Betonia, veden solinaa ja sitrussävyjä! 12 ideaa moderniin puutarhaan
Piha ja puutarha
Betonia, veden solinaa ja sitrussävyjä! 12 ideaa moderniin puutarhaan
Moderni puutarha on tyyliltään selkeä ja pelkistetty. Vahvat linjat, graafiset elementit ja harkitut kasvivalinnat todistavat, että vähemmän on enemmän.
Julkaistu 11.5.2016
Viherpiha

1. Sileää betonia

Sileäksi työstetty betonilaattapinta on tyylikäs vaihtoehto modernin puutarhan rakenteiden materiaaliksi. Jottei yleisvaikutelmasta tulisi kliininen ja kolkko, kovat ja kulmikkaat muodot kaipaavat rinnalleen pehmentäviä vastakohtia, kuten luonnonläheistä ja lämpimän sävyistä puupintaa, rauhallisesti soljuvaa vettä sekä kepeästi tuulen tahdissa liikkuvia heiniä. Leikkisää pilkettä tuovat palapelimäisesti paikoilleen asetellut astinlaatat, jotka näyttävät kelluvan vapaasti peilipintaisen veden päällä.

2. Lasikoristeet kierrätysmateriaalista

Istutusalueen polusta rajaavan, auringon valossa kauniisti kimmeltelevän koristeraidan kierrätysmateriaalina ovat alassuin asetellut lasitölkit tai -pullot. Kaiva lasireunusta varten maahan lähes tölkkien syvyinen ura ja painele tölkkien suut tiukasti maahan kiinni. Täytä lasitölkkien väli hiekalla tai pois kaivamallasi maalla ja taputtele pinta tiiviiksi. Suomen olosuhteissa lasireunus säilyy parhaiten ehjänä, kun nostat tölkit pois talveksi.

3. Voimakasta mustavalkoista

Sileäpintaisista tummista ja vaaleista kivistä betonipintaan muodostettu kuviointi on niin voimakas elementti, että sitä kannattaa käyttää vain mausteena, esimerkiksi katseenvangitsijana pienen vesiaiheen partaalla. Mukulapinnalla kulkeminen voi tuntua epämukavalta, joten parhaiten tällainen kiveys sopii alueille, joilla ei ole tarkoitus liikkua säännöllisesti. Jos vesialtaan pohja on viettävä, valitse sinne mieluummin kulmikkaampia kiviä, sillä pyöreämuotoiset kivet saattavat valua kasaan altaan pohjalle.

4. Polku puukiekoista

Hauskojen puukiekkojen pinta tuntuu miellyttävältä paljaan jalan alla. Puu sopiikin mainiosti esimerkiksi pihasaunaan johtavan polun materiaaliksi. Voit asetella kiekoista myös vähäeleisen puupolun suuren kukkapenkin keskelle hoitotoimia helpottamaan.

5. Hillittyä sorapintaa

Hienostuneen metallisävyisistä koristeheinistä, lähes violettilehtisestä ’Fire Bird’ -tähkäliljasta sekä tummalehtisistä keijunkukista ’Palace Purple’, ’Plum Pudding’ ja ’Obsidian’ syntyy tyylikäs yhdistelmä. Sen seesteinen yleisilme ei kaipaa muiden värien räiskyntää.

6. Näyttävä tilanjakaja

Kevennä yksitoikkoisen aidan ilmettä ilmavalla, näyttävästi kuvioidulla metallisäleiköllä. Kevyt säleikkö sopii myös tilanjakajaksi puutarhan eri huoneiden välille. Se rajaa tilan, mutta ei estä valon kulkua.

7. Veden pulputusta

Vesiaihe sopii pienen kaupunkipuutarhankin sulostuttajaksi. Veden solina tai iloinen pulputus häivyttää ympäriltä myös epämiellyttävät äänet, esimerkiksi liikennemelun. Veden elävää pintaa ja suihkulähteestä silloin tällöin ylös syöksyvän vesipatsaan pärskeitä on yhtä vangitsevaa tarkkailla kuin tulen liekkien loimotusta. Rakenna vesiallas siksi niin, että voit katsella veden leikkiä esteettömästi vaikkapa oleskelualueelta.

8. Viidakon henkeä

Luo eksoottinen pieni piilopaikka vaikka keskelle betoniviidakkoa kasveilla, joissa on kaukomaiden sademetsien reheviä vihreän vivahteita ja majesteettisia lehtimuotoja. Tarkoitukseen sopivat niin sädekaislat kuin kotoisat saniaisemmekin. Esimerkiksi kotkansiipi kasvaa ruukkuun istutettunakin hienoksi viuhkaksi.

9. Kirkasvärisiä kukkia

Höyhenheinän huurteiselta näyttävä kukinta luo puutarhaan jännittävän utuisen vaikutelman. Korosta erikoislaatuista tunnelmaa kirkassävyisillä kasveilla. Sinivalkoinen salvia ’Madeleine’ ja punaisena hehkuvat silkkiunikot ovat täydellinen vastapari herkille heinille, jotka värisevät jo hennosta tuulen henkäyksestä.

10. Sitrussävyjä

Pieni ja yksinkertainen perennaryhmä saa ryhtiä pirskahtelevista appelsiinin värisistä kukista. Muotoonleikatut puksipuut, jättipoimulehdet ja höyhenheinät ovat levollinen tausta tarhakellukan oransseille kukinnoille. Kellukoiden jälkeen violetit ja sitruunankeltaiset tarhakurjenmiekat sekä ilmavat tummakurjenpolvet varastavat show’n.

11. Ripaus nostalgiaa

Modernissa maisemassa nostalgiset, perinteiset isoäidinkukat sekä iisoppien tai ajuruohojen tapaiset vanhanajan ryytikasvit näyttävät virkistävän tuoreilta. Ne sopivat nykypuutarhoihin hyvin myös ekologisuutensa vuoksi. Keltasauramot, kyläkurjenpolvet ja muut perinneperennat ovat elinvoimaisia ja kestäviä, joten ne pärjäävät mieleisellään kasvupaikalla jopa ilman kastelua tai muuta säännöllistä hoitoa. Ne myös houkuttelevat perhosia, kimalaisia ja muita arvokkaita pölyttäjiä puutarhaan.

12. Rento kokonaisuus

Luonnonvaraisen kukkaniityn värien ja muotojen kirjosta inspiroituneet monilajiset perennaryhmät ovat yhä vahva puutarhatrendi. Päällekkäisistä kasvikerroksista muodostuvan kokonaisuuden luominen on haastavaa, vaikka lopputulos on parhaimmillaan rento ja luonteva. Se näyttää syntyneen kuin itsestään. Valitse ryhmään lajeja, joilla on samanlaiset kasvupaikkavaatimukset ja kiinnitä huomiota muotojen moninaisuuteen. Keihäsmäiset marskinliljat, nappimaiset ruusuruohon kukat ja isosudenporkkanan pitsimäiset kukinnot käyvät keskenään vilkasta vuoropuhelua.

Kommentoi »