Maun salaisuus löytyy raaka-aineista! Ammattilainen paljastaa 4 vinkkiä, joilla teet elämäsi parhaan caesarsalaatin
Ruoka
Maun salaisuus löytyy raaka-aineista! Ammattilainen paljastaa 4 vinkkiä, joilla teet elämäsi parhaan caesarsalaatin
Klassisesta caesarsalaatista ja sen kastikkeesta löytyy lukemattomia reseptejä ja sovelluksia. Olet jo pitkällä, kun valitset caesariin rapean salaatin ja maukkaan parmesaanin. Kun paistat krutongit ja surautat kastikkeen itse, keräät vuolaimmat kiitokset. Kokkaa varma perusohje tai valitse jokin maukkaista muunnelmista.

Näillä vinkeillä teet elämäsi parhaan caesarsalaatin

1. Lisää makua krutongeilla

Leikkaa kuivahtaneet leipäviipaleet reilun kokoisiksi kuutioiksi. Makulaisten suosikkeja ovat maalais-, vuoka- ja saaristolaisleivästä tehdyt krutongit. Paista leipäkuutiot paistinpannulla tilkassa oliiviöljyä. Voit paahtaa krutongit myös uunissa (175 °C, 5–10 min). Ilman rasvaa paahdetut krutongit säilyvät jopa viikkoja ilmatiivissä purkissa.

Maustat krutongit helposti lisäämällä öljyyn pippuria, murskattua valkosipulia tai hienonnettuja tuoreita yrttejä. Esimerkiksi persilja ja timjami toimivat hyvin. Lisää 2 rkl öljyä, 1–2 hienonnettua valkosipulinkynttä ja 2 rkl yrttisilppua. Öljyiset krutongit säilyvät viikon jääkaapissa.

2. Valmista kastike itse

Tee caesarsalaatin kastike huoneenlämpöisistä raaka-aineista majoneesin tapaan. Makua antavat valkosipuli, dijoninsinappi, sardelli- tai anjovisfileet, worcestershirenkastike ja sitruunamehu.

Juustonystävät voivat lisätä kastikkeeseen parmesaaniraastetta. Anjovisfileet ja worcestershirenkastikkeen voi korvata kapriksilla ja valkoviinietikalla, jos haluaa välttää kalaa. Munaton versio valmistuu hyvin liotetuista cashewpähkinöistä. Soseuta silloin kastike pähkinöistä, vedestä, öljystä sekä lisää mausteeksi valkosipulia, dijoninsinappia, viinietikkaa ja parmesaaniraastetta.

3. Suosi rapeaa salaattia

Valitse caesariin rapeita ja meheviä salaatinlehtiä. Perinteisesti käytetään rooman- eli sidesalaattia, joka on pitkulaisen mallinen ja kestää tukevan kastikkeen.

Jos haluat vaihtelua, korvaa roomansalaatti jollakin muulla rapealla salaatilla, esimerkiksi jääsalaatilla tai lehtikaalilla.

4. Panosta juustoon

Juustossa ei kannata pihistellä. Valitse voimakkaan makuinen parmesaanipala ja vuole siitä kunnon kokoisia lastuja salaatin pinnalle juuri ennen tarjoilua. Suomi-versiossa toimivat myös emmentaalilastut, varsinkin savusilakoiden kanssa.

Parhaat caesarsalaatit – perusohje ja 4 sovellusta

Perinteinen caesarsalaatti

Caesarsalaatti on lähtöisin tijuanalaisen hotelli Caesarsin keittiöstä. Sisälsikö kastike anjovista vai vain worcestershirenkastiketta ja punaviinietikkaa, kuuluiko muna vain kastikkeeseen vai lisäksi salaatin päälle – versioita on yhtä monta kuin reseptinikkariakin. Yhtä kaikki, aitoon caesarsalaattiin kuuluvat roomansalaatti, parmesaani, worcestershirellä kirpeytetty sakea kastike sekä krutongit. Salaatti yksinkertainen valmistaa, mutta makua siinä on paljon. Itse tehdyt krutongit ja kastike tekevät salaatista superhyvän. Testaa caesarsalaattia sellaisenaan tai lisäkkeenä.

Ruokaisa caesarsalaatti

Lisää caesarsalaatin perusohjeeseen savustettua lohta, avokadoa ja kapriksia. Näin saat perinteistä versiota ruokaisamman caesarsalaatin.

Lehtikaalicaesar

Valmista lehtikaalicaesar vaihtamalla perinteinen roomansalaatti lehtikaaliin. Lisäruokaisuutta saat ravunpyrstöillä. Ruukussa myytävät lehtikaalin versot voi huoletta käyttää salaattiin sellaisenaan, ja näin vältät lehtiruotien poistamisen.

Savusilakkacaesar

Caesarsalaatin Suomi-versiossa, savusilakkacaesarissa, maistuu nimensä mukaisesti savusilakka. Tee krutongit ruisleivästä ja korvaa parmesaani emmentalilla, ja uusi klassikko on syntynyt!

Katkarapucaesar

Rapujen maku sopii täydellisesti aromikkaan caesarkastikkeen pariksi. Katkarapucaesarista löytyy jättikatkaravunpyrstöjä sekä tuttuun tapaan perinteinen salaattipohja parmesaaneineen.

Kommentoi »