Koti kuin kukkaketo! Hanne Valtarilla on yli 60 viherkasvia ja kasvitapetit – ”Juttelen kasveille ja uskon, että ne voivat silloin paremmin”
Lähiöarkea
Koti kuin kukkaketo! Hanne Valtarilla on yli 60 viherkasvia ja kasvitapetit – ”Juttelen kasveille ja uskon, että ne voivat silloin paremmin”
Lähiömutsi-tilistään tutun Hanne Valtarin perheelle Helsingin Herttoniemessä tärkeimpiä ovat meri, metro ja metsä – ja naapurit, joiden takia muutto ei tule kyseeseen. Kodin keittiössä on 1950-luvun henkeen tehdyt kaapit ja matto, jonka Peppi Pitkätossu valitsisi.
Julkaistu 12.9.2023
Kotivinkki
Hanne Valtari tunnetaan Lähiömutsi-blogista ja Instagram-tilistä @lahiomutsi.

Viestintäalan yrittäjä Hanne Valtari, 40, asuu puolison ja 8- ja 11-vuotiaiden lasten kanssa kerrostalokodissa Helsingin Herttoniemessä. Koti on vuonna 1955 valmistuneessa talossa, ja siinä on olohuone, keittiö, kolme makuuhuonetta, kylpyhuone, wc ja parveke, yhteensä 83 neliötä.

Hanne, kerro kotinne viherkasveista. Haaveiletko vielä jostain kasvista?

Lapsena hoidin kasveja ja kukkia mummini kanssa. Omassa kodissani aloin hiljalleen haalia itselleni samoja kasveja, joita muistan olleen hänelläkin. Kasvit tuovat kodikkuutta, väriä ja rauhoittavan tunnelman. Hankin kasvit usein pistokkaina ystäviltä, tuttavilta ja perheeltäni. Arvostan lähikasveja enkä halua kotiini sellaisia, joita on tuotu maapallon toiselta puolelta epämääräisistä oloista.

Puhelimeni muistiossa on haavelista lajik­keista, joita vielä toivon. Tällä hetkellä haluaisin löytää vanhanajan saippualta tuoksuvan Duchnesse de Nemours -pionin.

Sohvapöytä oli ensin Hannen isän mumman keittiöpöytä, sitten Hannen isän sirkkelipöytä. Hanne lyhensi sen jalat ja hioi vanhat maalit pois. Sohva on Hakolan. Yki Nummen Lokki-­valaisimen Hanne sai lahjaksi ensimmäiseen omaan kotiinsa. Tapetti on Boråstapeterin Rabar­ber. Peili on kirppikseltä, ja Liselotte Watkinsin printti on ostettu Millesgården-museosta Lidingöstä.
Makuuhuoneissa ja olohuoneen kaikilla seinillä on rehevä kasviaiheinen tapetti. Ne tuovat kotiin väriä ja elämää.
Hanne löysi vanhat keramiikkapalat vuosia sitten Turusta hiekk­a­rannalta. Ne saivat paikkansa anopin­kielen juurelta. Muuton yhteydessä remon­toitu keittiö näyttää siltä, kuin se olisi ollut asunnossa aina.
Marokkolaistyyliset laatat sopivat Hannen mielestä hyvin 50-­luvun tunnelmaan. Verho on ommeltu Marimekon Kanteleen kutsu -kankaasta, jonka on suunnitellut Sanna Annukka. Sininen laatikko kätkee kenkien­hoitovälineet.

Miten paljon kasviharrastus vie aikaa?

Kesäisin se tuntuu välillä puolipäivätyöltä. Jos saan tehdä kastelukierroksen ajan kanssa, on ihanaa fiilistellä kasvien kasvua. Aina silloin tällöin juttelen kasveille ja uskon, että ne voivat silloin paremmin. Multien vaihtaminen vie keväisin koko viikon­lopun. Haemme laatikkopyörällä mullat, teen hommia aamusta iltaan ja koko koti on täynnä sotkua. Joka kerta mietin, etten enää koskaan tee sitä uudelleen.

Keittiö remontoitiin muutossa 1950-luvun tyyliseksi. Sen toteutti pohjanmaalainen Neljä Seppää. Hanne toivoi keittiöön mattoa, joka toisi Peppi Pitkä­tossu -fiilistä. Hänen mumminsa tilasi sellaisen tuttavaltaan.
Koreissa viedään pyykkejä narulle ja kuskataan tavaraa mökille, viljelypalstalle ja kauppareissuilla. Vanhassa hammaslääkärinkaapissa säilytetään astioita. Printti on Marimekon, ruokapöytä Torista ja Artekin tuolit Hannen ystävän vanhoja.
Ruokapöydän ääreen kokoonnutaan usein myös ystävien kesken. Vanha tehdaskello on kirppislöytö, ja printti on ostettu Kiasmasta Marimekon näytte­lystä. Parolan rottingin riippu­keinu ostettiin aikoinaan lasten imetyshetkiä varten. Nyt siinä istutaan lueskelemassa. Sermin takana on työpiste

Hanne, olet maanviljelijöiden tytär ja viettänyt lapsuutesi maalla. Mikä on lähiöasumisessa parasta?

Herttoniemessä lapseni ovat saaneet haaveilemani kaupunkilapsuuden. He kipittävät ylä- ja alakertaan sukkasillaan, ja ovikellomme soi välillä ärsyttävyyteen asti. Lähes aina pihalla on jokin peli tai leikki käynnissä. Talon lapsilla on yhteinen kepparitalli, grillailemme naapureiden kanssa ja hoidamme lavakauluspuutarhaa ja perennapenkkiä. Naapurit ovat isoin syy siihen, ettemme varmaan koskaan voi muuttaa täältä. He ovat tukemme ja turvamme, valmiita auttamaan milloin vain.

Hanne työskentelee kotona. Työpiste on erotettu olohuoneesta sermillä. Perheellä on viljelypalsta parin kilometrin päässä kotoa, ja puutarha- ja kasviaiheiset kirjat ovat ahkerassa käytössä.
Nettikirppikseltä löytynyt piano sijaitsi sattumalta naapuri­talossa. Edellisen omistajan isoisä oli tehnyt sen lahjaksi vaimolleen. Julisteen Hanne osti Berliinistä vintageliikkeestä vaihdossa ollessaan. Peili on peritty Hannen isovanhemmilta.
Ruukun on tehnyt Atra Arts -nimellä keramiikkaa tekevä Hannen ystävä Marika Honkatukia. Norsut Hanne toi lapsille työ­matkalta Kambodžasta.
Tyttären huoneessa näkyy innostus mangaan. Jordgubben-tapetti kuuluu Borås­tapeterin Jubileum-­sarjaan. Hyllykkö on Lundian.

Miten vietätte aikaa teillä?

Meillä käy lähes joka viikko kavereita yö­kylässä, niin lapsia kuin aikuisiakin. Patjoja ja lakanoita löytyy isolle porukalle. Käymme taloyhtiön saunavuorossa, katsomme leffoja ja syömme iltapalaa. Sunnuntaisin nautimme runsaan aamiaisen, jolle lapset toivovat aina purkkikroissantteja ja Nutellaa. Itse nautin hitaasti haudutetusta puurosta marjoilla ja itse tehdyllä hillolla. Aamiaisen jälkeen valumme sohvalle isoon läjään, varpaat kietoutuneina toisiinsa.

Hannen puoliso teki makkarin hyllyn. Hää­potretin maalasi ystävä ja naapuri Maija Hurme, taulu on Marika Honkatukian. Seinällä on myös Armi Tevan kukka­teos ja Arabian vuosilautaset. Pieni keramiikkatyö ja peili ovat kirpparilta.
Pojan huoneessa oleva tapetti on Hannah Nunnin Paper meadow -tapetti sävyssä Teal. Sänky on teetetty puusepällä, ja päivä­peitto on kirppislöytö.
2 kommenttia