Viisilapsinen perhe rakensi talon maltillisella budjetilla – luovat ratkaisut ihastuttavat, mutta jotain perhe tekisi rakentamisessa nyt toisin
koti kallion laella
Viisilapsinen perhe rakensi talon maltillisella budjetilla – luovat ratkaisut ihastuttavat, mutta jotain perhe tekisi rakentamisessa nyt toisin
Linnean ja Mikan itse rakennetussa talossa jokainen yksityiskohta on mietitty harkitusti. Maltillinen budjetti haastoi luovuuden, mutta synnytti tyylikkäitä ratkaisuja. Upea yksityiskohta ovat esimerkiksi koivuvanerista tehdyt sisäseinät ja väliovet.
Julkaistu 3.8.2023
Meidän Talo

Kun kaikki kotiehdokkaat olivat joko budjetin tavoittamattomissa, liian huonokuntoisia tai sijainniltaan hankalia, Linnea ja Mika Riitamo sisuuntuivat ja alkoivat etsiä myytävänä olevia tontteja. Väliaikaiseksi tarkoitetussa vuokra­kodissa alkoi tila loppua kesken ja lapsetkin kaipasivat kovasti omaa pihaa.

Vanhalinnassa Liedossa lapsuutensa viettäneelle Linnealle, 30, oli jäänyt kaipuu palata oman perheensä kanssa tuttuihin maisemiin. Hän kirjoitti paikkakunnan nimen hakukenttään ja yllättäen ensimmäinen näppäily tuotti näytölle mielenkiintoisen myynti-ilmoituksen. Linnea lähetti linkin miehelleen, ja pian alkoi näyttää sille, että sopiva tontti oli löytynyt uskomattoman helposti.

Nuorta pariskuntaa ei pelottanut lähteä rakennusprojektiin, sillä Mika, 32, on koulutukseltaan talon­rakentaja ja työskennellyt alalla koko aikuisikänsä.

– Olemme yhdessä remontoineet aiempia koteja, ja tiesimme olevamme hyvä tiimi, Mika kertoo.

Sisäänkäynti on ilmava. Mika teki näköesteeksi säleikön pyörörimoista ja alumiinitangosta. August Design valmisti naulakon mittatilaustyönä. Ulko-ovi on Piklaksen.
Mika muurasi tiiliseinän työpaikaltaan ylimääräiseksi jääneestä Tiilerin Ruukintiilestä.
Kodin lattiapintoilla on vinyylimatto. Se oli kompromissi ulkonäön suhteen, mutta tuntui kestävyytensä ansiosta hyvältä vaihtoehdolta.
Talo valmistui vuonna 2021. Siinä on 118 m², johon mahtuvat avokeittiö, olohuone, kolme makuuhuonetta, kaksi wc:tä, kodinhoitohuone, sauna, pesuhuone ja ulkovarasto. Talossa asuvat Linnea ja Mika Riitamo sekä lapset Hugo, Herman, Nooa, Aarni ja Iisai.

Uusi, neliöiltään kompakti talo alkoi hahmottua Linnean ja Mikan suunnitelmissa. Tontin sijainti haja-asutusalueella antoi vapaat kädet pohdinnoille. Kunnan suosituksena oli vain, että tuleva rakennus sointuisi miljööseen. Se tuntui itsestään selvältä.

Tontin sijainti korkean mäntykasvuisen kallion päällä houkutteli suunnittelemaan modernin talon, jonka pääosassa olisivat luonnonmukaiset materiaalit, neutraalit värit ja suuret ikkunat.

Materiaalivalintoihin vaikutti ensisijaisesti se, että kodissa asuu lapsia ja eläimiä.

Budjetti asetettiin maltilliseksi, minkä vuoksi hirsi- ja CLT-talot unohdettiin. Lopulta Linnea ja Mika päätyivät rakentamaan pitkästä puutavarasta.

– Halusimme kuitenkin puun fiilistä sisä­pintoihin ja löysimme materiaaliksi koivuvanerin. Olimme siitä heti niin varmoja, että ostimme vaneria valtavan määrän. Se varastoitiin myyjän tiloissa siihen asti, kunnes tarvitsimme sitä. Mikä tuuri, vuoden päästä sen hinta oli noussut pilviin, Mika kertoo.

Mika näki paljon vaivaa, jotta koivu­vanerien saumat jatkuisivat kaikkialla kauniin yhtenäisesti. Sisäkatto on kevyesti valkaistua mäntyrimaa.

Seinien vaneri on käsitelty kahteen kertaan kevyesti valkaistulla hirsivahalla. Mika teki itse sohvan taustalla olevat ovet.

Takkatuli luo ihanan tunnelman, ja se on tarpeel­linen lisälämmön tuoja kylminä vuodenaikoina. Varaava Iso-­Johannes-­takka valittiin Linnatulen mallistosta.

Pohjaratkaisussa otettiin huomioon jo käytössä olevat huonekalut. Ne mitattiin ja niille mietittiin valmiiksi paikat. Myös kulkusuuntia ja näkymiä pohdittiin tarkasti.

– Mietin valmiiksi myös yksityiskohdat, kuten pisto­rasioiden sijoittelun ja sähkökalusteiden värit. Pintamateriaaleihin hain ideoita Pinterestista ja Insta­gramista, Linnea kertoo.

Materiaalivalintoihin vaikutti ensisijaisesti se, että kodissa asuu lapsia ja eläimiä.

– Siitä huolimatta rakastamme yli kaiken siisteyttä, Linnea nauraa.

Linnea ja Mika suunnittelivat valaistuksen itse. Valoarvoksi valittiin 3 000 Kelviniä, joka on lämmin valkoinen.

Ehdottomia tarpeita olivatkin omalla sisäänkäynnillä oleva kuraeteinen ja kodinhoitohuone.

Lämmitysjärjestelmäksi valikoitui vesi-­ilma­lämpö­pumppu, sillä se oli järkevintä suhteutettuna talon kokoon ja budjettiin. Lisälämpöä ja tunnelmaa tuomaan haluttiin myös takka.

Keittiön kiinteät kalusteet tilattiin mittatilaustyönä. Valmistaja kokosi rungot ja loput osat asennettiin itse.
Pitkäikäiset kivitasot on helppo pitää puhtaana.
Keittiötason muodostamaan syvennykseen valittiin puupintaiset ovet, jotta vaikutelma olisi yksiväristä mielenkiintoisempi.
Yleisvalaistus toteutettiin pääosin led-nauhan avulla, joka upotetiin sisäkaton rimoituksen väleihin.

Lopullinen pohja hiottiin vielä valmiiksi arkkitehti Jaakko Stoltin kanssa, minkä jälkeen tontilla alettiinkin tositoimiin.

Hieman sen jälkeen, kun Riitamot olivat ostaneet tontin, tapahtui onnenkantamoinen.

– Saimme vuokrattua itsellemme pienen oma­koti­talon muutaman kilometrin päästä tulevasta kodistamme, Linnea kertoo.

Lähellä asuminen helpotti arkea, kun Mika oli paljon työmaalla ja Linnea kotona lasten kanssa.

– Minä kipaisin viemään Mikalle työmaalle lämmintä ruokaa ja taukokahvit, pidin työmaan siistinä, eikä matkoihin mennyt juuri aikaa.

Työmaan lähellä asumisen ansiosta pariskunta sai ratkottua eteen tulleet pienet kysymykset nopeasti. Jos jotakin piti pohtia yhdessä, Linnea piipahti paikan päällä ja pian töitä päästiin jatkamaan eteenpäin. Tämä sujuvoitti raksa-aikaa mukavasti. Vaikka Mika rakensikin pääosin yksin, koti oli saunan lasituksia vaille valmis 2,5 vuoden päästä siitä, kun ensimmäinen puu kaadettiin tontilta.

Lapset tarvitsevat kasvaessaan lisää tilaa. Siihen varauduttiin jo suunnitteluvaiheessa: talon kyljessä oleva varastotila on muunnettavissa asuintiloiksi.

Riitamot ovat asuneet nyt uudessa talossaan puolitoista vuotta.

– Muutimme kaksi viikkoa ennen jouluaattoa, ja luminen maisema sai meidät huokailemaan ihastuksesta. Seuraavana kesänä istuimme terassilla iltaisin ja kuuntelimme, kun käet kukkuivat ja hevoset hirnuivat alhaalla laitumillaan, Linnea kertaa.

Joitakin asioita rakentajat tekisivät silti nyt toisin. Muun muassa kuraeteisessä ja kodinhoitohuoneessa saisi olla enemmän neliöitä.

– Teknisen tilan toimintoja joudumme tulevaisuudessa vielä muokkaamaan, jotta siellä saisi järkevästi säilytettyä harrastusvälineitä, kenkiä ja takkeja, Mika kertoo.

Heti sisään­käynnin vierestä kuljetaan vanhempien makuu­huoneeseen. Vasemmalla on wc-tila. Kynnyksiä ei ole, ja yhtenäinen lattiapinta on helppo pitää puhtaana. Makuuhuoneen seinässä on Cent-listojen Dyyni-­paneeli, joka maalattiin Tikkurilan Granuliitti K484 -sävyllä.
Kiinteän kaapiston vanhempien makuuhuoneeseen valmisti Mikan Toivekeittiöt. Ovien rottinkiverkko tilattiin pääkaupunkiseudulta, ja kalustetoimittaja teki siihen kehykset koivusta.

”Vaikka lapset olivat pieniä, rakentaminen oli meille siinä elämänvaiheessa lähes ainoa vaihtoehto. Uutta vastaavaa projektia emme ehkä kuitenkaan aloittaisi enää samanlaisessa elämäntilanteessa.”

– Siirtäisimme myös makuuhuoneemme suuren ikkunan talon päätyyn metsän suuntaan, sillä nyt olemme melko tarjottimella vaikkapa lähettiauton pöllähtäessä pihaan, Linnea jatkaa.

Pääosin koti toimii hienosti. Pari on yhtä mieltä siitä, että tarkka ennakkosuunnittelu oli kaiken vaivan arvoista. Talo onnistuttiin asemoimaan kallion muodoista huolimatta juuri oikein; kun ulko-oven avaa sisälle päin, suurten ikkunoiden antama näkymä suoraan edessä on hätkähdyttävä.

– Mika jaksoi rakentaa huolellisesti ja käytti paljon aikaa muun muassa seinävanerien viimeisteltyyn asentamiseen, Linnea kiittelee.

Suihku- ja sauna­tilojen laatat ovat Pukkilan mallistosta. Ylempänä on Scales-­sarjan Nordico-­seinä­laatta ja alempana Deep Powder.
Mika teki lauteet terva­lepästä. Seinät ovat Kärävän Kallio-paneelia, ja niissä on valeura. Saunan kiuas on Narvin Velvet Electric.
Kodinhoitohuoneen rakentaminen oli perheelle tärkeää.

Budjetti oli niin maltillinen, että Linnea ja Mika osasivat varautua pienen lisälainan tarpeeseen. Näin myös kävi, sillä alkuperäinen laina ei aivan riittänyt.

– Asia järjestyi helposti. Kyse oli onneksi pienestä, hieman yli kymppitonnin suuruisesta summasta. Olemme todella iloisia, että budjettimme piti niin hyvin. Etenkin tässä maailmantilanteessa, kun korot ovat nousseet ja kaikki asiat ovat kallistuneet, Mika kertoo tyytyväisenä.

Vaikka uudesta kodista on ehditty jo nauttia, aikaansaavalla pariskunnalla on jo monia lisäsuun­nitelmia.

– Ulkosauna olisi ihana. Myös autotallille ja lisä­varastolle on melkoinen tarve, Linnea kertoo.

Kolme vanhinta poikaa nukkuvat yhteisessä huoneessa. Mika teki netistä tilattuun sänkyyn leikkisän talokatoksen.
Wc:n seinäpinta on kotimaisen Jukola Industriesin valmistamaa pyöröpaanua. Kiintokaluste tilattiin Mikan Toivekeittiöltä, ja se on maalattu värillä NCS S7010-G50Y. Lavuaarin takana oleva vaneri on käsitelty hirsivahalla.

Perheen poikien kasvaessa he tarvitsevat enemmän omaa tilaa. Siihen varauduttiin jo suunnitteluvaiheessa, ja asia ratkaistaan talon kyljessä olevan nykyisen varastotilan avulla. Se on muunnettavissa asuintiloiksi. Kaikkein herkullisin ajatus on kuitenkin uima-altaan rakentaminen. Siitä haaveilee koko perhe.

– Sille olisi oiva paikkakin takapihan kallioiden välisessä uomassa, Mika naurahtaa.

Katettu terassi jatkaa käytännöllisesti sisätiloja läpiminä vuodenaikoina. Vasemmalla olevasta ulko-ovesta pääsee suoraan keittiöön. Ulkolaudoitus tehtiin UYL-pontista (28 x 170 mm), ja se on maalattu Tikkurilan Deco Grey -kartaston sävyllä 1907. Kattomateriaaliksi valittiin konesaumattu pelti, jonka musta väri on ryhdikäs vihreän pintalaudoituksen parina.
Ulko­syven­nyksen paneeli on tehty UTS-pontista, jonka koko on 20 x 70 mm. Se on käsitelty Tikkurilan Sora-kuullotteella. Terassi on tehty kestopuusta, ja se on kooltaan 28 x 140 mm. Se käsitellään sävyttömällä öljyllä tänä kesänä.

Rakennusvaiheita:

Lattia eristettiin Finn­foamilla syys–lokakuussa 2019.
Sokkelin valun aikaan syysilmat olivat sateiset, mutta se ei onneksi hidastanut merkittävästi töitä.
Sokkeli tehtiin valu­harkoista syksyllä 2019.
Maaliskuun loppu­puolella 2020 Mika alkoi tehdä talon ulkoverhoilua.
Koivuvaneria tilattiin projektin alussa seiniä ja kattoja varten noin 300 neliötä.
Talo valmistui jouluksi 2021. Terassia tehtiin seuraavana kesänä toukokuusta elokuuhun.
Kommentoi »