Kotivinkki

Saaran ja Harrin käsissä vanha torppa muuttui raikkaaksi kesäkodiksi – ”Kaikki on sopivasti pientä, söpöä ja rosoista”

Saaran ja Harrin käsissä vanha torppa muuttui raikkaaksi kesäkodiksi – ”Kaikki on sopivasti pientä, söpöä ja rosoista”
Tamperelaisten Saara Nevalan ja Harri Kangastien punamultainen torppa on sisustettu tilaa säästävillä kalusteilla ja kekseliäillä kukka-asetelmilla. Luonnonmateriaaleilla on saatu aikaan seesteisen pehmeä tunnelma.
Julkaistu 19.8.2020

Perikunnan omistama vanha punamultainen torppa oli saanut olla aikansa omissa oloissaan ja kaipasi hyvästä peruskunnosta huolimatta huomiota. Pari vuotta sitten torppa vaihtoi omistajia, ja sen uudet kesäasukkaat Saara Nevala ja Harri Kangastie kunnostivat torpasta varsinaisen kesän mansikkapaikan.

Kotimaisten kukkien kasvatus on lähellä floristina työskentelevän Saaran sydäntä. Mökkiin jätettiin vanhaa hirsiseinää näkyville.

Saara, miltä torppa näytti, kun tulitte katsomaan kesäpaikkaa ensimmäisen kerran?

Vuonna 1946 rakennettu torppa oli ihan hyväkuntoinen. Taloa oli laajennettu 1980-luvulla, ja siihen oli rakennettu sauna, wc ja eteinen. Halusin kuitenkin tehdä paikasta omannäköisemme ja poistaa seinien kipsilevyt ja lasikuitutapetit. Kaipasin raikkaampaa ilmettä, vaikka periaatteessa torppaan olisi voinut muuttaa hetikin.

Vapaapäivinä ajoimme kotoa Tampereelta Kuortaneelle remontoimaan. Sijainti oli meille täydellinen. Harrin vanhemmat asuvat vieressä, ja mökille on juuri sopivan lyhyt matka viikonloppuisinkin poiketa. Teimme remonttia yhdessä viikonloppuisin, jolloin purimme, paneloimme, maalasimme ja kunnostimme torpasta mieleistämme.

Makuuhuoneen tapetointi oli parisuhdetesti. Tapetin kanssa sai säätää, sillä mökin kaikki seinät ovat vinoja. Olen aika tarkka luonteeltani ja halusin tapetin täydellisesti kohdilleen. Kammarissa oli ennestään kolme tapettikerrosta, joita yritimme irrottaa.

Tuvan seinät paneloitiin ja maalattiin valkoisiksi, mikä raikasti ja avarsi pientä tilaa. Puulattia sai harmaan sävyn. Koko seinän levyinen penkki toimii päivisin sohvana ja öisin lasten sänkynä.
Maitohorsman lakastuneet kukkavarret pörhistyvät ja kihartuvat kauniisti. Niistä voi tehdä upeita kimppuja ja kransseja.

Torpassa on 50 neliötä. Millaisia luovia ratkaisuja olette keksineet pieniin neliöihin?

Näin sisustuslehdessä kuvan koko seinän mittaisesta penkistä. Idean pohjalta Harri ja hänen isänsä tekivät pitkän penkin tuvan seinälle. Se toimii päivisin tyynyjen kanssa sohvana. Isommallekin porukalle löytyy siis istumapaikkoja. Öisin penkki on myös lasten sänky. Illalla siirrämme pitkälle penkille vain petivaatteet. Lapseni Olavi ja Venla mahtuvat hyvin nukkumaan penkillä.

Mökki on rakennettu sotien jälkeen. Miten se näkyy sisustuksessa?

Emme halunneet hankkia vanhaan rakennukseen kauheasti uusia kalusteita ja esineitä. Vanha ja kierrätetty sopi hyvin ajatukseemme, joten kiersin kirpputoreja. Löysin pienen rottinkijakkaran jopa roskalavalta.

Vanhoissa esineissä on erilainen tunnelma ja takana elettyä elämää, ja niin on torpallakin. Hankinnat tulivat varsin kohtuuhintaisiksi. Oikeastaan vain keittiön ja sängyn hankimme uutena.

Saara Nevalan perheen mökin sisustuksessa saavat kalusteet olla persoonallisesti eri paria, vanhoja, kierrätettyjä, saatuja ja löydettyjä.
Astiat ja esineet ovat avokeittiön hyllyllä hienona asetelmana, jonka teemana on mustavalkoisuus. Basilika ja kolmiokäenkaali elävöittävät asetelmaa.
Keittiön varustukseen kuuluvat puuhella ja jakkaralle nostettu Strömbergin pieni liesiuuni, joka toimii vuosikymmenien jälkeenkin moitteetta.

Olet floristi, mitä kasvit merkitsevät sinulle sisustuksessa?

Rakastan kukkia ja kasveja. Mielestäni kodissa, myös kesäkodissa, kuuluu olla eläviä kasveja. Ne tuovat luonnon kauneutta sisälle ja elävöittävät kotia. On ihana poimia tuoreita kukkia anopin kanssa perustamani Pienen Kukkafarmin kukkapellolta tai luonnosta. Kukat kestävät paremmin, kun ne poimitaan nuppuisina.

Myös kuivat luonnonmateriaalit sopivat sisustamiseen. Luonnosta löytyy vaikka mitä kaunista materiaalia, kun pysähtyy katselemaan eri kasveja. Esimerkiksi maitohorsman lakastuneet kukkavarret sopivat kukkakimppuihin tai kransseihin.

Soiden kasvi suovilla eli tupasvilla kestää kuivana maljakossa pitkään. Valkoiset kuivat tupsut sopivat myös kukkakimppuihin käytettäväksi.
Saniaiset toistuvat tapetissa ja kammarin viherkasveissa. Sänky on ainoa uusi kaluste, jonka pariskunta hankki torppaan. Pöytä ja valaisin tuotiin kotoa.
Saara kerää talteen tuleentuneita siemeniä seuraavaa kasvukautta varten. Siemenet saavat kuivahtaa ennen säilytykseen laittamista. Siemenet voi laittaa talteen esimerkiksi kirjekuoreen. Pidä kuivassa paikassa.

Mistä asioista nautit täällä mökillä?

Mökki on unelmien täyttymys. Asumme rumassa kerrostalossa, ja rakastan mökin tunnelmaa ja estetiikkaa. Täällä ei ole televisiota eikä sähkölämmitystä. Pienet neliöt saa tarvittaessa puuhellalla sen verran lämpimiksi, että täällä voi talvellakin yöpyä.

Aika pysähtyy ja elämän rytmi rauhoittuu, vaikka pihalla, pienellä kasvimaalla ja kukkapellolla riittää puuhaa. Nautin mökin yksinkertaisuudesta, selkeydestä ja vaaleudesta. Kaikki on sopivasti pientä, söpöä ja rosoista. Mökistä tuli aika valkoinen, vaikka pidän myös mustasta ja tummasta puusta. Tänne vain sopii paremmin vaalea, luonnonmateriaalien pehmeä estetiikka.

Millaisia ovat mökkipäivien parhaat hetket?

Rakastan aamuauringon säteitä, jotka lempeästi herättelevät päivään. Rauhallisen aamun ja aamiaisen jälkeen on ihana lähteä keräämään kukkia ja luonnonmateriaaleja. Nautin, kun voin poimia vaikkapa hiirenvirnaa tai vadelmanoksan mökin pihapiiristä. Täällä on rento tunnelma, tilaa nauttia ja hengittää.

Laventeli ja eukalyptus kasvavat ruukuissa ja kukkapellolla. Molemmat ovat osoittautuneet myös paahteisia olosuhteita kestäviksi. Saara talvettaa istutukset viileällä vintillä.
Saaran ja Harrin torppa on rakennettu vuonna 1946. Noin 50-neliön rakennuksessa on tupakeittiö, kammari ja sauna. Pariskunnan lisäksi täällä mökkeilevät Saaran lapset Olavi, 8, ja Venla, 10.
1 kommentti