Unelmien Talo&Koti

”Arjessa pitää olla taikapölyä” – Rosa palasi lapsuudenkotiinsa ja loi sinne perheelleen tarunomaisen kodin

”Arjessa pitää olla taikapölyä” – Rosa palasi lapsuudenkotiinsa ja loi sinne perheelleen tarunomaisen kodin
Rosa Toivanen sai vapaat kädet sisustaa ja remontoida vanhempiensa omistaman pienkerrostalokodin, ja lopputulos on lumoava.
Julkaistu: 14.10.2021

Vuonna 2017 Rosa Toivanen ja tyttäret Iris, 8, Lilja, 3, ja Amalia, 1, muuttivat Mikkelissä sijaitsevan pienkerrostalon keskimmäiseen kerrokseen. Talo oli Rosan koti myös lapsena.

Rosa Toivanen, kotisi on 80 vuotta vanha – kerro sen historiasta.

Talo sijaitsee puutarhakaupunginosassa. Sen rakennutti viipurilainen Eino Pusa vuonna 1941. Alakerrassa sijaitsi pukuompelimo, ja ylimmissä kerroksissa asuttiin neljässä eri asunnossa. Kun muutimme taloon ollessani lapsi, siellä oli seitsemän keittiötä ja vessaa! Aikoinaan lähistöllä oli ollut kasarmi, joten taloissa oli asunut kenraaleita ja upseereita.

Rosan vanhempien omistama pienkerrostalo on rakennettu vuonna 1941. Kauniista ovista kuljettiin aikoinaan erillisiin asuntoihin. Talossa oli aiemmin liiketoimintaa sekä neljä eri asuntoa. Niissä asui kenraaleita ja upseereita, jotka työskentelivät läheisellä kasarmilla.
Rosan kotitalo on säilyttänyt alkuperäisen ulkomuotonsa. Siinä on tilaa yhteensä 350 neliötä ja 15 huonetta. Rosan käytössä on 150 neliötä sekä sauna, eteinen ja kodin­hoitohuone. Piha tarjoaa mukavaa puuhaa, paviljongin suojissa voi nauttia levosta ja leivoksista.

Talo on nuoruudenkotisi, kerro perheesi ja talon yhteisestä tarinasta?

Kun muutimme taloon, se oli alkuperäisessä kunnossa, eikä sitä ollut korjattu pilalle. Vanhempani halusivat palauttaa 1940-luvun tunnelman ja loiston. Taloa on remontoitu vuosien saatossa koko perheen voimin: on poistettu turhia väliseiniä, uusittu pinkopahveja ja tapetoitu seiniä paperitapeteilla. Muovia rakenteista ei löytynyt silloin, eikä löydy nytkään.

Kun minä ja sisareni aikuistuimme, vanhempamme muuttivat muualle työn perässä. Alakerrassa ovat vanhempieni työtilat, ja yläkertaa he pitävät kaupunki-kesämökkinään, jossa yöpyvät täällä käydessään.

Rakastat satumaisia asioita, miten se näkyy sisustuksessasi?

Tykkään kaikesta kiiltävästä yhdistettynä luonnon väreihin. ­Käytän sisustuksessa mielelläni keveitä kankaita ja pitsiverhoja. Minua kiehtovat myös vanhojen tavaroiden tarinat. Mielikuvituksellisimmat esineet, kuten taikaa sisältävät pullot, ovat löytäneet paikkansa ikkunoiden välistä, hyllyiltä ja pöydiltä – mistä vain!

Huonekalujen järjestystä vaihdan kausiluonteisesti, joskus yllättäenkin. Kun inspiraatio iskee, kaikki on hetkessä päälaellaan.

Leivomme paljon. Herkuttelemme kakun aina Arabian kultareunaisilta lempilautasilta. Elämässä on lupa nauttia joka hetkestä. Arjessa saa olla ripaus luksusta.

Sinisen salongin rokokoo-kalustoon kuuluvalle pöydälle asetettu peili kertaa kirppikseltä ostettujen kynttilälyhtyjen valoa.
Seinälle kiinnitettyyn tankoon voi ripustaa jänniä esineitä. Hylly on pelastettu polttopuukasasta mökiltä, sohva puolestaan edellisestä työpaikasta. Vanha ovi on kierrätyskeskuksesta ja sarvet kirppikseltä.
Vaaleanpunaisen salongin rokokoo-kalusto löytyi Tori.fistä. Myyjä oli juuri verhoillut sen uudelleen. Mustajalkaisen pöydän pinnan Rosa tuunasi mosaiikilla. Aito lehmäntalja on Ikeasta, lamppu kirpparilta. Funkis-tyylin takka toimii nykyään katseenvangitsijana. Peileistä voi seurata valon leikkiä. Iso kattolamppu on vanhempien kodista, pienempi kirppiksel­tä.
Pianon Rosa osti tuttavan kautta Kansalaisopistosta. Puureliefit ja muut koristeet ovat kirppislöytöjä.
Äidiltä saadun pöydän Rosa maalasi roosaksi. Sinisen huoneen vihreä­kupuinen kattolamppu oli uskomaton, 300 euron kirppislöytö, jonka korjaaminen maksoi 60 euroa.

Kerrot, että inspiroidut äitisi luovuudesta, mikä siinä innostaa?

Vanhempani elävät vanhojen, pelastettujen aarteiden keskellä. ­Äitini on opettanut, että vähälläkin voi saada paljon, kun käyttää luovuuttaan. Silloin ei suuria rahasummia tarvita.

Minulla on rohkeutta sisustaa oman fiiliksen mukaan. Koristelen kotia erikoisilla esineillä ja ennakkoluulottomilla yhdistelmillä. ­Haluan ympäröidä itseni väreillä, kuten roosan hempeydellä, ­Intiaan ajatukset vievällä turkoosilla ja kohtalokkaalla mustalla.

Mikä kodissanne on parasta?

Kodissamme on lämmin energia, siellä näyttää ja tuntuu hyvältä. Rakastan vanhan talon tunnelmaa, narisevia lattioita ja hyvää ­sisäilmaa. Meillä on aina ovi auki rakkaiden ihmisten tulla. Täällä saa pysähtyä hetkeen ja ajattomaan aikaan.

Tilaa Meillä kotona -uutiskirje!
Saat ihanat kodit, sisustusideat, puutarhavinkit, DIY-ohjeet ja reseptit sähköpostiisi kaksi kertaa viikossa
Rosa on visualisti, joka näkee herkkyyttä arkisissakin asioissa. Hedelmistä ja vihanneksista saa luotua upeita, mehevänsävyisiä asetelmia.
Keittiön vanha pöytäryhmä on peruja ajalta, jolloin Rosan vanhemmat ja sisarukset asuivat talossa. Hyllylle on koottu kauniita löytöjä.
”Rakastan talon vanhaa tunnelmaa, narisevia lattioita ja hyvää sisäilmaa.”
Rosa Toivanen
Kotona ei voi olla koskaan liikaa kasveja. Rosa kerää mieluiten luonnonkukkia ja tekee niistä asetelmia pelin eteen. Maljakkona toimii kuusen­mallinen lyhty. Ebba Masalinin juliste on liimattu reunoista vanhaan ikkunaan. Tarjotin on kirppislöytö, ja teepannun Rosa on saanut lahjaksi.
Rosa tykkään kattaa pöydän kauniimpiin astioihin, mitä kaapista löytyy. Kotonaleivottua kermakakkua ja kahvia on lupa nauttia arkenakin.
”Äitini on opettanut, että vähälläkin voi saada paljon, kun käyttää luovuuttaan.”
Rosa Toivanen
Lasipurkeissa kasvaa cayennepippurin taimia, jotka Rosa on kasvattanut siemenestä.
”Minulla on rohkeutta sisustaa oman fiiliksen mukaan. Kodissamme on lämmin energia.”
Rosa Toivanen
Rappukäytävän kauniit pinnat kertovat talon rakennusaikaisista valinnoista.
Nuoret taiteilijat piirtävät akvaario- ja aistihuoneessa. Täällä on lupa rentoutua. Varjon avulla Rosa loi hauskan loikoilupaikan, jossa kelpaa ottaa vaikka päivänokoset. Tapetti on Pihlgren & Ritolan Rokokoo-aika.
Rosan makuuhuoneen mustat yksityis­kohdat luovat särmää. Mandala-­huivi on kirppislöytö Espanjasta. Öljyvärityön maalasi Rosa.
”Meillä on aina ovi auki rakkaiden ihmisten tulla. Täällä saa pysähtyä ajattomaan aikaan.”
Rosa Toivanen
Makuuhuoneen herkullinen tapetti on Pihlgren & Ritolan Punapaula. Jykevä piironki on Rosan serkun artesaanikoulun lopputyö.
Iriksen huoneen keinutuoli on pienempien sisarusten isän lapsuudesta. Pöytä on hankittu kierrätyskeskuksesta. Pöydän päällä olevan, nyt entisöidyn hyllykön Rosa on saanut lapsena kummitädiltään. Vanha kirjaisinlokero eli kasti on maalattu kauniin turkoosiksi. Tapetti on Pihlgren & Ritolan Tunturikukka.
Yläkerran kamari on varattu Tarja-äidille hänen Mikkelin-reissuillaan. Sänky on peräisin perikunnasta Helsingistä. Japanilaiset puukengät ovat perheessä olleelta vaihto-oppilaalta, samoin kala-aiheinen sashiko-kirjonta, jonka on tehnyt tytön isoäiti. Kaunis kangas on kirppikseltä. Tapetti Pihlgren & Ritolan Syreeni.
5 kommenttia