Maku

Joulutorttutaikina – näin valitset sopivan taikinan ja leivot entistä paremmat tortut

Joulutorttutaikina – näin valitset sopivan taikinan ja leivot entistä paremmat tortut
Joulutorttutaikinaksi käy monta vaihtoehtoa. Lehtevimmät tortut valmistuvat voi-, lehti- tai torttutaikinasta, ja eniten makua löytyy rahkalla tai perunalla höystetystä taikinasta. Kokeile ja löydä oma suosikkisi!
Julkaistu: 20.11.2020

Voitaikina

Voitaikinan raaka-aineena on voi, joka tekee taikinan mausta aromikkaan. Pakasteena ostettu voitaikina kannattaa leipoa heti sulattamisen jälkeen jääkaapin viileänä. Itse tehty voitaikina kannattaa viilentää hyvin ennen käyttöä. Leivonnaiset ovat sitä lehtevämpiä, mitä viileämpinä leivonnaiset saa uuniin. Taikinaa on vaikea käsitellä, jos se pääsee lämpenemään liikaa.
Nyhtötähtitorttu on voitaikinasta leivottu jättimäinen joulutorttu, josta riittää napsittavaa. Ohjeen täytteenä on käytetty viikunamarmeladia, mutta voit kokeilla myös perinteistä luumumarmeladia tai paistonkestävää omena-inkiväärihilloa.

Lehtitaikina

Lehtitaikina on useaan kertaan kaulittua taikinaa, jossa on kerroksittain taikinaa ja rasvaa. Rasvana lehtitaikinassa on useimmiten margariini. Taikina kestää hyvin käsittelyä huoneenlämmössä, ja siksi se sopii aloittelevillekin leipojille. Eri valmistajien taikinoiden paksuudet vaihtelevat.
Kukkatortut taitellaan niin, että sakaroiden keskelle muodostuu suloinen sydänkuvio. Mallin ansiosta hilloa riittää jokaiselle suupalalle. Tortut voi valmistaa lehti- tai torttutaikinasta.

Torttutaikina

Torttutaikina kestää hyvin käsittelyä, eikä ole niin herkkä lämmölle kuin voitaikina. Rasvana taikinassa käytetään margariinia. Myös torttutaikinalevyjen paksuus vaihtelee eri valmistajilla. Ohuemmat taikinat on helpompi täyttää. Paksummista taikinoista valmistuvat lehtevimmät ja korkeimmat joulutortut.

Rahkavoitaikina

Rahkavoitaikinassa on mukana maitorahkaa, joka tekee taikinasta erityisen maukkaan. Kaulitusta taikinasta leivotuista tortuista tulee lehtevämpiä. Taikinan kannattaa antaa jähmettyä viileässä, jotta sen työstäminen on helpompaa.
Pienet joulutortut leivotaan kanelilla ja kardemummalla maustetusta rahkavoitaikinasta. Luumumarmeladitäytettä on tuunattu karpaloilla, suklaalla ja lorauksella rommia.

Perunavoitaikina

Perunavoitaikinaan käytetään soseutettua perunaa, joka tekee taikinasta maukkaan. Taikinan koostumus on tiiviimpi, eikä leivonnaisista tule kovin lehteviä.
Yhteen perunavoitaikina-annokseen tarvitset 150 g voita tai leivontamargariinia, 2 dl vehnäjauhoja ja 150 g soseutettua perunaa. Sekoita keskenään huoneenlämpöinen rasva, jauhot ja perunasose. Nosta taikina viileään lepäämään ja kovettumaan pariksi tunniksi ennen leipomista.

Joulutorttujen voitelu

Itse tehdystä taikinasta valmistetut tortut on hyvä voidella aina. Kaupan pakastetaikinoista valmistettuja torttuja puolestaan ei tarvitse välttämättä voidella ja niistä tulee jopa muhkeamman lehtevämmät ilman voitelua. Mutta jos kaipaat torttuihin ennemmin kiiltoa pintaan, ne kannattaa voidella. Samoin, jos koristelet ne pähkinärouheella, siemenillä tai kookoshiutaleilla ennen paistoa. Ripotteet tarttuvat voideltuun pintaan paremmin.
Suolaiset täytteet sopivat myös mainiosti joulutorttujen täytteeksi. Miltä kuulostaisi esimerkiksi punajuurihummus, sitruunainen lohitahna tai sinapilla maustettu kinkkutahna? Kurkkaa suolaisten joulutorttujen ohje.
Kommentoi »