Kotivinkki

Valkosipulinen vuokaleipä

1 h 25 min
5
0

Valkosipulinen vuokaleipä

Valkosipulileipä tehdään kätevästi vuoassa ja päälle ripotellaan seesaminsiemeniä.
Teksti Kaisa Torkkeli
Kuvat Reetta Pasanen
Tulosta
Mainos

Ainekset (1 kpl)

  • 5 dlvettä
  • 1 pskuivahiivaa
  • 1 tlsuolaa
  • n. 10–11 dlsämpylä- tai vehnäjauhoja

Pinnalle

  • n. 4 rkloliiviöljyä
  • 6–9valkosipulinkynttä
  • 2 rklseesaminsiemeniä
  • (sormisuolaa)

Tee näin

1 h 25 min
{
AKTIIVINEN10 min
PASSIIVINEN1 h 15 min

1. Kuumenna vesi reilun kädenlämpöiseksi eli 42-asteiseksi. Lisää hiiva, suola sekä noin puolet jauhoista. Sekoita tasaiseksi.
2. Lisää loput jauhot ja vaivaa hyvin (käsin noin 10 minuuttia) joustavaksi taikinaksi. Taikina on helppo vaivata, jos nostat kulhon tiskialtaaseen. Silloin hartiat saavat levätä ja voit vaivata koko käden voimalla.
3. Voitele reilun kokoinen uunivuoka oliiviöljyllä tai vuoraa se leivinpaperilla. Kaada taikina vuokaan. Anna taikinan kohota rauhassa, vedottomassa paikassa 30–45 minuuttia.
4. Painele kohonneeseen taikinaan tasaisin välein valkosipulinkynsiä. Pirskottele päälle öljyä ja seesaminsiemeniä sekä halutessasi sormisuolaa.
5. Paista valkosipulileipä uunin keskitasolla 200 asteessa noin 30 minuuttia. Anna jäähtyä hieman. Leikkaa valkosipulileipä 6–9 osaan. Purista pehmeäksi ja miedoksi paahtunut valkosipuli kuorestaan leivälle ja nauti.

Vink vink Vuoassa paistettava leipätaikina voi olla reilusti löysä, mutta vaivaamisesta ei silti kannata tinkiä.

Suosittelemme myös näitä

MITÄ PIDIT?
5
Katso myös nämä