Viherpiha

Auralainen pienoisviidakko! Reginan viherhurahdus sai alkunsa yhdestä heräteostoksena hankitusta peikonlehdestä

Auralainen pienoisviidakko! Reginan viherhurahdus sai alkunsa yhdestä heräteostoksena hankitusta peikonlehdestä
Regina Pansinin perheen kotiin on neljän vuoden aikana ilmestynyt yli sata kasvia. Regina nauttii kasvien villistä ja vallattomasta luonteesta.
Julkaistu: 25.2.2020

Mikä vihreys! Auralaisen omakotitalon olohuoneessa viherkasveja roikkuu tangoista ja koukuista, niitä on kirjahyllyn ja senkin päällä, lattialla ja kukkatelineissä. Tummanvihreäksi maalattu seinä jatkaa kasvien värimaailmaa ja kietoo vierailijan huoneen vehreään syleilyyn.

– Tämä pieni viidakkomme sai alkunsa nelisen vuotta sitten, kun eräällä kauppareissulla hankin heräteostoksena yhden kookkaan peikonlehden ja mieheni muorinkukan. Hurahdin heti, kertoo Regina Pansin.

Tämä on Reginan, Vesan ja Aadan, 9 v, viherkasvikoti Aurassa. Omakotitalossa on sata neliötä ja yli sata kasvia. Regina keräilee tällä hetkellä etenkin flamingonkukkia ja juurakkovehkoja, jotka viihtyvät huoneenlämmössä läpi vuoden. Hän tarkistaa kasviaarteidensa hyvinvoinnin päivittäin.
Ikkunasta tulvii juuri sopivasti hajavaloa juurakkovehkoille Alocasia zebrina, A. baginda 'Dragon Scale' ja A. 'Pink Dragon'. Lipaston päällä versojaan riiputtaa muorinkukka Peperomia tetraphylla 'Hope'.
Regina on istuttanut kirpputorilta hankkimiinsa kupariamppeleihin muun muassa himalajanposliinikukkaa, kultaköynnöstä ja hopeaköynnöstä. Pöytää elävöittävät kilpipiilea ja sädemuori.
Regina on ihastunut ilmakasvien eli tillandsioiden kiehtovaan kasvutapaan. Kookkain salvadorintillandsia koreilee korkeimmalla, isossa lasipurkissa on näyttävään mittaan kasvanut Tillandsia juncea, ja pienemmissä purkeissa kasvaa muun muassa meduusatillandsiaa.

Kasvi toisensa jälkeen alkoi ilmestyä Reginan ja Vesa Vähä-Rahkan kotiin, erityisesti olohuoneen ja keittiön muodostamaan avoimeen tilaan. Aluksi Regina osti melko tavallisia viherkasveja, kuten juoruja ja muorinkukkia. Pian mukaan tulivat myös ilmakasvit eli tillandsiat, jotka kiehtoivat persoonallisella ja erikoisella ulkonäöllään ja sillä, kuinka ne menestyvät ilman multaa.

Vähitellen Reginan innostus ja kiinnostus siirtyi aina vain vaateliaampien kasvien pariin, kuten alokasioihin eli juurakkovehkoihin, joiden lehdet ovat kuin vihreää samettia. Reginaa on helppo uskoa, kun hän kertoo, että metsäinen tumma vihreä on hänen lempivärinsä.

Nautin kasvien villistä ja vallattomasta luonteesta.

– Nautin kasvien tuomasta vihreydestä ja niiden vähän villistä ja vallattomasta luonteesta ja kasvutavasta. Kasvit saavat mielestäni sopivassa määrin rönsytä ja paljastaa luonteensa.

Picasson tarkkailevan silmän alla kasvaa kiiltävälehtinen muorinkukka Peperomia maculosa. Lipaston lokerossa on sopivasti tilaa pienelle ruukulle ja siitä veikeästi ulos rönsyävälle juorulle.
Koristeelliset liuskoittuneet lehdet omaava neulavehka on osoittautunut varsin reheväkasvuiseksi, ja Regina onkin leikannut kasvista useita pistokkaita. Alahyllyllä kirjavalehtinen kultaköynnös 'N'joy'.
Hopeaköynnös sopeutuu monenlaiseen kasvupaikkaan. Puolivarjossa tai valossa sen lehdet kasvavat suurimmiksi.
Länsi-Intian saariston Pieniltä Antilleilta kotoisin oleva Marcgravia umbellata -laji viihtyy lasipurkkiterraariossa.

Kasvien valokuvaamisesta innostunut Regina on aktiivinen kuvapalvelu Instagramissa. Juuri siellä hän näki ensimmäisen kerran kuvan paavonnukkumatista (Maranta leuconeura).

– Jotenkin sen olemus vain kolahti saman tien.

Regina selvitti, että kyseistä kasvia oli saatavilla Tampereella ja uskaltautui kokeilemaan postitilausta ensimmäisen kerran. Se tuntui aluksi oudolta, eikä Regina ollut varma, että kasvi selviäisi postituksesta. Kaikki kuitenkin meni hyvin. Nykyään Regina jo tilailee kasveja tottuneesti nettikaupoista, joskin tekee myös hankintoja persoonallisista pienistä liikkeistä Suomesta ja ulkomailta.

– Ostan kasveja tuliaisina muun muassa Virosta. Kasviin syntyy mielestäni aivan erityinen suhde, kun siihen liittyy mukavia matkamuistoja.

Regina kasvattaa taimia myös siemenistä ja vaihtaa pistokkaita viherkasveista kiinnostuneiden ystäviensä kanssa. Hänen harrastuksensa ei kuitenkaan rajoitu vain kasvien hankkimiseen, hoitamiseen ja lisäämiseen vaan hän myös vaihtaa ajatuksia muun muassa Instagramin viherkasviharrastajien yhteisöissä.

– Olen saanut paljon kasviystäviä erityisesti Saksasta ja Ruotsista. Instagram toimii myös kasvieni portfoliona. Siitä näen niiden kehityksen ja kasvun, mutta myös menetykset. Kuten sen, kuinka olin sijoittanut Tillandsia juncea -ilmakasvini liian valoisan ikkunan ääreen ja se pääsi kuivahtamaan.

Harvinaisen kasvin menehtyminen toki harmittaa, mutta toisaalta se on Reginan mielestä osa harrastusta.

– Kun selvittää, minkälaisissa olosuhteissa ja kasvualustassa laji kasvaa luonnossa, on helpompi ymmärtää, miten sitä kannattaa kasvattaa ja hoitona kotona.

Seinällä kiipeilevän aarnipeikonlehden edessä jakkaralla kasvaa kirjoköynnösvehka. Kukkahyllyssä alhaalla on paavonnukkumatti, ylhäällä liuskalehtinen köynnösvehka Philodendron tortum.
Juurakkovehka 'Dragon Scale' säväyttää kirjavilla lehdillään.
Regina on keskittänyt viherkasvikokoelmansa köynnösvehkat, flamingonkukat ja juurakkovehkat olohuoneen ikkunoiden äärelle. Peilin vieressä seinää verhoaa aarnipeikonlehti.
Kasvieni tarkkaa määrää en uskalla kertoa edes miehelleni.

Vaikka Regina myöntää olevansa vähän kasvihörhö, hän ei kuitenkaan vielä ole alkanut puhua kasveilleen tai antaa niille lempinimiä. Siinä olisikin tekemistä, sillä hänen kokoelmassaan on tällä hetkellä reilusti yli sata kasvia.

– Tarkkaa määrää en uskalla kertoa edes miehelleni, Regina hymyilee.

Uusista kasveista hän ei enää haaveile, tosin jos jokin houkutteleva ja persoonallinen kasvi tulee vastaan, sille kyllä aina löytyy tilaa.

– Unelmani on rakentaa taloomme viher- tai lasihuone. Yritän perustella sitä miehelleni sillä, että sen jälkeen meillä ei olisi viherkasveja ympäri kotia ja erityisesti olohuonetta. Hän ei kuitenkaan ole ollut tästä aivan vakuuttunut.

Reginan vinkit viherkasvikotiin

Yhdistele erilaisia

Trooppisen rehevä tunnelma syntyy, kun kasveja on runsaasti. Saat ilmeikkyyttä ja jännitettä kokoelmaan, kun valitset samankaltaisissa olosuhteissa viihtyviä lajeja, joilla on erilaiset kasvutavat. Yhdistele esimerkiksi alaspäin laskeutuvaa tai seinustalle lankojen varaan kasvavaa aarnipeikonlehteä ja näyttäviä köynnösvehkoja.

Kiinnitä huomio myös ruukkuihin

Kasvikokoelma näyttää harmoniselta, kun käytät muodoiltaan, väreiltään tai materiaaleiltaan yhtenäisiä ruukkuja. Lisää halutessasi joukkoon piristykseksi yksittäinen erityylinen ruukku.

Hyödynnä amppeleia

Edullisista ja helppohoitoisista viherkasveista, kuten kultaköynnöksestä ja rönsyliljasta, saat nopeasti vehreän viherseinän jopa kodin varjoisille kasvupaikoille.

Tee oma kasvualusta

Monet trooppiset viherkasvit, kuten esimerkiksi flamingonkukat sekä köynnös- ja juurakkovehkat, pitävät happamasta, ilmavasta ja kosteahkosta mullasta. Kasvualustan voi sekoittaa itse esimerkiksi kookoskuidusta, perliitistä ja kaarnasta. Regina puhdistaa kaarnan kiehuvalla vedellä ennen käyttöä. Kaarnan sijaan voit käyttää orkideamultaa.

Kastele sadevedellä

Kastele kasvit mahdollisuuksien mukaan sade- tai kaivovedellä. Jos käytät hanavettä, anna sen seistä, hapettua ja lämmetä huoneenlämmössä ennen kastelua.

Pidä hyvää huolta

Tarkista kasvit kastelukierroksen yhteydessä säännöllisesti. Paras tapa pitää tuholaiset loitolla on huolehtia hoidosta ja kasvattaa hyväkuntoisia, vastustuskykyisiä kasveja.

Voit seurata Reginan viherkasviharrastusta Instagramissa @_k_a_s_v_a_

MAINOS - SISÄLTÖ JATKUU MAINOKSEN JÄLKEEN
Kasteluvahdit kaikille kasveillesi! Tilaa omasi Meillä kotona -kaupoista
SISÄLTÖ JATKUU
Kommentoi »