Suihkulähde puutarhaan – 9 inspiroivaa ideaa, joista löytyy sopiva jokaiseen pihaan
Piha ja puutarha
Suihkulähde puutarhaan – 9 inspiroivaa ideaa, joista löytyy sopiva jokaiseen pihaan
Suihkulähde tuo puutarhaan kosteutta ja oman mukavan lisänsä äänimaisemaan. Haihtuva vesi parantaa puutarhan pienilmastoa ja saa kasvit viihtymään. Suihkulähdemalleja on monia erilaisia, mikä sopii sinun puutarhaasi?
10.6.2016
 |
Viherpiha

Suihkulähde: 9 kaunista ratkaisua, jotka tuovat iloa puutarhaan

Yksinkertainen on kaunista

Suihkulähde tai allassuihku on vesiaiheen koristus. Se toimii veden hapettajana ja pitää veden puhtaana. Suihkun mallin määrää suihkusuutin, joka liitetään vettä kierrättävään pumppuun. Tässä yksinkertainen kuohu, jossa vesi tulee vain yhdestä suihkusuuttimen aukosta.

Harkittuja muotoja

Uurteinen pallo pulputtaa vettä rauhallisesti. Letku on vedetty pallon läpi. Nykyään on saatavana esimerkiksi graniittisia ja metallisia palloja. Pumppu on piilotettu pallon alla olevaan vesisäiliöön. Pieni suihkulähde mahtuu myös parvekkeen koristeeksi.

Maltillista suihkulähteen solinaa

Graafinen ja moderni suihkulähde on pelkistetty. Neliömäisen metallikannen läpi on porattu useita reikiä vesiletkuja varten. Vesi valuu rauhallisten vesikuohujen mukana altaaseen, josta pumppu pumppaa veden taas ylös.

Pumpusta tynnyriin

Puinen tynnyrisuihkukaivo ei tarvitse vesiliittymää, sillä pumppu kierrättää veden ylös tynnyrissä kiinni olevaan vesihanaan. Vesiletkun voi naamioida näkymättömiin kasvien avulla.

Korkeuksista altaaseen

Altaan koko ja muoto kannattaa huomioida suihkun mallia ja korkeutta valittaessa. Yksinkertainen muistisääntö on, että suihkun korkeus saa olla korkeintaan puolet altaan halkaisijasta. Silloin vesi pysyy altaassa.

Vesiputous seinällä

Vesiputouksen voi rakentaa myös seinämäksi. Rouhean ruosteinen metalli toimii kierrätyshenkisessä puutarhassa. Vesi valuu seinämän edessä olevaan altaaseen, josta pumppu nostaa sen vesiletkua pitkin ylös. Vesikourut ovat kuin pieniä puroja, joita pitkin vesi solisee taukoamatta.

Suihkulähde kuin Roomassa

Naamiosuihkulähde voi olla valettua metallia, keramiikkaa tai betonia. Naamio asennetaan vesialtaan takana olevaan levyyn tai seinään. Vesipumppu sijoitetaan altaan pohjalle. Altaan seinämään tehdään reikä virtajohtoa ja vesiletkua varten. Vesiletkun toinen pää johdetaan ylös naamion suuttimeen.

Rauhoittavaa pulputusta

Kevyesti pulppuileva pyöreä vesiallas maastoutuu upeasti perennapenkin kasvien lomaan. Vesi valuu altaan reunojen yli sen alla olevaan säiliöön. Pyöreät seulanpääkivet viimeistelevät ilmeen, mutta niillä on myös oma tehtävänsä allaselementin suuttimen ja pumpun piilottamisessa.

Suihkulähde kasvien keskellä

Kellomaiset suihkun tekevä suihkusuutin sopii pieneen vesialtaaseen. Useimmissa suihkusuutinmalleissa on teleskooppivarsi, jonka pystyy säätämään sopivaksi erisyvyisiin altaisiin. Kurjenmiekat viihtyvät altaan reunakasvina ja niiden lehdet ovat koristeelliset koko kesän.

Kommentoi »