Avotakka

Roosa ja Samppa hankkivat uusperheelleen alkuperäiskuntoisen asunnon, jonka remontista tuli visualistiparin mittelö – nyt koti henkii raikkaasti 60-luvun tunnelmaa

Roosa ja Samppa hankkivat uusperheelleen alkuperäiskuntoisen asunnon, jonka remontista tuli visualistiparin mittelö – nyt koti henkii raikkaasti 60-luvun tunnelmaa
Kuusihenkisen uusperheen kodissa on elämänmakuinen sisustus. Sen suunnittelussa syntyi kiistaa, sillä sekä Roosa Marttiinilla että Samppa Lappalaisella oli oma vahva näkemys.
Julkaistu: 26.10.2021
Roosa käyttää Valantin suurta ruokapöytää työpisteenä. Artekin tuolit on hankittu käytettyinä. Vanha patinoitunut rulokaappi on arkkitehtitoimistosta. Senator-valaisimet Samppa on saanut isoisältään saunan suunnittelupalkkioksi. Taulut ovat Pia Salon.
Roosan Milan-poika valmistaa myöhäistä aamiaista Sampan suunnittelemassa keittiössä, jossa on alkuperäinen huuva. Roosa ja Samppa halusivat asunnon 60-luvun tyyliin sopivan keittiön yläkaappeineen ja lankavetimineen. Mustaksi petsatut kaapistot on teetetty Esan levykalusteessa. Lattiaksi valikoitui julkitiloissa suosittu vinyylinen kolikkomatto, joka ei kaiu kuten laattalattia. Uusperheen lasikokoelma on näyttävästi esillä alkuperäisessä tammisessa vitriinikaapissa.
Samppa myöntää, että hänen sisustusväripaletissaan on vain mustaa, harmaata ja valkoista, jota hän olisi halunnut myös välitilaan. Värikkyydestä pitävä Roosa kertoo, että laattojen väristä päättäminen oli aikamoista vääntöä. Sampan mielestä mintunvihreät laatat ovat liian ”kreisit”, mutta lopulta Roosa vei erävoiton. Mintunvihreä ja musta ovat kodikas väripari. Avohyllyt keventävät mustaa keittiötä. Hyllyissä säilytetään arkiastioita ja mausteita.

Tyypillinen ilta arkkitehti Samppa Lappalaisen ja pukusuunnittelija Roosa Marttiinin kotona. Uusperheen neljä lasta ja liuta heidän kavereitaan röhnöttävät sohvalla katsomassa televisiosta jalkapalloa. Pöydillä lojuu pizzalaatikoita ja sipsipusseja.

– Me kutsumme tätä Larun nuorisokodiksi, Samppa sanoo.

Roosa ja Samppa harjoittelivat lapsineen vuoden yhteisasumista vuokrakodissa ennen kuin ostivat yhteisen asunnon uusperheelleen viisi vuotta sitten. Pari bongasi myyntikyltin 60-luvun kerrostalon pihassa. Kuolinpesä myi tyylihuonekaluilla sisustettua alkuperäiskuntoista asuntoa.

– Kumpikin meistä osasi nopeasti visualisoida, miten asunnosta saisi muokattua meille sopivan lukaalin, Roosa kertoo.

Siitä alkoivat remontti ja kahden visualistin mittelö yhteisen kodin sisustuksesta. Lopputuloksena on kerroksellisesti taiteella ja kierrätetyillä kalusteilla sekä viherkasveilla höystetty persoonallinen koti, jossa on viisi makuuhuonetta ja ikkunallinen sauna.

Samppa ja Roosa arvostavat 60-luvun arkki­tehtuurin alkuperäisiä detaljeja: tammisia verhopaneeleita ja ikkunalautoja sekä kalan­ruotoparkettia, joka on hiottu ja lakattu uuteen loistoon. Roosalle koti on tiukoista sisustussäännöistä vapaa tila, jossa on vahva tunnelma ja rutkasti huonekasveja. Sampan mukaan Roosa on vaivihkaa käynyt tyhjentämässä Plantagenin. Samppa yhdistelee uusia ja kierrätettyjä kalusteita rennolla otteella. Hän pelasti kulmasohvan roskalavatuomiolta ystävänsä kodista. Itämainen matto on kierrätyskeskuksesta. Taulu on Dylan Arnoldin.
Alkuperäisen tiilimuuratun takan rapatut pinnat oli peitetty koristekivillä. Samppa visioi takasta ”hiiden ahjon” ja halusi maalata sen mustaksi. Roosa olisi valinnut sävyn takan laatoituksesta mutta myöntää, että musta korostaa hyvin tulisijan erikoista muotoa. Samppa suunnitteli eteishalliin takan muotoa mukailevan kirjahyllyn, joka on rakennettu tammilevyistä.
Roosan ja Sampan makuuhuone on entisen ruokasalin paikalla. Samppa suunnitteli seinähyllyn ja sängyn, jonka päädyssä on kätevää säilytys­tilaa. Sampan isovanhemmiltaan saamalleen Seppo Arinan maalaukselle löytyi aitiopaikka hyllyn ja päädyn välistä. Puuvillainen pitsipeitto on kirpputorilta. Tamminen taiteovi on käytän­nöllinen tilanjakaja makuu- ja olohuoneen välissä. Ovi teetettiin Joroisten taiteovessa.
Roosa sai kahvilasta idean ilmaa puhdistavasta amppelinurkkauksesta. Sampan mielestä kodin huonekasvikiintiö alkaa olla täynnä.
Sampan toinen tytär Maija asuu isänsä luona vakituisesti. Lukiolainen ei halunnut huoneeseensa työpöytää vaan leveän vuoteen, jossa hän tekee läksyt. Viereisessä huoneessa vakituisesti asuvalla Milanilla on Maijan kanssa kaksi kertaa kuussa yhteinen siivousvuoro, johon kuuluu sekä imurointi että kylpytilan pesu.
Hevoshullu Saara ja isoveli Elias asuvat Sampan luona joka toinen viikko. Samppa on nikkaroinut tyttärelleen puisen ratsun, joka välillä hivutetaan pariovien kautta olohuoneen television eteen. Saara hyppää ratsaille ja eläytyy ratsastamiseen Youtuben ratsastussimulaattorissa. Roosa on ommellut muhkeat kolmiotyynyt hapsullisista puuvillamatoista.
Uusperheen kodissa on jatkuva kenkäkaaos. Sampan laskujen mukaan käytävän kenkätelineessä on kolmekymmentä kenkäparia, jotka levittäytyvät päivän mittaan salakavalasti sisalmatolle. Roosa ja Samppa keksivät rakentaa telineen ylijääneistä jalkalistoista. Vankka 1960-luvun seinänaulakko kuului jo entuudestaan asunnon kalustukseen.
Roosa huomasi jossain vaiheessa olevansa suurperheen pyykkäri eikä ehtinyt työnsä ohella tehdä juuri muuta kuin täyttää ja tyhjentää pesukonetta. Hän hankki nuorisolle omat pyykkikorit ja sai heidät kannustettua pesemään itse pyykkinsä. Kylpyhuoneen jatkona oleva kodinhoitotila on rakennettu entiseen käytävään. Koivuvanerikaapiston teki Hemma bäst.
Kahdenistuttava sauna on rakennettu ikkunan alla olleen kylpyammeen paikalle. Lauteilta ja lasiovien rajaamasta suihkutilasta on nyt hienot kattonäkymät. Kapeat lauteet ja seinäpaneelit ovat tervaleppää. Saunan toteutti Redan. Hemma bästin valmistamassa koivuvanerikaapistossa on Corian-tasoallas. Seinissä on kiiltävät, mustat laatat ja lattiassa LPC Art Flat Herringbone -mosaiikkilaatat. Niitä myy muun muassa Laattapiste.
Sampan ja Roosan perheeseen kuuluvat lapset Elias, 20, Maija, 18, Milan, 18, ja Saara, 13. Heidän kotinsa sijaitsee vuonna 1960 valmistuneessa kerrostalossa Helsingin Lauttasaaressa. Neliöitä on 118.
Kommentoi »