillään: erisävyisten punaisten lisäksi löytyy myös valkoisia ja keltaisia vaihtoehtoja. Ohjeillamme saat ruukkuruusun viihtymään.

Paavalinkukka

Pieni, mutta sitäkin suloisempi paavalinkukka eli saintpaulia ilahduttaa kukkimalla uudelleen, kunhan kasvupaikka on valoisa. Paavalinkukka on myös helppohoitoinen. Jos yksi ruukku on mielestäsi turhan vaatimaton äitienpäivälahja, osta monta. 

Orkidea

Herkän veistoksellinen perhosorkidea on monen äidin suosikki. Se kukkii pitkään. Huomioi kevään viileät viimat: trooppisiin lämpötiloihin tottunut orkidea ei saa kylmettyä kuljetuksen aikana. Katso ohjeet orkidean hoitoon.

Maljaköynnös

Maljaköynnös on viime vuosina saavuttanut suuren suosion äitienpäivälahjojen joukossa ja se on monen äidin toivekukka. Kiiltävälehtinen ja upeakukkainen maljaköynnös viihtyy myös terassilla tai parvekkeella. Sen voi yrittää saada selviämään seuraavaan vuoteen viileässä ja valoisassa paikassa. 

Ruusubegonia eli pauliinabegonia

Ruusubegonia ilahduttaa väreillään ja helppohoitoisuudellaan. Valitse äitienpäivälahjaksi begonia, jossa on sekä avautuneita kukkia että runsaasti kukkanuppuja. Ruusubegonian hoito on helppoa.

Kuvat A-lehtien kuva-arkisto, Kauppapuutarhaliitto ja Floradania.

Muokattu 3.5.2021: Vaihdettu osa kuvista uusiin.

Kommentoi »