Mushka löysi unelmien rintamamiestalon kuin kohtalon sanelemana – ”En ollut uskoa silmiäni”
Sisustus
Mushka löysi unelmien rintamamiestalon kuin kohtalon sanelemana – ”En ollut uskoa silmiäni”
Kuin kohtalon sanelemana Mushka löysi perheelleen unelmiensa rintamamiestalon. Koti on täyttynyt kierrätyslöydöistä, joiden hankintamatkat ovat hauskoja tarinoita.
1.3.2023
 |
Unelmien Talo&Koti

Joskus asiat vain loksahtavat kohdal­l­een, ihan kuin niin olisi tarkoitettu. Tämän sai kokea Mushka ­Koivuniemi perheineen kesällä 2014.

– Olimme viikkoa ­aikaisemmin saaneet myytyä edellisen, 1980-­luvun kotimme, kun Toivion suositulta asuinalueelta Pirkkalassa tuli rintamamiestalo myyntiin. Olin aina haaveillut vanhasta talosta ­tarinoineen, Mushka kertoo.

Jo asuntonäytöllä vastaan tuli erikoisia yhteen­sattumia: Mushka oli jo vuosien ajan ­tehnyt leikekirjaa tulevaisuuden kodin sisustuksesta. Tapettisuosikkeihin kuului kotimaisen Pihlgren ja Ritolan Ken kiuruista kaunein. ­Mushka oli lisäksi tehnyt kirpputorilla kaupat astiakaapista, vaikka uudesta kodista ei vielä silloin ollut edes tietoa. Mitä tapahtuikaan, kun Mushka astui näytössä kodin ruokailuhuoneeseen?

– En ollut uskoa silmiäni, siellä se oli, minun lempitapettini ja sen vieressä lähes samanlainen astiakaappi kuin ostamani. Viimeistään siinä ­vaiheessa tunsin, että tämä koti on meidän.

Eikä siinä vielä kaikki. Kun saman kadun ­varrella asuvalle Mushkan isälle selvisi, mitä taloa tytär perheineen oli käynyt katsomassa, tokaisi hän, että ”se on hyvä talo, koska sen on kirvesmies Rantanen itselleen aikoinaan rakentanut”.

– Samalla selvisi, että talo oli hyvän lapsuuden­ystäväni ja esikoisen kummitädin mummula, Mushka muistelee.

Mushka haaveili Pihlgren ja Ritolan Ken kiuruista ­kaunein ­-tapetista vuosia. Ruokapöytä on tehty päärynäpuusta. Tuolit ovat Jussi Peipon Askolle suunnittelemia sekä Venetsia-mallistoa. Maalaus tuotiin rullattuna Thaimaasta. Renginkaappi vasemmalla on ­­kirppis­löytö.
Peili löytyi H&M ­Homesta.
”Meillä on sellaista vanhan ajan meininkiä. Kaikki tietävät, että ystävät ovat tervetulleita tänne ilman etukäteisilmoituksia.”
Mushka tuunasi Ikean Ivar-­kaapin tumman­siniseksi. ­Kaapin päällä on ­Pentikin ­hevonen.
Vanha taulu on ­Mushkan äidinäidin peruja.
Olo- ja ruokailuhuone ovat yhtä avaraa tilaa. Mushka on itsekin yllättynyt, miten paljon vihreän eri sävyt häntä ovat alkaneet puhutella.

Talosta oli pidetty hyvää huolta, joten mitään akuuttia remonttia ei tarvittu. Pintojen maalaamisen lisäksi suurimmat muutokset ovat olleet keittiön uusiminen sekä kellarikerroksen totaaliremontti, joka tehtiin seitsemän vuotta muuton jälkeen. Pieniä mullistuksia talossa kyllä ­koetaan useinkin.

– Olen spontaani innostuja ja haluaisin ­toteuttaa ideat heti paikalla. Olen krooninen ­torittaja ja kierrätyksen ­ehdoton kannattaja. ­Olisi järjetöntä ostaa kalusteita ­uutena, kun ­niitä ­löytää hyväkuntoisena käytettyi­näkin. Olen rohkea kokeilija, joka uskaltaa erehtyä – ­vaikka harvemmin niin tapahtuu. Olen luonteeltani ­suomalaisittain räväkkä ja se näkyy myös kotona. Insta-tilini nimi on Sisustuksen Sirkus­aakkoset, ­joka kuvaa hyvin sisustustyyliäni. Osittain ­kotimme on perinteinen, mutta sitten esiin ­pomppaa ­yllätyksiä, ihan kuin sirkuksessa!

Tori.fi-löydöt käynnistävät helposti lumipallo­efektin. Kun eteiseen löytyi upea peilikaappi, alkoivat seinät kaivata uutta maalia. Kun ne oli maalattu, ei vanha lattia enää kelvannut.

– Ja keskikerroksen pikkuvessasta uusittiin hana ja pytty, kun sinne löytyi 30 euron antiikkikaappi komentelemaan, Mushka kertoo.

”Keskikerroksen pikkuvessasta uusittiin hana ja pytty, kun sinne löytyi 30 euron antiikkikaappi komentelemaan.”

Kun kodin kalustusta metsästää käytettynä, pääsee kokemaan kaikenlaista mielenkiintoista. Eteisaulaan löytyi Tori.fistä täydellinen vitriini­ehdokas, joka Mushkan suureksi harmiksi ehti mennä hänen nenänsä edestä. Sitten selvisi, että myyjä tuunasi kalusteita työkseen ja lupasi, että Mushkallekin löytyisi mieluinen vitriini. ­Lopulta kotiin päätyi Englannista Suomeen kauan ­sitten matkannut kaunotar vuodelta 1920. Se sai Mushkan toiveesta ylleen oranssin maalin.

Toisella kertaa lähdettiin hakemaan sänkyä Hildalle. Selvisi, että kyseessä olikin sänky­pari, joka oli kuulunut Tampereen Paperitehtaan johtajan kaksosille. Myyjällä oli periaate, että sänkyjen pitäisi saada pysyä yhdessä. Niinpä ­kotiin tultiinkin kahden sängyn kanssa.

Mushka kertoo, että koti tunnetaan ­ystäväpiirissä ”muumitalona, jota ei lukita yöksi”.

– Meillä on sellaista vanhan ajan meininkiä. Kaikki tietävät, että ystävät ovat tervetulleita tänne ilman etukäteisilmoituksia.

Mushkan lapset Hilda, 8, Olavi, 6, ja Helka, 5, rentoutuvat mieluinen Bellus-sohvalla. Se ja rahi löytyivät Maskun Kalustetalosta. Edellisen omistajan valitsema tapetti on Pihlgren ja Ritolan Lumme. Retrohenkinen hylly on Ellokselta ja lamppu hankittu Ikeasta. Lasi­pullo ja kattovalaisin ovat ­Vintiikistä.
Rahin väri tuo mieleen rahka­sammalmättään. Alkuperäiset kakluunit ovat toimivat ja arvokas lämmönlähde muutoin sähkö­lämmitteisessä ­talossa. Lasiset tuikut toistavat olohuoneen värimaailmaa. Korituolin Mushka bongasi ­Tori.fistä. Maton ­Mushka hankki ­Rugvistasta.
Vaalea kaappi on Ikean ­Stockholm-­sarjaa. Sen yläpuolella on vedet­tävä seinäkello, joka on rakas muisto Mushkan äidinäidistä.
Koti tunnetaan ­ystäväpiirissä ”muumitalona, jota ei lukita yöksi”.
Keittiökalusteet ovat Ikeasta. ­Mushka halusi keittiöön ­mahdollisimman vähän yläkaappeja.
Sopivat hyllyt saatiin ­sahaamalla Ikean tammitasot ­pituussuuntaan halki. Hyllykannakkeet ­hankittiin myös Ikeasta.
Mushka antoi ­ystävälleen Marika Kivipellolle ­vapaat kädet Ikean Ivar-­kaapin maalaa­miseen ja siitä tuli sopivan värikäs. Tilataideteoksen nimi on "Good Vibes Only".
Puuhellaa käytetään ­lähinnä lämmittä­miseen, mutta on siinä huvin vuoksi keitetty muutamat kahvit ja puurotkin. Muina aikoina valurautataso toimii sopivana ­alustana kauniille astioille.
Yläkerran portaikkoon johtava ovi ja sivuseinä poistettiin ja koko aulan ilme muuttui valoisaksi.
Rintamamiestaloja pidetään usein sokkeloisina ja hankalina, kun asuintiloja on parhaimmillaan kolmessa tasossa, mutta Muskhan mielestä heillä on valoisaa ja tilavan tuntuista. Hänestä on vain hyvä, että eri kerroksissa on ihan oma maailmansa. Lapset saavat touhuta rauhassa yläkerrassa ja keskikerros säilyy siistinä, kun on vieraita. Voit seurata Mushkaa Instagramissa @sisustuksen_sirkusaakkoset.
Sinnikkään etsinnän tuloksena löytyi täsmälleen oikean kokoinen vaatekaappi vuodelta 1910. Lattialaatta on Kymppilattian Paris Mix. Jakkaran Mushka ­hankki H&M ­Homesta. Seinän sävy on Tikkurilan Mentoli.
Eteisen sievä rottin­ki­­hylly löytyi kirppu­tori Silinteristä Tampereelta. Vanha apteekki­pullo on sopiva vaasi koriste­heinille. Ken ja Barbie -kyltti on ­Diagnoosi: ­sisustusmania -blogin kylttikaupasta. Hyllyllä on kokoontaittuva Aykasa-­kori. Peili on Amanda B:n.
Yläkerran portaikkoon johtava ovi ja sivuseinä poistettiin ja koko aulan ilme muuttui valoisaksi. Tilalle tehtiin ­pylväikkö tuomaan turvaa ­portaisiin.
Kellarin olotilassa on kylpyläfiilistä. Päivänvarjo on muisto Balin matkalta, rottinkituolit ja pikkupöytä kirppikseltä. Sohvapöytä on Ikean Stockholm-sarjaa. Sohvan virkaa toimittaa kotimaisen Kiteen Huonekalutehtaan Daybed-divaani. Taulun Mushka osti jo aikoja sitten Turun Taideakatemiasta ajatellen, että se sopisi kellarikerrokseen. Peili, koristelehdet ja pitkulainen varjostin on hankittu Amanda B:stä. Kattovalaisin Bazar Bizar.
”Olen krooninen torittaja ja kierrätyksen ehdoton kannattaja. Olisi järjetöntä ostaa kalusteita uutena.”
Eteisen seinällä on lasten vauvakuvia. Taideteoksen on tehnyt Marika Kivipelto. Valaisin on Kartellin Bourgie. Kukkaruukku on hankittu Jotexilta, rottinkiteline viherkasville Ikeasta.
Toiveiden mukainen vitriini tuunattiin alun perin ruskeasta, englantilaisesta antiikkikaapista. Puolipyöreä muoto tekee kaapista persoonallisen.
Mushkan makkarin sängynpääty on maalattu Tikkurilan ­Flamingo-sävyllä.
Lasipillilamput löytyivät Tori.fistä. Sivupöydät hankittiin ­Indiskasta. Seinän takana on ­walk-in-closet.
”En ollut uskoa silmiäni – siellä se oli, minun lempitapettini! Silloin tunsin, että tämä koti on meidän.”
Helkan huoneen ­seinämaalaus on Marika-­ystävän käsialaa. Oran retrovaunut ja vanha keinu ovat kirppis­löytöjä. Kiipeily­otteet ostettiin ­Bauhausista ja puolapuut on teetetty mittatilaustyönä. Kattovalaisin Ikeasta. Värikäs viirinauha oli löytö Tallipihalta Tampereelta.
Hildan makkarin tapetti on Bauhausista, ja alkovin sivuseinät maalattiin kullanvärisellä maalilla. Hildan sänky on saatu ­Mushkan Pauliina-­ystävältä Turusta.
K-Raudan tapetissa seikkailevat dinosaurukset. Seinähylly on Ikeasta. Vanhan sängyn päiväpeitto on ­Marimekon. Säilytyskaluste on Kartellin Componibili. Maton on virkannut lasten mummi.
Vessa uudistettiin Torista löydetyn, 30 euroa maksaneen kaapin ympärille. Lamput ja peilin Mushka hankki Ikeasta. Lavuaari on Otsosonin. Taideteokset Marika Kivipelto.
Rauhallinen omakotitaloalue sijaitsee vain muutaman minuutin automatkan päässä Tampereen keskustasta. Vuonna 1952 rakennettu rintamamiestalo sai uuden ilmeen, kun katto maalattiin, pystylaudoitus vaihtui vaakaan ja talon väri greigeen. Talossa on seitsemän huonetta, keittiö ja sauna, yhteensä 186 neliötä.
6 kommenttia