Ruukkuruusun hoito – lue vinkit ja onnistu!
Piha ja puutarha
Ruukkuruusun hoito – lue vinkit ja onnistu!
Ruukkuruusu kukkii pitkälle syksyyn, kun hoidat sitä oikein. Paahteinen paikka on liian kuuma ihanalle ruukkuruusulle. Voit myös kokeilla ruukkuruusun talvetusta.
3.3.2017
 |
Viherpiha

Paikka

Viileä ja valoisa, ei paahteinen. Istuta paikkaan, jossa ilma virtaa. Näin ehkäiset muun muassa kirvoja ja härmää. Voit kasvattaa ruukkuruusuja myös sisällä, mutta älä sijoita niitä porottavan eteläikkunan edustalle.

Ruukku ja multa

Ravinteikas, vettä hyvin läpäisevä multa. Vesi ei saa jäädä ruukkuun seisomaan, joten varmista, että pohjassa on reikä. Voit  tarvittaessa salaojittaa ruukun esimerkiksi kevytsorakerroksella, mutta aseta tällöin ruukku suojaan sateilta.

Ruukkuruusun hoito

Kastelulannoita kesällä kerran viikossa tai lisää multaan pitkävaikutteisia lannoitteita. Lopeta lannoitus heinäkuussa, jos talvetat ruusun. Kastele tasaisesti – pidä multa kosteana mutta älä anna vettyä. Multaan sekoitettavat kastelukiteet vähentävät kasteluntarvetta. Leikkaa kuihtuneet kukat pois. Jos kukinta hiipuu, leikkaa kasvusto alas noin seitsemän sentin korkeudelta. Siirrä ruusu kasvun hiipuessa isompaan ruukkuun. Istuta se tällöin samaan syvyyteen kuin aiemmin.

Ruukkuruusun talvetus

Arat ruukkuruusut kannattaa talvettaa viileässä kellarissa tai kaivaa ruukkuineen maahan. Lasitetulla parvekkeella voit kokeilla suojausta hallaharsolla ja styroksilla.

Kordana-ruusut kestävät 4–20 asteen pakkasia, lajikkeesta riippuen. Paras kasvupaikka niille ja muille ruukkuruusuille on sellainen, johon aurinko paistaa aamulla ja illalla yhteensä noin kuuden tunnin ajan. Kuvan punaoranssikukkainen ’Mercedes’ hehkuu kesäkuulta lokakuulle. Ainavihanta muratti tyytyy elävöittämään asetelmaa koristeellisilla lehdillään.
Punainen ruusu on klassikko, rakkauden ja intohimon symboli. Kukapa ei tällaista ruusua haluaisi saada – tai antaa, jos ei muuten niin itselleen. Kordana-ruusulle ’Rodeo’ pitää ruukussa seuraa ”poutapilvi” eli harsotyräkki ’Diamond Frost’. Vierellä talvetusta vaativa japaninvaahtera ’Bloodgood’.
1 kommentti