Avotakka

Klaus teki perheensä taloon kultaisen sokkelin ja 1100 kalikasta kootun seinän – "Uudelleen en näin hulluun hommaan lähde"

Klaus teki perheensä taloon kultaisen sokkelin ja 1100 kalikasta kootun seinän – "Uudelleen en näin hulluun hommaan lähde"
Julia ja Klaus Uimosen perheen hirsitalossa Raisiossa on erikoisuuksia, kuten vaikuttava 15 hengen sauna ja yli tuhannesta klapista käsin tehty seinä. Perfektionistiksi tunnustautuva Klaus työsti sitä neljän kuukauden ajan.
Julkaistu: 6.10.2022
Yrittäjä Klausin ja henkilöstöhallinnossa työskentelevän Julian perheeseen kuuluvat lapset Kiida, 10, ja Juska, 6, sekä englanninbulldoggi Reijo.

Julia ja Klaus Uimosen kolmisen vuotta kestänyt taloprojekti huipentui kotiin, joka on pariskunnan kolmas yhteinen. He tapasivat toisensa aikoinaan yöelämässä Turussa – Julia työskenteli pelinhoitajana ja iski silmänsä dj-pöydän takana pyörivään Klausiin. He asuivat sattumalta samassa talossa, ja Klausin kodin ikkunoista oli jopa suora näköyhteys Julian olohuoneeseen. Puolen vuoden seurustelun jälkeen Julia kantoi tavaransa yläkertaan. Yhteiseloa on kertynyt yksitoista vuotta.

Talo on Kontion Glass House, joka muokattiin Uimosille omakoti­taloksi. Neliöitä on 181, ja taloa kiertää 250 neliön terassi. Talo valmistui 2019.
"Meillä ei juurikaan ole tunnesidettä huonekaluihin emmekä kiinny tavaraan."
Julia

Rakennusprojektinne käynnistyi syksyllä 2016. Klaus, miten päädyitte Raisioon?

"Tontti, johon kotimme rakennettiin, kuului alun perin Julian tädille. Joutilas tontti oli odotellut rakentajaa yli 30 vuoden ajan. Vuosia sitten juttelimme, kiinnostaisiko meitä tontin lunastaminen, ja muistan vastanneeni, etten muuta koskaan Raisioon. Negatiiviset stereotypiat kaupungista olivat vahvat, vaikka Julia onkin kotoisin juuri täältä. Aikaa kului, ja vuonna 2015 ajoimme tontin ohi. Tajusimme, että sijainti on aika hyvä ja päiväkodit, koulut ja ulkoilumahdollisuudet sijaitsevat vieressä. Asiat lähtivät etenemään, ja saimme lopulta rakennusluvan kesällä 2017."

Tumman seinän sävy on Tikkurilan Y500 Takorauta. Ruokapöytä on tehty tammilevystä ja Hayn pukkijaloista. Tuolit ovat Hayn Soft Edget. Pöydän yllä riipuvat Artekin Kultakello-valaisimet. Tasoitteella ja epoksi- l­akalla toteutettu betonimainen lattia on osoittautunut toimivaksi koira- ja lapsi­perheessä, sillä kolot saa helposti paikattua.
Julia ja Klaus valitsivat keittiötoimittajaksi Noblessan ovien jäänharmaan sävyn perusteella. Julia ja Klaus uskovat, että keittiö olisi vieläkin toimivampi, jos vesipiste olisi sijoitettu lieden viereen. Aamiaiskaappi tuo mukavuutta.

Julia, menikö kaikki suunnitelmien mukaan?

"Aluksi kodistamme piti tulla L-mallinen ja autotalli oli piirretty eri paikkaan. Jouduimme kuitenkin vaihtamaan yllättäen muotoa voimalinjan takia. Talon hirret oli jo tehty, mutta onneksi saimme purettua kaupan. Muuten pihalla olisi ollut 80 000 euron edestä polttopuita. Samaan aikaan Kontio julkaisi uuden Glass House -mökkimallin, jonka muuttamisesta omakotitaloksi kiinnostuimme heti. Paisutimme alkuperäistä 150-neliöistä pohjaa isommaksi, ja työt käynnistyivät lopulta syksyllä 2017.

Klaus sai Eero Aarnion 1960-luvun Pallotuolin mummiltaan, ja tuoli on kulkenut hänen mukanaan jo 20 vuotta. Granitin keinu on lasten suosikki. Säilytyskaluste on Julian isän tekemä. Matot ovat Linie Designin.

Senkin jälkeen ongelmia riitti, esimerkiksi maansiirtotyöt eivät sujuneet suunnitellusti ja ikkunoita sekä väliovia odotettiin useiden kuukausien ajan. Työt viivästyivät myös Klausin perfektionismin takia. Millinkin heitot linjoissa ärsyttivät häntä, minkä takia valmista pintaa purettiin useammin kuin kerran."

Klaus, teit rakennustöitä yhdessä tutun timpurin Janne Mickelssonin kanssa. Miten yhteistyö sujui?

"En ole koskaan aiemmin rakentanut taloa, mutta puun ja metallin työstäminen on tuttua. Tein itse töiden ohella kaiken, mihin ammattitaitoni vain riitti. Jannen kanssa työskentely sujui erinomaisesti, ja häneltä tuli paljon hyviä ideoita yksityiskohtiin. Hän teki olohuoneen seinälle kehyksiä ja pihalle betoniruukkuja. Hänen ideansa oli myös seinästä löytyvä salaluukku. Janne on mukana kodissamme oikeastaan koko ajan, sillä hänen varpaanjälkensä on valettu betonilattiaan ja kasvonsa kurkkaavat olohuoneen seinästä."

Saunan lauteet on rakennettu raakaleikatusta haavasta, jonka Klaus tilasi Fiskarsin sahalta. 38 metriä puuta kuivui vuoden verran ennen kuin sitä päästiin työstämään. Järeiden haapapölkkyjen päät muodostavat vaikuttavan ruutukuvion. Saunaan mahtuu 15 ihmistä kerrallaan. Kylpyhuoneen seinät tehtiin mikrosementistä.
Wc:n taso on tehty Lausteen poikakodin vanhoista hirsistä. Klaus kaiversi itse ovaalinmuotoiset lavuaarit. Halkeamat täytettiin epoksilla ja taso käsiteltiin venelakalla.

Julia, jouduitteko tekemään kompromisseja rakentamisessa?

"Tarkkuuden suhteen olemme Klausin kanssa kuin yö ja päivä. Itse olen taivaanrannanmaalari, kun puolisoni kiinnittää huomiota yksityiskohtiin. Olenkin sanonut usein, ettei Klaus voi suuttua minulle asioista, joita en välttämättä edes näe. Aika hyvin löysimme kuitenkin yhteisen sävelen. Eniten kitkaa aiheutti kultainen sokkeli, jonka Klaus oli Jannen kanssa maalannut erään työpäiväni aikana. Se näytti ihan eristeaineelta! En voinut muuta kuin pyöritellä päätäni, ja nyt olen jo oppinut elämään sen kanssa."

Klaus maalasi taloon kullan­värisen sokkelin Julian työpäivän aikana. Se oli Julialle yllätys, jonka sulatteluun on mennyt aikaa.

Olohuoneen seinä on kotinne katseenvangitsija. Miten se syntyi, Klaus?

"Sain idean halkaistuista puukalikoista tehtyyn seinään lomareissulla Puolassa. Materiaali on hukkapuuta ja ladottu seinään päällekkäin, puunsyyt näkyviin. Halkaisin itse jokaisen kalikan pienen kirveen kanssa ja liimasin reilut 1 100 kalikkaa yksitellen seinään. Levitin päälle vahan kahteen kertaan lasten vesivärisiveltimillä.

Olohuoneen halkaistuista klapeista tehty seinä on Klausin käsialaa. Takka on Contura 690. Samettisohva on kotimaisen Shapesin Sky-malli, pöydät tanskalaisen By Lassenin. Rahit hankittiin Granitista, ja matto on Linie Designin villamatto.

Hommaan meni neljä kuukautta, mutta lopputulos on kaiken vaivan arvoinen. Muutama vieras on kysynyt, voisinko tehdä samanlaisen heidänkin koteihinsa. Neuvoa voin, mutta uudelleen en enää näin hulluun hommaan lähde."

Rakentaminen kesti lähes kolmen vuoden ajan. Klaus, tekisittekö jotakin toisin?

"En seuraa trendejä enkä ymmärrä mitään sisustamisesta, mutta haluan tehdä ratkaisuja omalla tavallani ja niin, että lopputulos näyttää omaan silmääni hyvältä. Emme tehneet tätä asuntoa myyntiä varten, vaan juuri meille täydelliseksi.

"Eniten kitkaa aiheutti kultainen sokkeli, jonka Klaus oli Jannen kanssa maalannut erään työpäiväni aikana."
Julia

Olemme tyytyväisiä kokonaisuuteen, mutta jos nyt saisi tehdä toisenlaisia ratkaisuja, valitsisin talon väriksi muun kuin mustan. Tiesin, että tumma väri sitoo lämpöä, mutten ajatellut värin olevan niin arka kulumiselle. Uudelleenmaalaus pitää tehdä jo ensi kesänä. Julia olisi halunnut taloon vanhanaikaisen keittokomeron, johon saa säilöön kaikki ruoanlaittoon tarvittavat koneet ja elintarvikkeet."

Terassi rakennettiin mäntylankusta, joka käsiteltiin harmaaksi rautasulfaattiseoksella.

Julia, miten olette panostaneet sisustamiseen?

"Edellinen kotimme oli yli puolet pienempi, joten lähes kaikki kalusteet hankittiin tänne uutena. Meillä ei juurikaan ole tunnesidettä huonekaluihin emmekä kiinny tavaraan. Klaus nauttii eniten sohvalla makaamisesta ja saa kiksejä ikkunan ja katon rajaa tuijotellessaan.

Makuuhuoneessa yöpöytinä ovat Kartellin Componibili-laatikostot. Oven vieressä oleva ryijy on Saanan ja Ollin, ja sängyn ylle ripustettu taulu on Julian äidin kummitädin maalaama. Se on ollut aikoinaan Julian lapsuudenkodissa. Reijolla on tilava koiranpeti parhaalla näköalapaikalla.

Itselleni tärkeintä on tämä tontti. Vaarini on syntynyt lähellä olevan urheilukentän toisella puolella, ja kaikki maat tästä sinne saakka ovat joskus olleet sukumme omistuksessa. Isäni on menehtynyt, joten tämä tontti ja tunne siitä on itselleni tärkeimmässä osassa. Jos tämän talon joutuu joskus tulevaisuudessa myymään, tontin menettäminen on itselleni se kovin juttu. Tavaroilla ei ole niin väliä, sillä ne ovat aina korvattavissa."

Kiidan huoneen sänky on Ava Roomin ja matto Finarten. Seinällä oleva maalaus on Vesa Turusen.
Tv-huoneen rimaseinän Klaus teki itse Kontion puu­materiaalista. Tason jalat hän nikkaroi rakentamisesta yli jääneistä hirsistä. Sohvan saa levitettyä vuodesohvaksi. Matto on Mum’sin.
3 kommenttia