3 × sama valaisin, mutta erilainen sisustus – Kultakello, Lokki ja Sinnerlig sopivat kotiin kuin kotiin
Sisustusideat
3 × sama valaisin, mutta erilainen sisustus – Kultakello, Lokki ja Sinnerlig sopivat kotiin kuin kotiin
Kultakello, Lokki ja Sinnerlig vilahtelevat nyt sisustuslehtien ja sosiaalisen median kuvissa – eikä ihme, sillä nämä nykyiset ja tulevat klassikkovalaisimet sopivat erityylisiin koteihin ja valaisevat kauniisti. Poimimme saman valaisimen kolmesta täysin erilaisesta kodista, katso kuvat!
9.11.2023
 |
Meillä kotona

Artekin Kultakello on kultainen klassikko

Artekin klassikkovalaisin A330S eli Kultakello sopii kotiin kuin kotiin ja vilahtelee nyt sisustuslehtien sivuilla tämän tästä. Valaisimesta on musta, valkoinen ja metallivärinen versio, mutta messinkinen riippuvalaisin on suosituin. Alunperin sen suunnittelivat Aino ja Alvar Aalto helsinkiläiseen Savoy-ravintolaan vuonna 1936, ja se oli näytteillä Suomen osastolla Pariisin maailmannäyttelyssä vuonna 1937. Kultakellosta on tullut suosikkiesine, joka tuo hohtoa ja arvokkuutta kodin sisustukseen. Uustuotannossa olevaa klassikkoa valmistetaan nyt täysmessinkisenä, kuten alkuperäistä Savoy-ravintolan valaisinta.

Kunhan on värikästä! Melinan 90-luvulla rakennettu rivitalokoti on sisustettu värikkäästi kierrätyslöydöillä ja klassikokalusteilla. Kultakello-valaisin on Melinan ensimmäisiä designhankintoja. Kuva Anna Riikonen.
Julia ja Klaus Uimosen perheen uudessa hirsitalossa Raisiossa tupakeittiön värimaailma on mustavalkoinen kultaisilla yksityiskohdilla. Kolme Kultakelloa ruokapöydän yläpuolella ovat näyttävä kokonaisuus. Kuva Mikko Kaaresmaa.
Kuvataiteilija Mikaela Wickströmin keittiö tuntuu avaralta, sillä osa vaaleanpunaiseksi maalatuista seinistä on ilman yläkaappeja. Työtasoa valaisevat Artekin Kultakello-valaisimet. Kuva Krista Keltanen.

Sinnerligin vetovoima on punottu yksinkertaisuus

Supersuosittu Ikean Sinnerlig on tyylikäs ja uniikki valaisin designvalaisimia edullisempaan hintaan. Ilse Crawford suunnittelema Sinnerlig on bamburistikkoisen lampunvarjostin. Jokainen valaisinon käsin tehty ja siksi yksilöllinen. Punottu materiaali luo lämmintä ja kutsuvaa hehkua ja heittää huoneeseen koristeellisia valokuvioita.

Sisustussuunnittelija Nina Möllerin kakkoskoti on 1960-luvun huvila villissä puutarhassa merenrannalla. Huvila on sisustettu kierrätyslöydöillä ja desigklassikoilla. Tunnelmassa Yhdysvaltojen itärannikko kohtaa Ruotsin länsirannikon. Nina teetti itse suunnittelemansa ruokapöydän puusepällä. Børge Mogensenin J39-tuolit ovat Frederician mallistosta Nomartista. Ikean Sinnerlig-valaisimet sopivat mutkattomasti hintavampien klassikoiden seuraan.
Sinnerlig toimii huoneessa kuin huoneessa. Floristi Saara Nevalaisen vuonna 1946 rakennetun kesämökin makuuhuone on valoisa ja avara. Luonnonmateriaalista punottu Sinnerlig sopii mainiosti tapetissa toistuviin saniaisiin. Kuva Hanna Marttinen.
Mushkan värikäs rintamamiestalo on täyttynyt kierrätyslöydöistä. Mushka haaveili Pihlgren ja Ritolan Ken kiuruista ­kaunein ­-tapetista vuosia. Ruokapöytä on tehty päärynäpuusta. Tuolit ovat Jussi Peipon Askolle suunnittelemia sekä Venetsia-mallistoa. Kaksi näyttävää Sinnerlig-valaisinta vierekkäin yhdistävät hauskasti eriparisen huoneen tyylin.

Kaikkien kotien Lokki

Yki Nummen Ornolle suunnittelemaa ja akryylista taivutettua Lokkia valmisti ensin loviisalainen Sanka. Lokki-valaisin on akryylistä valmistettujen valaisinten uranuurtaja ja yksi tunnetuimpia suomalaisia design-klassikkoja. Se on kahdesta samanlaisesta akryyliosasta ketjuin yhteen koottu, ja muotonsa vuoksi valaisin tunnetaan myös nimellä Lentävä lautanen. Lokki-valaisimen valaistusominaisuudet ovat nykyisen valmistajan Innoluxin mukaan huippuluokkaa: se antaa sekä epäsuoraa että suoraa valoa ja on häikäisemätön.

Lähiömutsi-tilistään tutun Hanne Valtarin värikkään kerrostalokodin keittiössä on 1950-luvun tunnelmaa, viherkasveja ja kierrätyslöytöjä. Yki Nummen Lokki-­valaisimen Hanne sai lahjaksi ensimmäiseen omaan kotiinsa. Tapetti on Boråstapeterin Rabar­ber. Kuva Krista Keltanen.
Vanhan lakkitehtaan huikeasta miljööstä Kurikassa tuli Päivin ja Juhan upea koti. ”Täällä ei ole mitään tavallista”, Päivi kertoo. Kodissa nautitaan väreistä. Ensimmäisen kerroksen ruokailu­tilan väripilkkuna on Yrjö Kukkapuron ruokailu­ryhmä. Lokki sopii mainiosti retrotyyliseen sisustukseen. Kuva Riina Peuhu.
Mikan ja Linnean vuonna 2021 rakennetun uudenkarhean kodin seinät ovat koivuvaneria. Minimalististyylisen olohuoneen sisustuksen kruunaa klassikkovalaisin Lokki. Kuva Riitta Sourander.

3 kommenttia