
Lapsena en tiennyt kamalampaa kuin keittojuurekset – aikuisena kaikki on toisin
Maku-lehden päätoimittaja Jenny Brandt rakastaa nykyään juureksia. Perheen karjalanpaistissakin juuresten osuus kasvaa vuosi vuodelta niin, että kohta ruoka on ehkä kokonaan lihaton.
Lapsena en tiennyt mitään epämiellyttävämpää kuin keittoaterian kuutioidut juurekset. Söin porkkanaa helposti raakana, mutta kypsennettynä en saanut alas palaakaan.
Nyt vanhempana kaikki on toisin. Mitä pidempään paahtunutta, sen parempaa.
Pieni jälki lapsuudestani ehkä jäi, sillä juurekset eivät ole ruoissani koskaan kuutioina, vaan raasteina, siivuina, lohkoina, suikaleina tai esimerkiksi lantteina. Tästä huolimatta, tai ehkä juuri tämän vuoksi, juurekset löytävät reitin melkein ruokaan kuin ruokaan.
Useimmiten valmistan juureksia lohkoina uunissa ja lisään niitä salaatteihin tai syön sellaisenaan halloumin tai fetan kanssa. Raastettu porkkana ja palsternakka sujahtavat niin bolognesekastikkeeseen kuin sämpylätaikinaan. Tagliatellen tapaan suikaloitu lanttu on hauska vaihtoehto pastalle.
Anna rohkeasti juureksille aterian päärooli. Kokeile juuriselleripihvejä, joita kehutaan maailman parhaiksi kasvispihveiksi.
Juurekset sopivat täydellisesti myös makeisiin leivonnaisiin. Punajuuri-suklaakakun lisäksi suosikkini on porkkanakakun tapaan valmistettava juureskakku, jossa on bataattia, palsternakkaa, punajuurta ja porkkanaa niin paljon kuin taikinakulhoon mahtuu!
Juurekset ovat myös helppo tapa vähentää lihan käyttöä. Kun puoliso tekee karjalanpaistia, pyydän aina vaan lisäämään juuresten määrää, sillä ne ovat mielestäni ruoassa parasta. Juuresten osuus padassa onkin kasvanut vuosi vuodelta, ja jos tahti jatkuu, parin vuoden kuluttua ruoka on lihaton.
Juureksille kannattaa myös rohkeasti antaa aterian päärooli. Kokeile vaikkapa juuriselleripihvejä, joita kehutaan maailman parhaiksi kasvispihveiksi. Poimi alta myös muut maukkaat reseptit, joissa juureksia on käytetty monipuolisesti. Juureksiin on helppo rakastua. Raastepöydästä voipi aloitella!