Unelmien Talo&Koti

Hennan ja Michaelin kodissa flamingo onkin valaisin ja seinä piristää kuin aurinko – ”Enää emme voisi elää ilman energisoivia värejä”

Hennan ja Michaelin kodissa flamingo onkin valaisin ja seinä piristää kuin aurinko – ”Enää emme voisi elää ilman energisoivia värejä”
Henna ja Michael Cantrellin perheen vuokrakoti entisessä pankin liikehuoneistossa on kuin yllätyksiä pursuava ihmemaa. Tyylisuuntia yhdistelevä sisustus on pariskunnan yhteinen intohimo.
Julkaistu: 29.12.2021

Kahdeksan vuotta sitten Henna Cantrell päätti palata kotikaupunkiinsa Saarijärvelle. Vuokra-asunnon valkoiset seinät ahdistivat, ja sisustukseen hiipi nuoruudesta tuttuja goottivaikutteita, kun Henna kierteli kirppareilla ja teki kotiin erikoisia löytöjä.

Tavatessaan Michaelin Henna huomasi, että molemmat tykkäsivät tummasta puusta, ruosteisesta teräksestä ja ruskeasta nahasta ja halusivat niitä myös sisustukseen. Häitäkin juhlittiin steampunkin hengessä goottivaikuttein. Muutto pankin entiseen liiketilaan vapautti parin yhteisen kodin tyyliä ja antoi tilaa molempien luovuudelle.

Hennan ja Michaelin koti on 1960-­luvulla rakennetussa talossa pankin vanhassa liikehuoneistossa Saarijärvellä. Siinä on neljä huonetta, keittiö ja sauna, yhteensä 120 neliötä. Kun Henna 1990-luvulla katseli ystävänsä kotona saarijärveläisen vanhan pankin liikehuoneistossa uutisia prinsessa Dianan hautajaisista, hän ei arvannut, että vuosien jälkeen paikasta tulisi hänen perheensä koti. Vain kodin ulkopuoli muistuttaa enää entisestä.

Asutte vuokra-asunnossa, millainen kodin alkutaival oli?

Häiden jälkeen aloin odottaa Eirikiä ja tarvitsimme lisää tilaa. Muistin nuoruudestani tämän ystäväni perheen lapsuudenkodin pankin liiketilassa ja sen suuren olohuoneen. Vuokranantaja oli tuttu, ja pian jo kannoimme tänne tavaroita.

Meitä viehättivät asunnossa erityisesti ruskeat tapettiseinät, sillä elimme silloin jonkinlaista ruskeaa ajanjaksoa. Parin vuoden päästä uskaltauduin kuitenkin kysymään vuokranantajalta, voisimmeko maalata ja tapetoida asunnossa. Kun saimme luvan pintaremonttiin, innostuimme sisustamisesta vielä enemmän.

Mikä on sisustusfilosofiasi?

Kierrättäminen ja ekologisuus mielessäni kiertelen kirppareilla ja tuunaan löydöistä persoonallisia. Hankin kotiin lujia materiaaleja, kuten puuta, nahkaa ja terästä. Olen valmis maksamaan kierrätetystä laadukkaasta huonekalusta. Vanha puinen tuoli tai pöytä on usein kestävämpi kuin uusi – ja halvempi.

Cantrellien perheeseen kuuluu Hennan ja Michaelin lisäksi lapset Eirik, 5, ja Kiia, 17, sekä Tiuku-kissa ja Alvis-koira. Cantrellien persoonallinen koti on eri vaikutteiden luova sekoitus. Kokonaisuudet on luotu yhdistämällä eri teemoja ja aikakausia – tyyli on siis on eklektinen eli vapaa ja luova.
Flamingo on Hennan äidin ostama puutarhakoriste. Yhdessä Michaelin kanssa toteutettu idea valaisimesta on toiminut niin kasvi- kuin tunnelmavalaisimena. Lintuun lisätyn vanhan varjostimen Henna löysi äitinsä kodin kätköistä.
Keltainen seinä tuo auringon tummaan makuuhuoneeseen. Kauneuspöytä on steampunk-tyyliä. Naulakossa roikkuu kirppikseltä bongattu kimono. Lähes koko huoneiston kattava aquansävyinen laatta ei aluksi miellyttänyt Hennan silmää. Nyt hän pitää lattiasta, vaikkakin laatta on talvisin hieman kylmä.

Kotinne on täynnä värejä ja eri fiiliksiä, miten tunnelma on syntynyt?

Aloitimme remontin niistä samoista olohuoneen seinistä, joihin olimme alkuun niin ihastuneet. Raaputimme ruskeat tapetit irti. Kun osa seinäpinnasta oli maalattu tummanvihreäksi ja uusi tapetti löytynyt, kodistamme oli viimein tullut meidän näköisemme. Järjestys meni remontin yhteydessä uusiksi, ja huonekalut heräsivät uudella tavalla henkiin. Steampunk-tyylistä on enää kodissamme jäljellä vain parhaat palat. Sisustamme eklektisesti eli eri aikakausia ja tyylejä vapaasti yhdistellen. Enää emme voisi elää ilman energisoivia värejä.

Mikä on kodissanne parasta?

Olohuone on perheemme lempipaikka. Se on helpoin tila sisustaa, ja siihen on myös panostettu eniten. Muokkaan huonetta jatkuvasti, sillä otan sieltä paljon sisustuskuvia Instagram-tililleni. Seuraan varsinkin englantilaisia sisustustrendejä.

Meillä on paljon vanhoja tavaroita, joita olen saanut mummolta, äidiltä tai löytänyt kirpparilta. Pidän vanhoista esineistä, sillä niillä on eletty elämä ja tarina. Jos en tiedä tarinaa, kehittelen sen mielessäni. Kun tavara on uusi, siihen ei synny samanlaista henkeä.

Kierrätettynä löytyneen pöydän pinnan Michael hioi ja käsitteli mehiläisvahasta ja pellavaöljystä tekemällään vahalla. Vanhan posteljoonikaapin hyllyillä on steampunk-teemalla vietettyjen häiden rekvisiittaa. Meri sukellusveneineen ja höyrylaivoineen sekä merenelävineen oli yksi osa häiden teemaa. Meriaiheisia esineet pari on kerännyt kirpputoreilta. Matkalaukuissa säilytetään valokuva-albumeita. Pöydän yllä ovat yli sata vuotta vanhat vesivoimalaitoksen ulkovalaisimet.
Chesterfield-sohva löytyi Tori.fistä ja pari haki sen kotiin talven kylmimpänä päivänä. Geometrisen seinämuraalin Henna maalasi jämämaaleilla maalarinteipin avulla. Se sai kaverikseen koriasetelman, peilin sekä poronsarveen tehdyn sulkamakrameen.

”Enää emme voisi elää ilman energisoivia värejä.”
Keittiön ilme raikastui paljon, kun Henna ja Michael päätyivät pitkän harkinnan jälkeen maalaamaan kaappien kulahtaneet valkoiset ovet. Henna valitsi neutraalin vihreän sävyn, jottei se olisi liian räikeä tulevaisuuden vuokralaisia ajatellen. Myös vetimet pari vaihtoi. Kaareva verhokappa on Hennan ompelema. Samaa kangasta hän käytti tason alla oleviin verhoihin, ne kätkevät taakseen keräyspaperin ja pahvin.
1950-luvun kiikkuva työtuoli päällystettiin värikkäällä kankaalla. Kierrätyskeskuksesta löytynyt hyllykkö on maalattu flamingon sävyisellä kalkkimaalilla, työpöytä taas mattamustalla. Kiintokalusteet ovat pankin ajoilta, vain vetimet on vaihdettu. Tarjoiluluukku keittiön ja ruokailutilan välillä lisää arjen toimivuutta.
Kierrätystaideteokset ovat kirpparilta löytyneitä maisematauluja, joihin Henna on maalannut niihin kuulumattomia asioita. Koirapatsaasta tulee valaisin, kunhan Henna ehtii sen tehdä. Vitriinin Arabia-kokoelma sai alkunsa, kun Henna pikkutyttönä ihasteli mummonsa Saara-astiastoa. Hyllyiltä löytyy mummon perintökuppeja ja Hennan ostamia yksittäisiä kuppeja. Ruokailutilan suuri maalaus on Hennan tekemä. Michael on kaktusten ystävä. Miehen synnyinmaassa Israelissa kaktuksia kasvaa ulkona ja hänen amerikkalainen isänsä kasvattaa kaktuksia.
Mustan kaappikokonaisuuden alaosa on vanha senkki, jonka Henna löysi Tori.fistä. Kulahtaneen lakkapinnan Henna hioi ja maalasi mattamustaksi. Maalattuna rokokootyylisen senkin kauniit kuviot tulevat paremmin esiin. Tiikeriruukku on 1950–1960-lukujen portugalilaista keramiikkaa. Se on yksi Hennan parhaista löydöistä.

”Pidän vanhoista esineistä, sillä niillä on eletty elämä ja tarina.”
Takan raamit on tehty jämäpuista. Sähkötakka liekkiefektein puhaltaa lämpöä. Jalkavalaisin on kirpparilöytö. ”En pidä turkiksista, mutta täytetyt eläimet ja kallot ovat tapani kunnioittaa eläinten elettyä elämää”, Henna sanoo.
Olohuone on koko perheen lempipaikka. Lasia ja messinkiä oleva kattolamppu löytyi kirppikseltä 15 eurolla. Myöhemmin selvisi, että se on Paavo Tynellin 1960-luvulla suunnittelema ja siksi paljon arvokkaampi. Vitriinissä on messinkisiä kynttilänjalkoja, Harry Potter -elokuvien figuureja ja saksalainen vintage-pähkinänsärkijä.
Kukkataso on rakennettu puisesta vaaterekistä. Kultainen apina on tuikkuteline, johon Henna pani muorinkukan. ”Olen aina tykännyt viherkasveista, mutta sarjamurhannut niitä. Päätin vihdoin opetella viherkasvien hoitoa”, Henna kertoo.
”Pienellä muokkauksella saa jo oman näköistä”, Henna sanoo. Hän ostaa lähes kaikki tavarat käytettyinä ja tuunaa niistä uudenlaisia. Suurimman osan vaikutteista Henna saa Instagramista seuraamalla englantilaisia sisustustilejä. Hennan omalla Instagram-tilillä @one.peculiar.home on tuhansia seuraajia.
Henna ei voi vastustaa hauskoja eläin­esineitä, etenkin jos ne löytyvät kierrätettynä. Kolmiulotteisuus tuo vaihtelua seinäpintaan. Messinki sekä kulta kuuluvat steampunkin ja vintagetyylin teemaan.
”Järjestys meni uusiksi, ja huonekalut heräsivät henkiin.”
Henna etsi pitkään mieleistä päiväpeittoa makuuhuoneeseen. Sen löydyttyä huoneen värimaailma alkoi hahmottua. Ajatus yönsinisestä makkarissa tuntui oikealta. Yöpöydät on tehty vihreistä puulaatikoista ja metallisista hyllynkannakkeista. 1970-luvun designverhot Henna voitti Facebook-kirpparin huutokaupassa. Matto on Rugvistasta.
Eirikin huoneen lähes kaikki huonekalut ja tavarat ovat kierrätettyjä. Seinän muraali on saanut inspiraation netistä, Henna on maalannut sen teippiä apuna käyttäen. Värikkäät verhot löytyivät vasta pitkän etsinnän jälkeen Facebookin Värikäs koti -kirpparilta.
Eirikin huoneen tuunauksen idea lähti Maija Mehiläinen -sarjakuvista. Henna etsi lehtiä kirpputoreilta ja kehysti kokoelman pöydän yläpuolelle. Mehiläis­teeman hän ujutti dinosauruksia rakastavan pojan huoneeseen vaivihkaa, ja poika pitikin siitä.
1 kommentti