Amppelinurkkaus, kokonainen kasvihylly tai vehreä kylpyhuone – näin viherkasvit viimeistelevät sisustuksen
Nyt on kodikasta!
Amppelinurkkaus, kokonainen kasvihylly tai vehreä kylpyhuone – näin viherkasvit viimeistelevät sisustuksen
Poimimme kymmenen tapaa käyttää huonekasveja hurmaavasti sisustuksessa. Inspiroidu ideoista tai löydä uusi lempikasvisi.
16.11.2023
 |
Viherpiha

Huonekasvien tunnistus ja kasvien nimistön asiantuntija Visa Lipponen.

1. Nurkat vehreiksi

Kuva Johanna Myllymäki.

Rehevät kasvit täydentävät olohuoneen runsasta ja leikkisää ilmettä. Vasemmalla kilpipiilean Pilea peperomioides ylle kaartuu pikkukentiapalmu Howea forsteriana. Toista nurkkaa hallitsee jättipeikonlehti Monstera deliciosa. Sam­sungin Frame-televisio piiloutuu galleria­seinän keskelle. Sen ruutuun voi vaihdella taidetta. Kukkapöydän kolmikon muodostavat pystysulkasaniainen Nephrolepis cordifolia ’Duffii’ (vas.), köynnösparsa Asparagus falcatus ja unelma Asparagus setaceus. Kurkkaa juttu kodista!

Riittääkö valo?

Talviajaksi kasvit kannattaa siirtää lähemmäs ikkunaa tai satsata kasvivaloihin. Hyvä apuväline on valon määrää mittaava puhelinsovellus. Vaihtoehtoja löytyy haulla ”Light meter”.

2. Villiä ja hallittua

Kuva Riitta Sourander.

Rentona laskeutuvat muratti Hedera sp. ja alahyllyn rionjuoru Tradescantia flumi­nensis kaipaavat vastapainokseen selkeitä muotoja. Niitä tuovat pystylinjaiset kaktukset Cereus hexagonus ja Stenocereus stellatus sekä oikean reunan pylvästyräkki Euphorbia trigona. Keskellä on kiinanruusun Hibiscus rosa-sinensis pistokas. Seinillä rönsyää William Morrisin Golden Lily -tapetti, lattiaa ruuduttavat Pukkilan Natura-laatat. Lue kuvan kodin tarina!

3. Juuret esillä

Kuva Mikko Kaaresmaa.

Aina ei tarvitse tavoitella mahdollisimman tuuheaa kasvua: myös ilmavuus on kaunista. Keittiön hyllylle on kerätty sielukkaita esineitä, joiden kaveriksi lasipurkeissa kasvavat cayennepippurit sopivat täydellisesti. Asukas on kasvattanut taimet siemenestä. Lasipurkeissa näkyvät kiehtovasti myös kasvien juuret. Jos istutat pohjareiättömiin lasipurkkeihin, tee pohjalle kunnon salaojitus. Kuvan hylly löytyy tästä kodista.

Kasveja hedelmien siemenistä

Huonekasveja on hauska kasvattaa kotona syötyjen vihannesten ja hedelmien siemenistä. Avokadot ja chilit ovat monille jo tuttuja, mutta oletko kokeillut kasvattaa mangoa, kiiviä, karambolaa, kurkumaa tai papaijaa? Kasvata kaupan hedelmistä tai vihanneksista napatuista siemenistä kasveja vain sisällä, älä ulkona, jolloin et vahingossakaan levitä kasvitauteja.

4. Paraatipaikalla

Kuva Mikko Kaaresmaa.

Kasvit ja (kasvi)tapetit ne yhteen soppii! Helppohoitoinen purppura­juoru Tradescantia pallida patsastelee Boråstapeterin Rabar­ber -tapetti taustanaan. Upea ruukku on Atra Arts -nimellä keramiikkaa tekevän Marika Honkatukian käsialaa. Kun kasvupaikka on tarpeeksi valoisa, purppurajuorun lehtien tumma sävy säilyy ja kasvi saattaa ilahduttaa myös pienin kukin, jotka puhkeavat versojen päihin. Lisää tämän kodin viherkasveista kerrotaan täällä.

Älä hukuta juorua

Kastele juorua kerralla kunnolla mutta harvahkoon tahtiin. Sopiva rytmi löytyy, kun kokeilet sormella, että pintamulta on kuivahtanut ennen seuraavaa kastelukertaa.

5. Kasvikylpy

Kuva Johanna Myllymäki.

Onni on ikkuna kylpyhuoneessa, sillä se on mainio paikka kosteasta ilmasta nauttiville kasveille. Jos kylppäri on lisäksi kalseahko, kasvit karkottavat sen tunnelman hetkessä! Tätä viihtyisää kylpytilaa vehreyttävät pikkukentiapalmu Howea forsteriana (vas.), sen takana lyyraviikuna Ficus lyrata ja köynnösparsa Asparagus falcatus. Kurkkaa juttu kodista!

6. Hyllyn täydeltä

Kuva Camilla Hynynen.

Hylly hoitotason kera on kasviharrastajan unelma. Sen alaosaan saa sujautettua piiloon hoitotarvikkeet ja tyhjät ruukut. Kuvan kaluste löytyi käytettynä: sen aiempi koti oli kosmetiikkakauppa! Asukas tykkää kasvattaa viherkasvikokoelmaansa pistokkaista. Hyllyn reunaa laskeutuu varjomuratti Hedera helix, muhkea pallo ylätasolla on kodinonni Soleirolia soleirolii. Keskellä valuu korallikaktus Rhipsalis sp.

Edessä punotussa ruukussa on anopinkieli Sansevieria ’Fernwood’, sen vieressä kirjovehka Dieffenbachia ’Green Magic’. Tason keskustaa vehreyttää pesäraunioinen Adenium nidus ’Crissie’, sen takana kahta ruukkua asuttaa ihmepensas Codiaeum variegatum. Kuvan kasvit asustavat tässä kodissa!

7. Lajikeleikki

Kuva Annabelle Antas

Asetelma, jossa on saman kasvisuvun eri lajeja ja lajikkeita, on kerrassaan kiehtova. Eri tasoille aseteltuina kasvien yksityiskohdat tulevat hienosti esille. Juurakko­vehkat ovat Alocasia zebrina, A. baginda ’Dragon Scale’ ja A. ’Pink Dragon’. Letkeyttä juurakkovehkojen rinnalle tuo muorinkukka Peperomia tetraphylla ’Hope’. Tasolla kirjojuoru Tradescantia zebrina ja muorinkukka Peperomia prostrata. Juurakkovehkojen kavereina huonekasviharrastajan kodissa on 100 muuta kasvia.

Alokasian aloituspaketti

Sijoita juurakkovehkat hajavaloon, jottei auringonpaiste pääse vioittamaan niiden kauniskuvioisia lehtiä. Kasvualusta saisi olla läpäisevä mutta silti jatkuvasti hieman kostea – älä päästä sitä kuivumaan kokonaan. Sumuttele lehtiä.

8. Kerroskaupalla

Kuva Johanna Myllymäki.

Näky, johon kelpaa herätä aamulla! Asukas nappasi idean amppelinurkkaukseen kahvilasta ja toteutti sen makuuhuoneeseensa. Amppelikasvit vasemmalla: varjomuratti Hedera helix, kultaköynnös Epipremnum aureum, kultaimarre Phlebodium aureum ja kaarisulkasaniainen Nephrolepis exaltata. Oikealla: ihmepensas Codiaeum variegatum, kirjorönsylilja Chlorophytum comosum, alimpana huonearalia Fatsia japonica. Valkoinen kerrosamppeli on Ikean vanhaa mallistoa. Amppelinurkkaus ihastuttaa tässä kodissa.

9. Ilmavasti ikkunalla

Kuva Maria Kalmi.

Kirjorönsylilja Chloro­phytum comosum on luovuttanut ikkunapaikan keittiöpuutarhan kasveille, jotka tarvitsevat sitä enemmän valoa. Talon asukas on nikkaroinut kätevän yrttihyllyn itse. Katosta riippuva hylly on toimiva paikka kasvikokoelmalle silloin, kun ikkunalaudoilla ei ole tilaa tai niitä ei ole ensinkään. Jutun vanhasta kyläkoulusta löydät täältä.

Rei’illä tai ilman

Riippuva hylly on helppo tehdä jämälaudasta tai sopivasta pätkästä liimapuulevyä. Sitä kannattelemaan käyvät ketjut tai teräsvaijeri. Voit asetella ruukut hyllyn päälle tai halutessasi puhkaista ruukuille reiät levyyn, kuten tässä hyllyn ohjeessa.

10. Kirpparilöytöjen kaverit

Kuva Tiiu Kaitalo

Veikeät kirppariaarteet ja viherkasvit hurmaavat yhdessä. Hyllyn alatason silkkimaija, Goeppertia orbifolia, on sujautettu tiikeriruukkuun, joka on valmistettu Portugalissa 1950- tai 1960-luvulla. Kaktusvalon edessä oleva kasvi on Asplenium antiquum 'Osaka'. Sillä ei ole suomenkielistä nimeä. Kasvit kaapin päällä on valmistettu muovista. Kurkkaa juttu kekseliäästi sisustetusta kodista!

Kommentoi »