
Joulutorttutaikina – näin valitset sopivan taikinan ja leivot entistä paremmat tortut
Joulutorttutaikinaksi käy monta vaihtoehtoa. Lehtevimmät tortut valmistuvat voi-, lehti- tai torttutaikinasta, ja eniten makua löytyy rahkalla tai perunalla höystetystä taikinasta. Kokeile ja löydä oma suosikkisi!
Voitaikina
Voitaikinan raaka-aineena on voi, joka tekee taikinan mausta aromikkaan. Pakasteena ostettu voitaikina kannattaa leipoa heti sulattamisen jälkeen jääkaapin viileänä. Itse tehty voitaikina kannattaa viilentää hyvin ennen käyttöä. Leivonnaiset ovat sitä lehtevämpiä, mitä viileämpinä leivonnaiset saa uuniin. Taikinaa on vaikea käsitellä, jos se pääsee lämpenemään liikaa.

Lehtitaikina
Lehtitaikina on useaan kertaan kaulittua taikinaa, jossa on kerroksittain taikinaa ja rasvaa. Rasvana lehtitaikinassa on useimmiten margariini. Taikina kestää hyvin käsittelyä huoneenlämmössä, ja siksi se sopii aloittelevillekin leipojille. Eri valmistajien taikinoiden paksuudet vaihtelevat.

Torttutaikina
Torttutaikina kestää hyvin käsittelyä, eikä ole niin herkkä lämmölle kuin voitaikina. Rasvana taikinassa käytetään margariinia. Myös torttutaikinalevyjen paksuus vaihtelee eri valmistajilla. Ohuemmat taikinat on helpompi täyttää. Paksummista taikinoista valmistuvat lehtevimmät ja korkeimmat joulutortut.
Rahkavoitaikina
Rahkavoitaikinassa on mukana maitorahkaa, joka tekee taikinasta erityisen maukkaan. Kaulitusta taikinasta leivotuista tortuista tulee lehtevämpiä. Taikinan kannattaa antaa jähmettyä viileässä, jotta sen työstäminen on helpompaa.

Perunavoitaikina
Perunavoitaikinaan käytetään soseutettua perunaa, joka tekee taikinasta maukkaan. Taikinan koostumus on tiiviimpi, eikä leivonnaisista tule kovin lehteviä.
Yhteen perunavoitaikina-annokseen tarvitset 150 g voita tai leivontamargariinia, 2 dl vehnäjauhoja ja 150 g soseutettua perunaa. Sekoita keskenään huoneenlämpöinen rasva, jauhot ja perunasose. Nosta taikina viileään lepäämään ja kovettumaan pariksi tunniksi ennen leipomista.
Joulutorttujen voitelu
Itse tehdystä taikinasta valmistetut tortut on hyvä voidella aina. Kaupan pakastetaikinoista valmistettuja torttuja puolestaan ei tarvitse välttämättä voidella ja niistä tulee jopa muhkeamman lehtevämmät ilman voitelua. Mutta jos kaipaat torttuihin ennemmin kiiltoa pintaan, ne kannattaa voidella. Samoin, jos koristelet ne pähkinärouheella, siemenillä tai kookoshiutaleilla ennen paistoa. Ripotteet tarttuvat voideltuun pintaan paremmin.
