Maku

Pienet joulutortut

2 h 40 min
4
3

Pienet joulutortut

KA
3
4
Pienet joulutortut leivotaan kanelilla maustetusta rahka-voitaikinasta, joka on lehtitaikinaa mureampi ja vähärasvaisempi. Kaunis muoto ja tuunattu luumuhillo tekevät joulutortusta kiinnostavan ja superherkullisen.
Teksti Elina Jyväs
Kuvat Riikka Kantinkoski
Tulosta
Mainos

Ainekset (25 kpl)

Rahka-voitaikina

  • 4 1/2 dlvehnäjauhoja
  • 1/2 dltomusokeria
  • 1 tlleivinjauhetta
  • 1 tlkanelia
  • 1/2 tlkardemummaa (jauhettua)
  • 200 gvoita
  • 250 gmaitorahkaa

Luumu-karpalotäyte

  • 300 gmarmeladia (luumu)
  • 100 gkarpaloita (hienoksi silputtuna)
  • 50 gtummaa suklaata (hienoksi rouhittuna)
  • 1 rklrommia (tai madeiraa tai viskiä)

Voiteluun

  • 1 kplmunaa

Koristeluun

  • 50 gmantelilastuja
  • 1 rkltomusokeria

Tee näin

2 h 40 min
{
AKTIIVINEN40 min
PASSIIVINEN2 h

Yhdistä kulhossa vehnäjauhot, tomusokeri, leivinjauhe, kaneli ja kardemumma.

Nypi joukkoon voi, murumaiseksi seokseksi. Lisää rahka ja sekoita nopeasti tasaiseksi taikinaksi. Älä vaivaa, jotta taikinaan ei muodostu sitkoa.

Kääri taikina muovikelmuun ja nosta jääkaappiin 1–2 tunniksi.

Valmista täyte. Yhdistä luumuhilloon silputut karpalot, rouhittu suklaa ja alkoholi. Siirrä tarvittaessa jääkaappiin.

Ota puolet taikinasta huoneenlämpöön. Jätä loput jääkaappiin odottamaan.

Kauli taikina jauhotetulla alustalla ohuemmaksi (noin 3 mm) ja suorakaiteen muotoiseksi levyksi. Ota taikinasta neliöitä (8 cm x 8 cm) taikinapyörällä tai veitsellä.

Voitele taikinaneliöt vatkatulla munalla. Leikkaa taikinalevyn vastakkaisiin kulmiin viillot. Nosta taikinalevyn keskelle nokare luumutäytettä.

Nosta taikinan reunat hillon yli ristiin, sinetiksi. Paina ne tiiviisti kiinni taikinaan, jotta kuvio ei aukea paistamisen aikana. Kauli ja täytä loput taikinasta samalla tavalla.

Voitele joulutorttujen reunat vatkatulla munalla. Ripottele päälle hieman mantelilastuja.

Paista tortut 225-asteisen uunin keskitasolla kauniin värisiksi noin 10 minuuttia, koosta riippuen.

Anna joulutorttujen jäähtyä ja siivilöi päälle tomusokeria ennen tarjoilua.

  • Kokeile myös kauniita kukkatorttuja. Leikkaa taikinaneliöön viillot joka kulmaan. Nosta reunat keskelle ja paina tiiviisti kiinni. Voitele munalla ja lusikoi keskelle täytettä.
MITÄ PIDIT?
4
Katso myös nämä